Kinija išbandė JAV priešraketinę gynybą įveiksiančią hipergarsinę raketą (Video)  (6)

Iš visko sprendžiant, ginklavimosi lenktynės pasaulyje įgauna naują pagreitį: pranešama, kad šiomis dienomis Kinija sėkmingai išbandė pirmąją savo hipergarsinę raketą WU-14.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios kelis kartus garso greitį viršijančios raketos, galinčios nešti branduolinius užtaisus, gali įveikti visas šiuolaikines priešraketinės gynybos sistemas. O tai reiškia, kad nuo hipotetinių Kinijos hiperraketų smūgių nepajėgtų apsiginti ne tik Europa ir Rusija, bet ir JAV.

Paleista bandomoji Kinijos hipergarsinė raketa JAV sekimo sistemų buvo pastebėta šių metų sausio 9 dieną. Ji buvo paleista Kinijoje, pranešė anonimu pageidavęs likti Pentagono atstovas, pranešė „Gizmodo“. Pasak JAV kariškių, ši nauja kinų raketa suprojektuota taip, kad būtų naudojama kaip paskutinioji standartinių kiniškų tarpžemyninių balistinių raketų pakopa su koviniu užtaisu, kuri paleidžiama paskutiniajame skrydžio etape.

Tokia raketa gali smogti į numatytą taikinį 10 kartų garso greitį viršijančiu greičiu. Hipergarsinės raketos gali pasiekti nuo 5 iki 10 machų greitį, atitinkantį nuo 6 150 iki 12 300 km/h, sakoma pranešime. Pentagono atstovai patvirtino bandomosios hipergarsinės raketos paleidimo Kinijoje faktą, bet nuo didesnių komentarų susilaikė.

Hipergarsinės raketos šiuo metu kuriamos ir bandomos JAV, Rusijoje, Kinijoje ir Indijoje. Jos skirtos itin tiksliam ir labai greitam numatytų taikinių pasiekimui ir priešo raketoms bei kosminės gynybos priemonėms naikinti.

Praėjusių metų pavasarį JAV kariuomenės vertinimo ir strateginio planavimo centras padarė prielaidą, kad Kinijoje pastatytas didžiausias pasaulyje hipergarsinis aerodinaminis įrenginys, kuriame galima imituoti iki 9 machų greičiu lekiančių raketų skrydžio sąlygas. Vėliau analitikai pastebėjo du techninius Kinijoje pasirodžiusius straipsnius, kuriuose teigiama, kad šioje šalyje kuriamos didelio tikslumo nutaikymo sistemos, kurios gali būti valdomos iš dirbtinių Žemės palydovų.

JAV šiuo metu tobulina bepilotį hipergarsinį orlaivį „HTV-2“, galintį išvystyti iki 20 machų greitį, bei reaktyvinę hipergarsinę raketą „X-51 Waverider“. Rusijoje hipergarsinių raketų technologijų galimybes demonstruoja naujos kartos mobilioji balistinių raketų paleidimo sistema „RS-26 Rubež“, prieš kurią esą bus bejėgė JAV priešraketinės gynybos sistema. Kinijos įsijungimas į hipergarsinių ginklų kūrimo lenktynes neabejotinai paspartins ginklavimosi varžybas šioje labai pavojingoje branduolinių ginklų pristatymo priemonių srityje.

Šiame vaizdo siužete – „X-51 Waverider“ hipergarsinės raketos bandymas (2013 m. pavasaris).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(2)

Komentarai (6)