Lietuva ruošiasi skalūnų dujų gavybai  (13)

Lietuvos geologijos tarnyba iki kovo pabaigos turi paskelbti tarptautinį konkursą dėl leidimo žvalgyti ir išgauti angliavandenilių išteklius 1,7 tūkst. kvadratinių kilometrų plote Šilutės ir Tauragės rajonuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, Energetikos ir Užsienio reikalų ministerijos kartu su JAV ambasada vasario 28-29 dienomis Vilniuje organizuoja konferenciją apie skalūnų dujų ir naftos perspektyvas Lietuvoje ir Lenkijoje. Joje bus diskutuojama, kaip abejose šalyse atrasti skalūnų dujų ir naftos klodai gali pakeisti padėtį energetikos rinkoje, rašo portalas atn.lt.

„Kol kas prognozuoti, kad po penkerių ar dešimties metų Lietuva bent dalį savo poreikių galės patenkinti skalūnų dujomis ar nafta, tikrai negalime. Dabar yra tik pirmoji stadija, pati pradžia, tačiau Vyriausybė šioje srityje mato nemažai perspektyvų. Kaip žinome, vienas svarbiausių Lietuvos tikslų yra energetinis saugumas, o geriausias būdas jį pasiekti būtų naudoti savo ištekliaus vietoj tų, kurie importuojami iš kitur, juolab iš monopolinio tiekėjo“, – interviu portalui tvirtino Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

Pasak jo, skalūnų dujų žvalgyba ir, potencialiai, komercinė gavyba turėtų tapti Lietuvos energetinio saugumo projekto dalimi kartu su naujos atominės elektrinės ir suskystintų dujų terminalo statybomis.

Šią savaitę vyksiančioje konferencijoje Lietuvos atstovai tikisi išgirsti daug naudingos informacijos iš kolegų Lenkijoje, kurioje skalūnų dujų ir naftos projektai yra pasistūmėję gerokai toliau į priekį. Be to, Vilniuje kalbės ir didelę patirtį skalūnų išteklių gavyboje sukaupusių tarptautinių kompanijų atstovai.

Lietuvoje, preliminariais skaičiavimais, gali būti virš 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, nors specialistai teigia, kad išgauti gali būti įmanoma apie 40 mlrd. kubinių metrų.

„Viskas labai preliminaru. Kad pasitvirtintų prognozės, reikia gręžti ir atlikti tolimesnius tyrimus. Ir tik tada bus galima vertinti, ar komerciškai gavyba apsimoka“, – teigė D. Matulionis.

Anot jo, Vyriausybė yra pasirengusi skatinti skalūnų išteklių žvalgybą ir gavybą, tačiau taip pat pridūrė, kad didelių valstybės finansinių įsipareigojimų šių projektų vystymui tikėtis nevertėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: