Lietuvoje kurti išmanieji drabužiai reaguoja į žmogaus jausmus  (0)

Visą mūsų buitį į kitą lygmenį keliančios pažangiosios technologijos palietė ir drabužius. Apranga iš inovacinių audinių ne tik geriau saugo nuo aplinkos poveikio, bet ir atspindi pakitusias šiuolaikinio žmogaus vertybes, gyvenimo būdą bei daro įtaką madai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip naujausi mokslininkų laboratorijose sukurti audiniai daro įtaką drabužių dizainui, visai neseniai buvo pademonstruota Vilniaus dailės akademijoje (VDA) vykusioje parodoje „Skani mada“. Joje pristatyta išmanioji termotekstilė, gebanti reaguoti į žmogaus bei aplinkos temperatūrų pokyčius ir pagal tai keisti spalvas. Išmanioji tekstilė atveria visiškai naujas drabužių dizaino bei dėvėjimo galimybes.

Spalvą keičianti tekstilė - naujas saviraiškos lygmuo

VDA vykusioje parodoje „Skani mada“ pristatyta išmanioji tekstilė (angl. smart textile) ir iš jos pasiūti eksperimentiniai drabužiai – naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Švedų Boro universitetas išmaniuosius termoaudinius pristatė vos praėjusią žiemą, Helsinkio Alto universitete, Suomijoje.

Kūrybinėse dirbtuvėse švedų mokslininkai idėjomis pasidalijo su Europos šalių dizaineriais, kad šie toliau vystytų inovaciją, kol termoaudinys bus pritaikytas pramonėje ir pasieks galutinį vartotoją.

„Lietuvos auditorijai jau pristatyta eksperimentinė apranga kitoms Europos šalims bus parodyta rugsėjo mėnesį. Švedai labai nori pamatyti, kaip mes išvystėme jų idėją bei panaudojome termoaudinius“, - pasakojo VDA profesorė Jolanta Vazalinskienė, kuruojanti termotekstilės projekto vystymą Lietuvoje.

Išmaniosios tekstilės ypatybė – gebėjimas reaguoti į temperatūros pokyčius. Dėl temperatūrų svyravimų, pvz., įėjus į patalpą iš lauko ar atvirkščiai, drabužiai keičia savo spalvą, ant jų gali išryškėti iki tol nematyti ornamentai. Taip pat audiniai reaguoja į žmogaus kūno temperatūros pokyčius – keičia spalvą patiriant stipresnes emocijas, susijaudinus ir t.t.

Termotekstilė į šilumą ar šaltį reaguoja dėl specialios plėvelės, kuria labai plonu ir praktiškai nematomu sluoksniu padengiama medžiaga.

„Ji nekeičia natūralių higieninių audinio savybių, t. y. jo gebėjimo sugerti ir išgarinti drėgmę, šildyti ar vėsinti, - sakė J.Vazalinskienė. - Šia nanodangai prilyginama plėvele galima padengti įvairių pluoštų audinius, vis dėlto kol kas geriausias sukibimas – su medvilne“.

Atspindi emocijas

Į aplinką ir žmogaus nuotaiką, savijautą reaguojantys audiniai, palyginus su tradiciniais, yra iki šiol nematyta neverbalinės komunikacijos priemonė ir visiškai naujas saviraiškos lygmuo. Įsivaizduokite oro uoste susitinkančius žmones – sukilus emocijoms, drabužis pakeičia spalvą ar ornamentą. O kaip žaismingai turėtų atrodyti termodrabužiais apsivilkusi kompanija, it marga paukštė mainanti spalvas sulig kintančia bendravimo dinamika, nes kuo visiems linksmiau ar kuo diskusija karštesnė, tuo stipriau keičiasi ir žmones dengiantys drabužiai!

O kaip sureaguotumėte į panelę, kuri prieš sekundę perėjo gatve vilkėdama baltą suknelę, o į kavinę įžengė gėlėta arba sodriai mėlyna – tai drabužis sureagavo į patalpos šilumą. Drabužiai iš termoaudinių atlieka socialinę ir sykiu pramoginę funkciją, nes patys tampa aplinkai įdomiu objektu.

Naujoji apranga atspindi psichologinę būseną ir jos kaitą. Drabužis iš išmaniosios tekstilės gali perteikti jūsų savijautą čia ir dabar. Į kūno temperatūrą reaguojanti apranga signalizuoja pačiam žmogui ir aprangai, kaip jis jaučiasi.

Dalykiniame susitikime, kur svarbu valdyti emocijas, toks atvirumas gal ir nelabai pageidaujamas. O štai susipažįstant ar bendraujant priešingoms lytims, išmanioji tekstilė atveria naujas seksualumo, flirtavimo galimybes, mat kaistant kūnui, spalvą keičia prie kūno labiausiai prigludę, aptemptos ar ranka liečiamos vietos. Jei neįsiliepsnos žandai, tai užsidegs klubai – nusidažys, išryškės jų kontūrai. Palaikykite rankas prie širdies ir širdies zona nusidažys kita spalva – parodys šylančią, degančią jūsų širdį ir jausmus. Išmanioji tekstilė leidžia naudoti naujus seksualumo ženklus.

Drabužiai iš temo audinių padės komunikacijai, nes aplinkiniai geriau supras, bent jau pamatys, kad su kitu žmogumi kažkas vyksta ir galės į tai reaguoti. Net mūsų skubos laikais toks svarbus pirmas įspūdis įgauna naujus subtilumo sluoksnius.

Šiuolaikinio žmogaus vertybes perteikianti išmanioji tekstilė turi ir ekologinę funkciją – kadangi drabužis mainosi ir atsiranda daugiau jo derinimo, dėvėjimo galimybių, patenkinamas žmogaus poreikis įvairovei, todėl galima tikėtis, jog drabužių kiekis spintoje mažės. Kam jums balta, raudona ir žalia suknelė, jei vienas išmanus drabužis gali turėti visas tris šias spalvas ir dar būti dryžuotas?

Panaudojimas - nuo teatro iki staltiesės virtuvėje

Išmaniosios tekstilės pritaikymas – labai platus. Termoaudiniai gali būti naudojami kaip nauja ir efektinga meninės išraiškos priemonė, pritaikoma vizualiuosiuose menuose: teatre, kine ir t.t. Apie organizmo būklę kalbantys termoaudiniai jau dabar naudojami medicinoje, pvz., tam tikra drabužio spalva signalizuoja, kad kūdikiui kyla temperatūra ir t.t. Jis pats to nepasakys, o štai išmanioji tekstilė – gali.

Išmanioji tekstilė nuostabiai pritaikoma buityje, pvz., nuo šiltų ar šaltų daiktų spalvas keičiančios staltiesės, virtuvinės prijuostės ir t.t. Termoaudiniai atveria visiškai naujas kūrybos galimybes drabužių, interjero specialistų dizaineriams (pvz., įsivaizduokite sulig saulės šviesa spalvas mainančias užuolaidas ir kitą namų tekstilę?) bei galutiniams vartotojams.

VDA pademonstruoti drabužiai – pirma, eksperimentinė termodrabužių kolekcija.

„Mes sukuriame koncepciją, o kaip ji bus vystoma toliau, labai priklauso ir nuo pramonės atstovų. Lietuvoje mums labai trūksta tarpinės laboratorijos, kurioje dirbtų modernius audinius kuriantys mokslininkai, drabužius projektuojantys dizaineriai ir technologai, galintys pasirūpinti galutiniu inovacijų taikymu gamyboje. Šių sričių atstovų bendras darbas būtinas tam, kad mokslo atradimai pasiektų galutinį vartotoją funkcionalaus gaminio pavidalu, - sakė VDA Kostiumo dizaino katedros vedėja Jolanta Vazalinskienė. - Kol kas visas šias grandis mėgina aprėpti VDA. Tuo tarpu užsienyje tokios laboratorijos dotuojamos valstybės“.

Drabužiai iš išmaniųjų audinių – labai nebetolima ateitis. Ir tai – ne vienintelė potenciali inovacija mūsų aprangoje. Mokslininkai laboratorijose augina bioaudinius – tokia biomasė apgobia žmogų it kokia medūza. Kol kas tai – eksperimentinis audinys, kaip ir daugelis kitų kuriamų. Naujų audinių paieškas skatina natūralių išteklių žemėje mažėjimas, tad ateityje, greičiausiai, drabužius iš natūralių pluoštų pakeis drabužiai iš laboratorijose užaugintų medžiagų ar itin aukštos kokybės sintetikos. Tokie anksčiau tik fantastiniuose filmuose vaizduoti drabužiai – labai artima mūsų ateitis ir visiškai nauja lentyna mūsų spintose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Elena Nikonovaitė
(3)
(0)
(1)

Komentarai (0)