Lietuvos mokslininkams skalūninės dujos šalies teritorijoje - nėra „naujiena“  (9)

Straipsnį apie galimai slypinčius skalūninių dujų išteklius Lietuvos mokslininkai paskelbė dar 2004 metais, tačiau tik dabar energetikos ministrui Arvydui Sekmokui nuvykus į Jungtines Valstijas apie tai pranešta kaip apie naujieną. Tuo tarpu geologai sako jau sulaukiantys didžiulio susidomėjimo šiomis dujomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuva turi skalūninių dujų išteklius, kurių pakaktų mūsų šalies poreikius patenkinti 30-50 metų. Tokias naujausias tyrimų išvadas Vašingtone viešinčiam energetikos ministrui A. Sekmokui pristatė JAV Energetikos išteklių informacijos agentūros vadovas Ričardas Njuvelas (Richard Newell).

„Vizito JAV metu gavau daug naujos informacijos, dar kartą patvirtinančios, kaip esmingai skalūninės dujos keičia situaciją pasaulio dujų rinkoje. Grįžęs į Lietuvą siūlysiu Vyriausybei imtis neatidėliotinų žingsnių, kad skalūninių dujų išgavimas Lietuvoje taptų realybė", - penktadienį išplatintame pranešime spaudai cituojamas A. Sekmokas.

Tuo tarpu Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas teigė, kad amerikiečiai rėmėsi Lietuvos geologų publikuotais duomenimis.

„Paskaitė straipsnį, kuris yra publikuotas 2004 metais, kurį paskelbė daktarė Onytė Zdanavičiūtė, ir mūsų kolegė, tarnybos darbuotoja daktarė Jurga Lazauskienė, ir amerikiečiai dabar tai kaip naujieną ištraukė. Kai paskelbė amerikiečiai tokią žinią, tai visi ir suklūstame, o kai mūsų tarnyba tokią galimybę pamini, tai tas nėra labai girdima", - apgailestavo J. Satkūnas.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas teigė, kad jau yra jaučiamas didelis susidomėjimas šiomis dujomis.

„Tik nuvykus į JAV išgirstama šita naujiena. Lietuvos dujos tuo domėjosi, domisi kai kurios kompanijos, susidomėjimas yra didžiulis, iš visų susidomėjimą mes jaučiame, išskyrus Energetikos ministeriją. Labai atsiprašau, bet turiu tą pasakyti. Jie galėtų kreiptis į mus ir gautų pačią tikriausią informaciją", - sakė J. Satkūnas.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas teigė, kad labai džiūgauti dėl perspektyvų dar per anksti - duomenys yra tik apytikriai, o kad jie būtų patvirtinti, reikia padaryti tyrimus

„Dabar tyrimai yra pradėti, patvirtinta valstybinė programa, tačiau, aišku, yra reikalingi resursai tyrimams, reikalingas gręžimas. Esame paėmę kelis bandinius iš senų gręžinių ir juos dabar tiriame. Jie yra analizuojami JAV, bendradarbiaujame su "Chevron", "Shell" kompanijomis, jie turi jau tam tikrą patirtį. Mums reikalingi analitiniai tyrimai specializuotose laboratorijose, kad būtų nustatyta, kiek yra ištirpusių, absorbuotų dujų molio skalūnuose, gausime skaičius ir tada belieka tik atlikti bandomuosius gręžinius, sutrupinti uolienas, pritaikant specialias technologijas, ir manyčiau, kad nieko labai daug nereikėtų išradinėti, tiesiog amerikiečių patirtį panaudoti mums", - sakė J. Satkūnas.

Pasak Lietuvos geologijos tarnybos atstovo, manoma, kad tokių dujų ištekliai galėtų slypėti Vakarų Lietuvoje - Klaipėdos, Šilutės rajonuose, Šilalėje.

Bandomiesiems gręžiniams, J. Satkūno teigimu, reikėtų maždaug kelių milijonų litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)