Karo ekspertai nedžiugina: yra reali grėsmė prarasti Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo kontrolę  (9)

Skaudžiai smogiančios sankcijos, badaujantys kareiviai, išklerusi, pasenusi karinė technika – visa tai pakerta bet kokius pasitikėjimo režimo galimybėmis pamatus. Tad Vašingtono strategai mato daug didesnę grėsmę nei režimo grasinimai: visišką Kim Jong-uno valdžios griūtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be abejonės, sprendžiant iš dabar turimos informacijos apie situaciją Šiaurės Korėjoje, blogiausia, kas gali nutikti, yra tai, kad režimas gali prarasti savo branduolinio ginklo ir technologijų kontrolę.

Kol kas karo strategai nedžiugina:

Yra apskaičiuota, jog tam, kad perkeltų dviejų divizijų dydžio kariuomenę į branduoliniu ginklu disponuojančią teritoriją, JAV prireiktų 56 dienų, be to, prireiktų dar 90 tūkst. karių, kurie pajėgtų užtikrinti šalies branduolinių objektų saugumą.

JAV generolai, privačiuose pokalbiuose su žurnalistais įvardijo keletą esminių problemų:

  • Nėra ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, JAV žvalgybos ir sekimo sistema): Būtų sunku įdiegti ISR šioje, nuo pasaulio atsiribojusioje valstybėje. Kol kas generolai žino tik tiek, kad reikės aklai žygiuoti į šiaurę nuo 38-osios lygiagretės, neturint tikslios informacijos apie vietoves ir infrastruktūrą.
  • Žvalgybos teigimu, branduoliniai objektai yra pastatyti žmonių apgyvendintose vietovėse. Ir taip komplikuotą padėtį sunkintų bandymas apginti vietos gyventojus nuo savęs pačių. Branduolinio ginklo kontrolės klausimas ir taip yra sudėtingas, o tai įvestų dar daugiau sumaišties.
  • Jau nusistovėję logistikos tinklai Irake ir Afganistane susidurs su problemomis atsiskyrusioje Šiaurės Korėjoje. JAV kariuomenės strategai teigia, kad jie jau prarado gebėjimus tokiomis sąlygomis kurti infrastruktūrą, pavyzdžiui, paremtą geležinkeliais, ypač tokiomis „griežtomis“ sąlygomis, kokios laukia Šiaurės Korėjoje.

„Brookings“ 2009-aisiais, dar prieš visas sankcijas, išleido režimo kaitos Šiaurės Korėjoje ataskaitą. Joje teigiama, kad spartus Šiaurės Korėjos branduolinės programos vystymasis „prives prie kontrolės praradimo aukščiausiu lygmeniu, todėl visi netikėtumai privalo būti numatyti.“

Palyginus su galimybe Šiaurės Korėjos režimui prarasti masinio naikinimo ginklų kontrolę, Irako padėtis 2003-iaisiais atrodo visiškai paprasta. Tuo labiau kad Šiaurės Korėjos griūtis atrodo labai realus variantas – kaip atsakymas į pamišėliškus režimo gąsdinimus ir bandymus pradėti Trečiąjį pasaulinį karą.

Prieš metus paskelbtos JT sankcijos Šiaurės Korėjai pasmerkė pusbadžiu gyventi žemiausius Šiaurės Korėjos sluoksnius, kurie labiausiai ir kenčia režimui siekiant išlaikyti valdžią. Tačiau naujosios sankcijos palietė jau ir vidinius KLDR sluoksnius – kariuomenės ir valdžios atstovus. Būtent įvedus šias sankcijas atsiskyrėliškas režimas įsiuto, nors dar sausį atrodė, kad jie yra pasirengę atsiprašyti ir bičiuliautis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(17)
(0)
(0)

Komentarai (9)