Jungtinių Tautų Organizacija nori uždrausti robotus – žudikus  (0)

Filmuose robotai neretai nelabai gražiai elgiasi su žmonėmis. Paprastai koks nors pažangus dirbtinis intelektas nusprendžia, kad žmonės jau nereikalingi ir pradeda juos naikinti, pasitelkęs robotizuotus mašinas – žudikes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa tai puikiai pademonstruota tokiuose Holivudo filmuose, kaip „Terminatorius“, „Aš – robotas“ ir kituose. Jungtinių Tautų Organicijos taryboje, kuri svarsto su žmogaus teisėmis susijusius klausimus, pastarasis klausimas greitu metu bus svarstomas ypatingai aktyviai.

Pranešimą skaitysiantis Christof Heyns ketina įspėti žmoniją apie pavojus, kuriuos gali sukelti mašinos, jei jos bus įjungtos, o vėliau pačios ieškos savo taikinių ir naikins juos savo nuožiūra. „Mašinos neturi moralės ir jos yra nemirtingos, todėl jos neturėtų gauti teisės spręsti, gyventi žmogui ar mirti“, – įspėjo Christof Heyns.

Visiškai autonominės sistemos, tiesa, dar labai toli realybės, tačiau kai kurių valstybių laboratorijose (pavyzdžiui, JAV, D. Britanijos ir kt.) intensyviai dirbama šia kryptimi. Christof Heyns pirštu parodė ir į dabartinius bepiločius skraidymo aparatus. Pastarieji yra pavyzdys, kad žmogaus atsitraukimas nuo mašinos nieko gero neduoda, o tik sėja mirtį.

Tiesa, Christof Heyns tiesiogiai nesako, kad greitu metu mūsų laukia robotų sukilimas, tačiau įspėja, jog kai kalbama apie žmonių gyvenimą, pasikliauti mašinos nereikėtų. Pranešimo bendraautorius Bonnie Docherty iš Harvardo teisės mokyklos sutinka su savo kolega, teigdamas, kad valstybės intensyviai dirba prie projektų, kurie ginklams suteiktų autonominių galimybių, o tokių technologijų potencialas praktikoje pasimatys jau po 10-20 metų, tokiu būdu, reikalinga priimti savotišką moratoriumą tokių autonominių ginklų nešėjų atžvilgiu.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)