Ilgas išlaikymas: patarimai kaip fotografuoti su ilgu išlaikymu  (2)

Tikriausiai kiekvienam teko matyti fotografijų, kurios buvo atliktos pasitelkiant ilgą išlaikymą. Ilgo išlaikymo nustatymai = ilga ekspozicija, užrakto užlaikymas iki 50-60 s arba bulb rėžimo naudojimas- tai laiko tarpas per kurį 1 kartą atsidaro ir užsidaro fotoaparato užuolaidėlės ir yra nufotografuojamas vaizdas. Nuo to, po kokio laiko tarpo nusileidžia užuolaidėlės (užraktas) priklauso kiek šviesos patenka į objektyvą, ant veidrodžio, sensoriaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgo išlaikymo nustatymai dažniausiai naudojami naktinei fotografijai (plačiau apie tai galite skaityti straipsnyje – naktinė fotografija) arba kai norima užfiksuoti fone judančius objektus, kai iš jų vieni yra stabilūs, kiti dinamiški. Pavyzdžiui, namas ir plaukiantys debesys, švuturys ir iš jo skildanti šviesa. Ilgo išlaikymo pagalba, judantis objektas – šviesa, šešėliai, rūkas, debesys, atrakcionai, tekantis vanduo ir t.t. gali būti užfiksuoti skirtingose vietose, įgauti visiškai kitokį vaizdą, siluetus.

Patarimai kaip fotografuoti naudojant ilgą išlaikymą

Švelnaus, šilkinio efekto išgavimas

Rekomenduojama pasirinkti ND filtrą, kuris blokuotų saulės spindulius, spalvasKiekvienas ND filtro ‘stop’ mažina šviesos kiekį 2x, kuris patenka ant sensoriaus per objektyvą.

  • 1 stop = 21 = 2 = ND2
  • 2 stops = 22 = 2 x 2 = 4 = ND4
  • 3 stops = 23 = 2 x 2 x 2 = 8 = ND8
  • 4 stops = 24 = 2 x 2 x 2 x 2 = 16 = ND16
  • 10 stops = 210 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 1024 = ND1024

Pasiekus 10 stops, reiškia, kad užraktas turi būti atidarytas 1000x ilgiau negu be filtro.

Išlaikymas, diafragma, ISO

Svarbiausi ilgo išlaikymo nustatymai, kuriuos Jums reikia žinoti yra išlaikymas, diafragma ir ISO arba kitaip jautrumas. Kaip juos išnaudoti norint gauti gerą fotografijos pavyzdį su ilgu išlaikymu skaitykite čia – ekspozicija – kaip išgauti šviesią fotografiją.

Jokiu būdu nefotografuokite “iš rankos”

Išeikite į lauką, išsirinkite testinį objektą (einančius žmones ir takelį, važiuojančias mašinas ir kelią..ar kt.). Pasirinkite ilgo išlaikymo nustatymus, tarkim: ISO160, f/13, 50 s ir fotografuokite vieną kartą laikydami fotoaparatą rankoje, kitą kartą pasidėję fotoaparatą ant stabilaus paviršiaus (geriausiai tiks fotoaparatui skirtas trikojis) gali būti ir kėdė, suolelis, pastato siena, malkos, palangė,... bet koks paviršius ant kurio galėtumėte saugiai prispausti, pastatyti fotoaparatą. Jau iš pirmo karto suprasite, kad stabilumas svarbu.

Jei neveikia automatinis fokusavimas

Fotografuojant naktį, esant prastam apšvietimui ar naudojant tamsų ND filtrą gali nesuveikti automatinis fokusas. Patarimas paprastas – nuimti filtrą, sufokusuoti rankiniu būdu, tada atsargiai uždėti filtrą ir fotografuoti.

Vaizdo ieškiklio “uždarymas”

Svarbu uždaryti vaizdo ieškiklį, arba stengtis jį pridengti, kad galėtume garantuoti tikslų šviesos matavimą (fotografuojant su diafragmos prioritetu). Taip išvengsime netikslumų, nereikalingos šviesos patekimo.

BULB funkcija

Norint padidinti išlaikymą daugiau nei 50-60 sekundžių Jums reikės perjungti fotoaparatą į BULB rėžimą. Bulb rėžimas leidžia Jums laikyti atvertą užraktą tiek, kiek Jums reikia.

  • Tam Jums bus reikalingas fotoaparato stovas ir žinoma fotoaparato nuotolinis valdymo pultelis.
  • Taip pat Jums reiks apskaičiuoti kiek laiko palikti užraktą atidarytą. Kai kuriais atvejais, matematika yra nereikšminga (pavyzdžiui, jei fotografuojame be filtro ¼ s, kai 10-stop, tai gauname 0,25 sx ~ 1000 = 250 s, 250 S / 60 = ~ 4 minutes), tačiau kitais atvejais gali būti sunkiau, plius reikia įvertinti apšvietimą. Labai geras pagalbininkas Android telefonų apps’as – ND calc.

Judėjimas nuotraukoje

Reikia tik teisingai pasirinkti laiką, vietą, nustatymus ir Jūs fotografuosite kaip profesionalai. Pirmiausiai, kaip jau minėjome anksčiau reikalingas stabilus objektas, kurio šalia atsiranda ar natūraliai yra judantis objektas2 (gali būti daug judančių objektų). Pvz.: Fotografuojate kelią ir važiuojančias transporto priemones. Jūsų stabilus objektas bus kelias, Jūsų judantis objektas bus -mašinos. Taigi, stabilus objektas visada bus savo vietoje, Jums tereikia tikslingai pasirinkti vietą, kur yra nemažas mašinų srautas (kitais atvejais, didelis debesuotumas ir vėjas, srauni upė ir t.t.).

Karšti taškai nuotraukoje

Kartais fotografuojant ilgu išlaikymu nuotraukose pasitaiko “karštų taškų”. Jų nematote tada, kai peržiūrite nuotraukas savo fotoaparato LCD ekranėlyje, tačiau jie išryškėja peržiūrint 100% dydžio darbus kompiuterio ekrane. Tai tikrai sugadina nuotaiką.  Jie būna raudonos/žalios/mėlynos spalvos. Efektyviausias būdas patikrinti ar jų nėra prieš pradedant fotografijos sesiją, padaryti nuotrauką su tokiu ilgu išlaikymu, kokį naudosite tik nenuėmus objektyvo dangtelio. Tokiu atveju juodame fone lengviau pastebėsite ar nėra nereikalingų taškų.

RAW formatas

Kai kurių gamintojų filtrai, objektyvai, techniniai parametrai gali įtakoti, tai, kad galutiniame nuotraukos rezultate Jūs gausite truputį kitokį vaizdą. Gali būti ryškesnės spalvos ir t.t., todėl geriausia yra fotografuoti raw formatu, vėliau “apdirbti” nuotraukas.

Kompozicija

Ilgo išlaikymo naudojimas fotografijoje nereiškia, kad Jūsų nuotraukos bus iškart puikios, įvaldžius techniką, tobulinkite žinias apie kompoziciją. Trumpą kompozicijos pradžiamokslį rasite čia: kompozicija nuotraukoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
Autoriai: Gina Raižytė
(40)
(2)
(17)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: