Kinija įkopė į ginklų eksportuotojų penketuką  (0)

Azija ir toliau sparčiai ginkluojasi. Kinija žemynui tiekia vis daugiau ginklų. Naujausiais vertinimais Kinija įsiveržė į penkių didžiausių ginklų eksportuotojų penketuką. Taip nutiko pirmą kartą nuo Šaltojo karo pabaigos. Iš penketuko iškrito Didžioji Britanija, skelbia „Spiegel“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausių ginklų eksportuotojų reitingą paskelbė Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas. Tyrimus institutas atlieka ir juos lygina nuo 1950 metų. Vertinamas ginklų eksportas ir importas per pastaruosius penkerius metus. Dabar specialistai tyrė 2008-2012 metų laikotarpį. Kinija eksporto apimtis per šį laiką lyginant su 2003-2007 metais padidino 162 proc. Visame pasaulyje ginklų prekybos apimtys išaugo 17 proc.

74 proc. Kinijos ginklų keliauja į Aziją ir Okeaniją. 55 proc. visų „made in China“ ginklų nuperka Pakistanas. Pekinas jau seniai bando rinkoje įsitvirtinti ir kaip branduolinė valstybė. Šalį vilioja perspektyva padėti Pakistanui, kuris ginkluojasi varžydamasis su nemylima kaimyne Indija. Be ekonominių tikslų Kinija Pakistane turi ir strateginių interesų.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto atstovas, ginklų analitikas Paulas Holtomas teigia, kad į penketuką Kinija pateko vien dėl išaugusio ginklų pardavimo Pakistanui. Kinijai priklauso vos penki procentai pasaulinės ginklų rinkos, tačiau to pakanka, kad patektum į stipriausiųjų penketuką. Dar prieš kelerius metus šaliai teko du procentai rinkos. Kinija savo pozicijas stiprina pasirašydama ir naujas sutartis. Svarbiais klientais laikomas Mianmaras ir Bangladešas.

Nepaisant didėjančio eksporto, Kinija vis dar gerokai atsilieka nuo JAV, kuri yra pelniusi apie 30 proc. rinkos. Po jos rikiuojasi Rusija (26 proc.), Vokietija (7 proc.), Prancūzija (6 proc.), Kinija (5 proc.)

Pabrėžiama tai, kad Kinija pati tampa nepriklausoma nuo užsienio ginklų prekybos, drastiškai sumažėjęs importas. Per stebimą laikotarpį, anot analitikų, importas sumenko net 47 proc.

Ginklų importuotojų viršūnėje yra Indija, kuri įsiveža apie 12 proc. pasaulyje parduodamų ginklų. Šalies importas išaugo 59 proc. Po jos rikiuojasi Kinija, Pakistanas, Pietų Korėja ir Singapūras – visos valstybės iš Azijos. Pastebima, kad lyginant su praėjusiais penkeriais metais ginklų importas šiose šalyse sumenko 3 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)