Lietuvos mokslų akademija palaimino skalūnų dujų žvalgybą  (2)

Lietuvos mokslų akademijos specialistai skelbia, kad skalūnų dujų žvalgymas vakarų Lietuvoje yra galimas, tačiau reikia atlikti papildomus darbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau prieš pradedant gavybą, politikai turėtų atlikti kai kuriuos „namų darbus“. Taip teigiama Mokslų akademijos prezidiumo patvirtintose išvadose.

Jose pritariama skalūnų dujų žvalgybai Lietuvoje, nors mokslininkai ir įžvelgia tam tikrų rizikų.

Akademikai siūlo priimti kai kuriuos teisės aktus. Mokslų akademijoje sudarytos komisijos, kuri parlamentarų prašymu rengia išvadą dėl skalūnų dujų, vadovo Vytauto Basio teigimu, mokslininkai siūlo priimti atskirą skalūnų dujų gavybos procesus reglamentuojantį įstatymą.

Taip pat siūloma keisti įstatymus, susijusius su geologija, sveikatos apsauga, gamtos ištekliais.

Be to, mokslininkai pabrėžia, kad visuomenei turi būti pateiktas chemikalų, kurie bus naudojami skalūnų dujų žvalgybai, sąrašas. Reikės pasirūpinti ir tuo, kad teršalai nepatektų į aplinką, o gręžinyje panaudotas vanduo neišsilietų į aplinką. Tokių atvejų yra pasitaikę JAV.

Tiesa, mokslininkai teigia neturintys atsakymų į visus klausimus. Pavyzdžiui, nežinoma, kokią įtaką požemio struktūrai padarys uolienų plėšymas. Didžiojoje Britanijoje pirmasis bandymas sukėlė nedidelį žemės drebėjimą.

Akademijos prezidento Valdemaro Razumo teigimu, valstybė turėtų pasirūpinti, kad iš skalūnų dujų būtų užtikrinamos pajamos, kurios kompensuotų galimą poveikį aplinkai.

Mokslininkų manymu, būtina patvirtinti netradicinių angliavandenilių naudojimo projektą dujų ir naftos gavybai. Išvadose taip pat teigiama, kad prieš dujų gavybą būtina atlikti išsamų poveikio aplinkai vertinimą.

„Yra minima, kad iš tikrųjų valstybė turi pasirūpinti, kad iš skalūnų dujų gavybos būtų užtikrintos tokios pajamos, kurios taip pat galėtų kompensuoti galimą poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai“, – sako V. Razumas.

Mokslininkai, be kita ko, pažymi, kad reikėtų apibrėžti „skalūnų dujų“ ir „skalūnų naftos telkinio“ sąvokas.

Sulaukę mokslininkų analizės, Seimo Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetai savo poziciją pateiks Vyriausybei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(2)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: