Dell dirba prie superkompiuterio su ARM procesoriais, tačiau kodėl taip daro, nežino  (0)

Puslapyje Computerworld pasirodė gana įdomus interviu su kompanijos Dell eksperimentinės laboratorijos, užsiimančios superkompiuteriais, vadovu Tim Carroll. Pastarasis prisipažino, kad jo kompanija dirba prie superkompiuterio, kurio pagrindą sudaro ARM architektūros procesoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo pačiu metu Dell atstovas prisipažino, kad jis nelabai supranta, kodėl kažkam galėtų prireikti tokių sistemų. Iš šono tai atrodo kaip viename iš filmų, kai herojus prisipažino: „Visi pradėjo bėgti, ir aš bėgau“. Kompanija Dell mano, kad rinka viską sustatys į savo vietas, o užsakovai patys suformuos reikalavimus ARM superkompiuteriams (jei tokių poreikis apskritai bus).

Nors Dell kol kas nemato tvirtai apčiuopiamų perspektyvų, kai šioje srityje naudojami mobilūs procesoriai, vis tik galima priminti, jog 2012 metų pabaigoje Europos Sąjunga patvirtino „nacionalinę“ programą, kuri numato būtent ARM architektūros superkompiuterio kūrimą. Platformos prototipui buvo pasirinktas procesorius Samsung Exynos 5 (projektas Mont-Blanc).

Iš pradžių buvo pasirinkti procesoriai nVidia Tegra 3, tačiau vėliau (matyt, ne be tam tikros kompanijos lobistų pastangų) platforma buvo staigiai pakoreguota ir pasirinkti Samsung sprendimai. Akivaizdu, jog kompanija Dell negalėjo nekreipti dėmesio į tokį judėjimą jos panosėje, tačiau dar nelabai įsivaizduoja, ką su visu tuo jai daryti.

Priminsime, kad šiuo metu procesoriai su ARM architektūra bandomi naudoti WEB serveriuose bei „debesų“ sprendimuose. Iš principo, jie gali atlikti savotiško tilto tarp superkompiuterių ir vartotojų vaidmenį.

Dėl savo prigimties ARM platforma savo produktyvumo lygiu negali prilygti superkompiuteriams su x86 arba RISC architektūros procesoriais. Tačiau maždaug prieš gerus penkerius metus dar niekas negalėjo įsivaizduoti, kad superkompiuteriuose įsitvirtins grafiniai procesoriai (tokie kaip nVidia Tesla, Intel Xeon Phi ir panašūs sprendimai). Superkompiuterių segmentas per artimiausius metus gali pasikeisti lygiai taip pat. Taigi kompanija Dell nori būti pasiruošusi, jei tas momentas tikrai ateis. Tiesa, su tokiomis nuotaikomis ji netaps madų diktatore, tačiau ir uodegoje tikrai nesivilks.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: