Panika: 5 simptomai ir priežastys  (0)

Panikos priepuoliai – sunkus sveikatos sutrikimas, rašo timesofindia.com. Staigius, netikėtus, neišprovokuotus panikos priepuolius paskatina nelaimės baimė ar baimė prarasti kontrolę. Nesiimant priemonių gali išsivystyti sunkesnis sveikatos sutrikimas – panikos sindromas, kuris gali turėti padarinių gyvenimui ir darbui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytoja psichologė, psichoanalitikė Pulkit Sharma pasakoja apie panikos sindromo simptomus ir priežastis.

Penki panikos sindromo simptomai

1. Organizmo reakcijos: stiprus širdies plakimas, dusimas, krūtinės skausmai, galvos svaigimas, pykinimas ir sustingimas.

2. Psichologiniai simptomai: nerimas prarasti kontrolę, mirties baimė, apimantis siaubas, menkas pasitikėjimas savimi.

3. Su santykiais susiję simptomai: baimė būti vienam, nerimas, kad pačiam ar mylimam žmogui gali kažkas atsitikti, vaikiškas elgesys.

4. Elgsenos simptomai: grėsmės nepaisymas, noras ištrūkti iš nepageidaujamos situacijos, dirglumas, agresija, verkimo protrūkiai.

5. Percepcijos simptomai: ryškios fantazijos, iliuzijos, haliucinacijos ir ryškūs prisiminimai.

Penkios panikos sindromo priežastys

1. Nutrauktas ryšys. Daugelis nuo panikos sindromo kenčiančių žmonių yra patyrę anksti nutrauktus ryšius, todėl jaučia stiprią išsiskyrimo baimę. Jie bijo, kad ištikus krizei nieko nebus šalia ir ištiks katastrofa, o tada stiprėja nerimas ir panika.

2. Neuromediatorių balanso sutrikimas. Daugeliui specialistų atrodo, kad svarbi sutrikimo priežastis – biologiniai veiksniai. Smegenyse yra keli neuromediatoriai, padedantys komunikuoti. Ne vienu panikos sindromo atveju buvo užfiksuotas neuromediatorių balanso sutrikimas. Neuromediatoriai ypatingai svarbūs amino rūgšties GABA, norepinefrino, serotonino gamybai.

3. Kognityviniai veiksniai. Nuo panikos sindromo kenčiantiems žmonėms realybės suvokimą iškreipia perdėtos grėsmės pojūtis. Jie taip pat menkai savimi pasitiki, todėl jiems atrodo, kad nesugebėtų apsiginti, susiklosčius nepalankioms aplinkybėms. Dalis ima vengti baimę keliančių situacijų, o tai dar labiau sustiprina grėsmės suvokimą.

4. Genetinės priežastys. Tyrimai rodo, kad ne mažiau svarbūs genetiniai veiksniai. Tiesa, iki šiol nepavyko nustatyti mechanizmo, kaip genetiniai veiksniai sukelia panikos sindromą. Dažnai panikos sindromas būna būdingas identiškiems dvyniams ir artimiausiais giminystės ryšiais susijusiems žmonėms.

5. Evoliucinės priežastys. Panikos sindromo šaknys gali būti evoliucinės. Dėl evoliucijos visi jaučia pavojaus signalą, esant grėsmei. Dalis individų bijo tokių pačių objektų ir situacijų, kokių bijojo mūsų protėviai, todėl ir kyla panika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)