Jim Poisant apie Lietuvą: Nustokite kartoti, kad esate maži  (4)

Konferencijos „TEDxVilnius“ lektorius iš JAV Jim Poisant teigia, kad iki 2018 metų beveik visi planetos gyventojai turės prieigą prie interneto, o informacinės technologijos bus ekonominės sėkmės garantas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pokalbyje su svečiu – atsakymai į klausimus, kokio komplekso turi atsikratyti lietuviai, jei nenori likti pasaulinių tendencijų užribyje, ir ko savo veikla siekia žmogus, vadovaujantis asociacijai, kuri vienija 90 procentų informacijos ir komunikacijos technologijų sektoriaus įmonių visame pasaulyje?

Pradėdamas pokalbį, noriu užduoti iškart du klausimus, nes realybėje šie du dalykai neretai yra nesusiję. Koks yra Jūsų darbas ir ką savo veikla siekiate nuveikti gyvenime?

Aš esu vienas iš tų retų žmonių, kurie savo darbe daro tą patį, ką nori daryti ir gyvenime. Aš stengiuosi pakeisti pasaulį, stengiuosi padaryti pasaulį geresne vieta, suteikiant interneto prieigą bei galimybę naudotis informacijos ir komunikacijos technologijomis vis didesniam žmonių skaičiui.

Mūsų asociacijos (WITSA) vizija yra realizuoti skaitmeninio amžiaus galimybes. Kiekvieną rytą pabudęs aš stengiuosi dirbti taip, kad padėčiau mūsų partneriams skleisti šias idėjas. Taip pat skaitau paskaitas visame pasaulyje apie tai, kaip galima panaudoti skaitmeninio amžiaus teikiamas galimybes. Žinoma, yra nemažai administracinių darbų, kuriuos privalau atlikti, tačiau visa tai yra nukreipta viena kryptimi – kurti ir stiprinti IT industriją, kad kuo daugiau žmonių turėtų realios naudos.

Kuo daugiau žmonių naudosis informacijos ir komunikacijos technologijomis, kuo įstatymai bus palankesni ir kainos žemesnės, tuo daugiau vaikų ir mokytojų pasaulyje turės prieigą prie interneto ir galės naudotis technologijų privalumais. Dėl to kiekvieną dieną esu įsitikinęs, kad savo darbu ir veikla aš siekiu to paties – padaryti pasaulį geresnį, nei jis buvo iki šiol.

Ar, Jūsų nuomone, informacijos ir komunikacijos technologijos kuria šių laikų visuomenę?

Tai neabejotinai daro stiprų poveikį. Tai daro įtaką mūsų darbui, gyvenimui, pramogų ir bendravimo būdams. Apskritai šis sektorius daro milžinišką poveikį visoms mūsų gyvenimo sritims.

Jeigu kokios nors šalies vadovai nuspręstų investuoti į IT sektorių, ar tai atneštų naudos ir pelno?

Be abejonių. Pažiūrėkite į kitas šalis: Singapūras – jų gyventojai gyvena ilgiau, jie laimingesni, sveikesni, jie gali dirbti ilgiau, todėl gali surinkti daugiau mokesčių. Žmonių gyvenimo kokybę galima pagerinti suteikiant galimybę naudotis IT technologijomis.

Kalbant apie Lietuvą, ar Jūs įžvelgiate sritį, kuri galėtų būti sėkminga mūsų šaliai?

Leiskite atsakyti kiek kitaip. Aš noriu užduoti klausimą jums, valdžiai ir visai industrijai: „Ką jūs norite, kad pasaulis galvotų apie jus po 4–5 metų?“ Ką pagalvojate, kai pasakau „Silicio slėnis“ arba „Niujorkas“? Tai sukuria konkretų įspūdį. Bet kai pasakau „Lietuva“, to nėra.

Prieš atvykdamas čia aš negalėjau nieko pasakyti apie Lietuvą. Aš pažįstu gerų žmonių iš Lietuvos, bet neįsivaizdavau, kokiose srityse jūs esate stiprūs ar silpni. Todėl jums, kaip valstybei, turiu užduoti klausimą: „Ką jūs norite apie save pasakyti pasauliui, kalbant apie informacijos ir komunikacijos technologijas?“

Žinau, kad jūs turite strateginį „Barclays“ banko centrą Lietuvoje. Mano nuomone, jeigu esi geras bankų sistemų administravimo specialistas, privalai apie tai kalbėti. Reikia ruošti studentus, turi įsitraukti valdžios institucijos, remdamos švietimą, infrastruktūrą ir t. t., verslas privalo apsirūpinti reikiama kompetentinga darbo jėga.

Tuomet būtina suaktyvinti rinkodarą ir pasakyti visam pasauliui: „Mes geriausiai administruojame bankų sistemas.“ O tada po 4–5 metų žmonės šiame sektoriuje galės pasakyti, kad Lietuva yra tinkama vieta bankų administravimui. Tačiau tai būtina padaryti planuotai, nuosekliai. Žinoma, tai gali nutikti atsitiktinai, bet daug protingiau įžvelgti tendencijas ir pasinaudoti tuo iš anksto. Nuo jūsų pačių priklauso, koks bus jūsų likimas.

Kita problema – nustokite kartoti, kad esate maži. Ir nustokite taip galvoti. Virtualiame pasaulyje nesvarbu, ar jūs dideli, ar maži. Teritorija, laiko skirtumai, geografinė padėtis – visa tai nieko nereiškia. Jeigu savo geografinį dydį lyginate su sėkme, tai jūs visiškai neteisūs, nes, pavyzdžiui, Taivanas yra sala, kuri gali sutilpti į jūsų miestų aikštes, bet jie visose srityse sparčiai vystosi ir klesti; arba Singapūras – jį galima sutalpinti į bažnyčios salę.

Jums būtina atsikratyti mažos valstybės mentaliteto ir pasinaudoti tuo. Lietuva yra maža valstybė, todėl jos privalumas yra tai, kad ji gali veikti ir įgyvendinti priimamus sprendimus daug greičiau nei didelės valstybės. Tai didelis pranašumas, todėl nustokite apie tai galvoti kaip apie trūkumą.

Ar Jūs manote, kad informacinės technologijos yra naujoji era?

Tai skaitmeninis amžius, kurio didžiausias iššūkis yra tai, ką mes su tuo darysime. Niekada anksčiau nebuvo galimybės pasiekti bet kurią biblioteką pasaulyje. Jos buvo prieinamos tik turtingiesiems ir privilegijuotiesiems. Dabar tai prieinama visiems, tereikia suteikti jiems galimybę.

Ačiū.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)