Pats pažangiausias dirbtinis intelektas jau prilygsta keturmečio vaiko protui  (3)

Dirbtinio ir natūralaus intelekto tyrėjai iš Ilinojaus universiteto (JAV), norėdami patikrinti kokia protinga yra viena iš geriausių egzistuojančių dirbtinio intelekto sistemų, atliko jos IQ testą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paaiškėjo, kad ji maždaug tokio paties proto, kaip ir vidutinis keturmetis vaikas. Tyrimo rezultatus mokslininkai paskelbs JAV dirbtinio intelekto konferencijoje liepos 17 dieną.

Ilinojaus universiteto mokslininkai tikrino Masačūsetsto technologijos instituto specialistų sukurtą dirbtinio intelekto sistemą „ConceptNet 4“ naudodami Wechslerio ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skalės intelekto testą – standartinį IQ testą, kuriuo tikrinamas mažų vaikų intelektas.

Nustatyta, kad „ConceptNet 4“ savo protu prilygsta keturmečiui vaikui. Tačiau, skirtingai nei daugumos vaikų, kompiuterio rezultatai skirtingose testų dalyse labai smarkiai svyravo – vaikams tai nebūdinga.

„Jeigu vaiko testo rezultatai taip smarkiai svyruotų, galima būtų tai vertinti kaip simptomą, kad kažkas negerai“, - sakė tyrimui vadovavęs Ilinojaus universiteto kompiuterių mokslo specialistas, prof. Robertas Sloanas.

R. Sloanas sakė, kad „ConceptNet 4“ puikiai išlaikė žodyno testą ir panašumų atpažinimo testą.

„Tačiau „ConceptNet 4“ suvokimo įvertinimas – atsakymai į klausimus „kodėl“ - buvo gerokai prastesnis už vidutinį“.

Vienas iš didžiausių sunkumų kuriant dirbtinį intelektą – tai sugalvoti kompiuterio programą, kuri galėtų priimti teisingus, logiškus sprendimus remiantis paprastu situacijos suvokimu ar faktais – kitaip tariant, turėtų sveiką protą.

Sveiko proto programavimas dirbtinio intelekto inžinieriams yra sunkiai įkandama užduotis, mat tam reikalinga milžiniška faktų ir „akivaizdžių faktų“ - dalykų, kuriuos žinome net nežinodami, kad juos žinome – kolekcija. Pavyzdžiui, kompiuteris gali žinoti, kokioje temperatūroje užšąla vanduo, o mes žinome, kad ledas yra šaltas.

„Visi mes žinome daugybę dalykų. Dar vaikystėje mes ropodavome, tempdavome nuo stalų ir lovų visokius daiktus ir sužinojome, kad daiktai krenta. O tampydami kitus daiktus sužinojome, kad šunys ir katės nebūna patenkinti, kai jiems tempiama už uodegos. Gyvenimas yra labai turtinga mokymosi aplinka“, - apie sąmoningai nesuvokiamas žinias sakė mokslininkas.

„Mums dar labai toli iki programų su sveiku protu – tokiu dirbtiniu intelektu, kuris į suvokimo klausimus galėtų atsakinėti su aštuonmečio gebėjimais“, - pridūrė R. Sloanas. Jis su kolegomis tikisi, jog tyrimas padės specialistams atkreipti dėmesį į sudėtingesnes dirbtinio intelekto programavimo puses, rašo phys.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (3)