Mitų medžioklė: penktadienis, 13-oji diena  (12)

Penktadienis, 13-oji diena buvo kaip tik prieš dvi savaites. Prietaringiesiems gera naujiena ta, kad šiemet tokių dienų jau nebebus, juk penktadienis, 13-oji mėnesio diena – metas, kuomet neva nesiseka. Tačiau iš kur kilo šis prietaras?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis prietaras visuomenėse gyvuoja jau seniai. Donaldas Dosis, garsus JAV folkloro istorikas, teigia, kad mitas senas, bet greičiausiai ne senesnis nei civilizacija. Istorikas daug metų tyrinėja įvairius mitus ir teigia, kad penktadienio 13 dienos baimės (kartais net perauganti į triskaidekafobiją – skaičiaus 13 paniška baimė) ištakų galime ieškoti senosiose pasaulio kultūrose. Senovės skandinavų mitologijoje pasakojama apie 12 dievų puotą Valhaloje – senovės skandinavų dievų pasaulyje. Jos metu nekviestas atėjo 13-as svečias – dievas Loki, kuris sugadino visą puotą, įkalbėdamas Hoderį, akląjį tamsos dievą, šauti iš lanko į Balderį, grožio ir laimės dievą. Balderiui mirus, pasaulis tapo tamsus ir liūdnas. Šiuo atveju, 13 asocijuojasi su neigiama potekste. Šis mitas galėjo pasklisti po Europą ir dar plačiau. Skaičių 13 taip pat galime sutikti krikščionių šventajame rašte Biblijoje. Jėzų Kristų išdavęs apaštalas Judas buvo 13-as svečias paskutinėje vakarienėje, o Jėzus vėliau buvo nukryžiuotas būtent penktadienį. Asociacijas nesunku padaryti ir patiems. Be to Senajame Testamente minima, kad Ieva suviliojo Adomą paragauti obuolio nuo Pažinimo medžio būtent penktadienį. Taip pat manoma, kad Kainas nužudė Abelį būtent penktadienį, 13 d. Senovės Romoje buvo manoma, kad raganos visados rinkdavosi į grupeles po 12, o tryliktu jų kompanijoje buvo laikomas pats velnias. Moderniais laikais skaičiaus 13 neigiamą prasmę sustiprino liūdnai pagarsėjusios „Apollo 13“ misijos į Mėnulį scenarijus. Tomas Fernsleris, Delavaro universiteto (JAV) matematikos profesorius, šį prietarą aiškina kiek kitaip. Jis teigia, kad skaičiui 13 tiesiog gerokai nepasisekė, kadangi jis eina po skaičiaus 12. Šis skaičius mitologijoje, religijoje, kultūroje dažnai vadinamas „pilnuoju“. Pvz. metuose yra 12 mėnesių, 12 zodiako ženklų, 12 Olimpo dievų, 12 Heraklio žygdarbių, 12 Izraelio genčių, 12 Jėzaus apaštalų ir t.t.

Profesorius mano, kad skaičius trylika tiesiog atsiduria už „pilnumo“ ar „tobulumo“ sąvokos todėl ir kenčia. Kad ir kaip ten būtų, penktadienio, 13 d. fobija pasaulyje padaro ir ekonominės žalos. Žmonės sergantys triskaidekafobija, arba tiesiog giliai tikintys, kad ta diena labai nelaiminga, dažnai nedaro per tą dieną to, ką šiaip darytų: neskrenda lėktuvu, neprekiauja akcijų biržoje, atsisako pirkti svarbesnius pirkinius, nesudarinėja jokių rimtų sandorių. Skaičiuojama, kad vien JAV vienas „juodasis“ penktadienis „kainuoja“ 800 – 900 mln. JAV dolerių (~2 mlrd. litų).

Kitas įdomus faktas: JAV penktadienio 13 d. prietaru stipriau ar silpniau tiki (ir tas tikėjimas įtakoja jų elgesį) 17 – 21 mln. gyventojų (~ 6 proc. populiacijos). Įdomu kiek jų būtų Lietuvoje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(3)
(1)
(2)

Komentarai (12)