Intel ir Cray kuria naujos kartos superkompiuterį  (0)

Livermore esančios E. Lourenso laboratorija (Lawrence Livermore National Laboratory) pranešė, kad pradėjo darbuotis prie naujo superkompiuterio tipo. Pastarojo spartą padidins tai, jog šalia įprastos operatyvios atminties bus naudojama energetiškai nepriklausoma NVRAM atmintis, o vietoj įprastų HDD bus įdiegti SSD.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendras naujojo superkompiuterio Catalyst produktyvumo lygis bus gana kuklus, žvelgiant iš šiandienos pozicijų, ir sudarys 150 TFLOPs. Palyginimui: antroji kinų superkomopiuterio Tianhe-2 versija yra dešimtis kartų spartesnė – maksimalus greitis siekia net 54,9 PFLOPs.

Kompanijos Intel, kurie darbuojasi prie šio superkompiuterio, specialistai prisipažįsta, kad Catalyst – tai daugiau eksperimentas, nei projektas, kuris gali pasiekti daugiau toje srityje, kur tradicinės architektūros pasiduoda, t.y. daugelį metų vykdomi nuoseklūs skaičiavimai. Kaip pavyzdys buvo pateiktas genomo (arba DNR) iššifravimas. Oficialiai Catalyst bus naudojamas biologinių užduočių sprendimui.

Iš esmės, šis projektas – tai taip vadinamų Didelių Duomenų (Big Data) apdorojimas, kai reikia analizuoti nestruktūruotą, įvairaus pobūdžio informaciją. Ir štai čia nauja architektūra gali sukurti naują proveržio zoną, kadangi kreipimuisi į operatyviąją atmintį erdvė bus vienodai pasiekiama tiek DRAM, tiek ir NVRAM.

Iš viso Catalyst turi 324 mazgus. Kiekvienas iš jų turi po du 12 branduolių procesorius Xeon E5-2695v2, tad iš viso turime reikalų su 7776 branduoliais. Kiekviename mazge taip pat rasime 128 GB DRAM atminties. 304 mazguose lygiagrečiai DRAM prijungta energetiškai nepriklausoma atmintis – tai bus 800 GB talpos SSD Intel 910 su PCI Express sąsaja. Dar 12 mazgų – tai bendras iš SSD sudarytas duomenų saugojimo masyvas, kurio bendra talpa – 3,2 TB.

Catalyst naudoja failų sistemą Lustre, kurią kompanija Intel įsigijo kartu su kompanija Whamcloud (tai įvyko 2012 metais). Savo laiku šis sprendimas priklausė Oracle, kai ji įsigijo Sun Microsystems. Tačiau 2010 metais Oracle atsisakė Lustre palaikymo, taigi po kurio laiko perėjo į Intel rankas.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)