Video žaidimai aktyvina smegenų veiklą, gerina atmintį ir strateginį planavimą  (2)

Daugelis įsitikinę, kad video ir kompiuteriniai žaidimai neatneša jokios naudos. Tą neretai galima išgirsti iš tėvų, kurie nuolat bando nuvaryti nuo kompiuterių savo atžalas. Regėjimo sutrikimai, nenaudingas laiko praleidimas – tai tik keli tokio užsiėmimo minusai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis tik laikas nuo laiko pasirodo įvairūs tyrimai, kurie teigia, kad video ir kompiuteriniai žaidimai turi ir pliusų. Prie jų kuris laikas priskiriama reakcijos vystymas, o naujas tyrimas kalba apie eilės galvos smegenų sričių aktyvumo padidėjimą. Pastarosios atsakingos už orientaciją erdvėje, atminties formavimą, strateginį planavimą ir motorikos įgūdžius (tame tarpe ir tos pačios reakcijos).

Makso Planko Instituto ir Berlyno medicinos universiteto mokslininkai atliko bandymus, kuriuose dalyvavo 23 pilnamečiai. Du mėnesius po pusę valandos kasdien jie žaidė žaidimą Super Mario 64 su konsole Nintendo XXL. Egzistavo ir kontrolinė grupė, kurie jokių žaidimų nežaidė.

Po kelių mėnesių buvo pasitelkta magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai. Pastarieji parodė, kad „žaidėjų“ galvos smegenyse padidėjo pilkosios medžiagos apimtis hipokampe, dešinės smegenų žievės dalyje ir smegenėlėse. Tai pirmas tokio pobūdžio tyrimas, kuris tiria žaidimų įtaką, pateikiant kiekybinius rodiklius.

Mokslininkai padarė išvadą, jog atitinkamas galvos smegenų sritis galima vystyti, pasitelkiant video ir kompiuterinius žaidimus. Taip pat žaidimus galima naudoti terapijos metu, esant tam tikroms ligoms, pavyzdžiui, potrauminis stresas ir šizofrenija. Belieka tikėtis, kad šiems tikslams tinka ne tik Super Mario.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (2)