DARPA kuria robotus su žmogaus smegenimis (Video)  (5)

Nors įprasta manyti, kad mokslas įžvelgiamoje perspektyvoje dar nepajėgus sukurti elektroninius biologinių smegenų atitikmenis, tačiau JAV specialistai, vykdantys Pentagono perspektyviųjų technologijų kūrimo agentūros DARPA finansuojamą neuroninių mašinų projektą, mano netolimoje ateityje galintys ranka pasiekti šį ambicingą tikslą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos technologijų agentūros (DARPA) finansuojama mokslininkų grupė pranešė sukonstravusį kompaktišką neuroninę mašiną, leidžiančią robotams veikti nepriklausomai nuo žmogaus, informuoja leidinys „National Defense Magazine“. Skirtingai nuo įprastinių dirbtinio intelekto (AI) sistemų, kurios remiasi išankstiniu programavimu, ši mašina „atrodo ir „mąsto“ panašiai kaip žmogus, tvirtina tyrimų projekto dalyvis, Kalifornijos universiteto Los Andžele profesorius Jamesas K. Gimzewskis, sakoma pranešime.

Profesorius Gimzewskis priklauso DARPA finansuojamai mokslininkų grupei, vykdančiai vadinamojo „fizinio intelekto“ kūrimo programą. Ši technologija gali tapti savotišku visrakčiu stengiantis atrakinti visiškai autonominių robotų gamybos paslaptį, sakoma pranešime.

Profesoriaus teigimu, šiame projekte nenaudojamas standartinis robototechnikai skirtos elektronikos „įdaras“ iš integrinių mikroschemų. Mokslininkų sukonstruotas įrenginys gali atlikti įvairius veiksmus lygiai taip pat, kaip tai daro žmogus: svarbiausia yra tai, kad šis įrenginys nėra užprogramuotas. Nuo kitų panašios paskirties neuromašinų jis skiriasi tuo, kad naudoja tarpusavyje persipynusius nanolaidininkus, sudarančius milijardus jungčių, kaip ir žmogaus smegenų neuronai, gebantys įsiminti įvairiausią informaciją. Kiekviena tokia jungtis yra dirbtinė sinapsė. Dėl sudėtingos natūralios sinapsės struktūros dauguma anksčiau vykdytų tokios paskirties projektų nesugebėjo jos imituoti, sakoma pranešime.

Pasak profesoriaus Gimzewskio, „fizinio intelekto“ įrenginiui nebereikės žmogaus kontrolės ir tuo ši mašina skirsis nuo įprastinių robotų. Šios technologijos panaudojimo galimybės pranoksta vaizduotę, tvirtina mokslininkas. Pavyzdžiui, lėktuvai su tokia sistema galės išnagrinėti ir stebėti konkrečią vietovę bei valdyti save erdvėje be jokios žmogaus pagalbos.

Pastaruosius 50 metų vykdyti dirbtinio intelekto sistemų kūrimo darbai nesugebėjo atkurti žmogaus mąstymo ir kognityvinių funkcijų sistemos, sakoma pranešime. Tačiau žmogaus smegenų tyrimai atskleidė, kad viena iš esminių jų savybių yra saviorganizacija. „Iš visko sprendžiant tai yra būtinoji išankstinė autonominio elgesio sąlyga, – sako profesorius Gimzewskis. – Užuot siuntusi informaciją iš atminties į procesorių, kaip tai daro įprastiniai kompiuteriai, mūsų mašina apdoroja informaciją absoliučiai nauju būdu.“

Šios technologijos esmė ir konkretūs taikymai laikomi paslaptyje, tačiau, pasak leidinio, labai panašu, kad galime tapti revoliucijos robototechnikoje liudininkais.

Vaizdo siužete:jau dabar robotai atrodo kaip žmonės. Kas bus, jeigu jie ir mąstys kaip mes?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(1)

Komentarai (5)