Rekonstruojant delfinariumą, rastas tunelis po mariomis (Video)  (13)

Rekonstruojant Jūrų muziejaus delfinariumą buvo atkastas tunelis, po mariomis jungiantis Smiltynę su Klaipėda. Apie šio tunelį buvo žinoma dar pradedant statyti delfinariumą devintąjį praeito amžiaus dešimtmetį. Tačiau sovietinis saugumas uždraudė tiek jį tyrinėti, tiek apie jį kalbėti, nes čia pat ėjo griežtos kontrolės pasienio zona.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bet koks slaptas, niekam nežinomas kelias kėlė saugumo tarnyboms didelį nerimą. Tačiau dabar toks tunelis gali virsti patraukliu turizmo objektu, nes poilsiautojai tiesiai iš centro pasiektų tuneliu Smiltynės paplūdimius“, – pasakojo Jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas.

Pasak istoriko, šis tunelis buvo pradėtas kasti 1864 metais, statant Nerijos fortą ir pabaigtas 1886 metais. Kadangi darbo sąlygos buvo labai sudėtingas, tai dirbo tik kaliniai ir belaisviai prancūzai.

Tunelis Prūsijos karalystei buvo reikalingas kaip uosto gynybinės sistemos dalis, garantuojanti patikimą susisiekimą su Nerijos fortu. Įėjimas į tunelį mieste buvo įrengtas slaptoje vietoje teismo ir kalėjimo pastate – dabar čia įsikūręs Klaipėdos policijos komisariatas ir areštinė.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai (13)