Antipalydovinis ginklas? Kinai kažką rezga kosmose, mano ekspertai (Video)  (10)

Keisti šią vasarą paleistų Kinijos dirbtinių Žemės palydovų manevrai orbitoje verčia ekspertus spėlioti apie šios šalies kosmoso programos tikslus, skelbia space.com. Kol kas niekas nežino, ką iš tikrųjų kosmose rezga kinai, tad belieka spėlioti apie jų planus, sakoma pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso ekspertų dėmesio centre dabar yra trys šių metų liepos 20 dieną paleisti Kinijos palydovai „Shiyan-7“, „Chuangxin-3“ ir „Shijian-15“, taip pat prieš 8 metus į orbitą iškeltas Kinijos kosminis aparatas „Shijian-7“. Kai kurių specialistų manymu, šiuos palydovus Kinija naudoja antipalydovinio ginklo technologijos bandymams, kiti spėja, kad kinai paprasčiausiai tobulina palydovų valdymo kosmose įgūdžius. Vienas iš trijų naujųjų Kinijos palydovų, „Shiyan-7“, kai buvo paleistas į orbitą, atliko staigų trajektorijos keitimo manevrą, sakoma pranešime. Jis iš pradžių palaipsniui aukštino savo orbitą, kol galiausiai prisiartino prie kito ta pačia raketa liepos 20 d. iškelto palydovo „Chuangxin-3“. „Tačiau netikėtai jis ėmė ir priartėjo prie visiškai kito palydovo „Shijian-7“, kuris buvo paleistas 2005 metais“, – aiškino leidinio „SpacePolicyOnline.com“ steigėja ir vadovė Marcia Smith. Šis leidinys buvo pranešęs, kad netrukus, kai liepos 20 d. buvo paleista Kinijos raketa su 3 palydovais, paaiškėjo, jog viename iš jų įrengtas mechaninis manipuliatorius. Ši „ranka“ gali pagriebti ir prisitraukti šalia skriejančius kitus palydovus.

Kai kurių ekspertų teigimu, šis manipuliatorius gali būti būsimos Kinijos kosminės stoties, kurią planuojama pastatyti orbitoje maždaug 2020 metais, mechaninės rankos prototipas. Kol kas nežinoma, kuriame iš trijų minėtų naujausių Kinijos palydovų įrengtas šis manipuliatorius.

„Heritage Foundation“ analitiko Deano Chengo manymu, orbitos keitimas siekiant priartėti tai prie vieno, tai prie kito palydovo gali būti siejamas su įvairiais veiksmais, pradedant visai „nekaltais“, tokiais kaip dviejų kosminių aparatų susijungimas, kito palydovo raketinio kuro atsargų papildymas ar remontas, baigiant antipalydovinio ginklo bandymais. Neatmetama galimybė, kad mechaninius manipuliatorius turintys specialūs palydovai prireikus gali išvesti iš rikiuotės kitų šalių žvalgybinius ar kariniam ryšiui naudojamus kosminius aparatus. JAV ypač baiminasi, kad kinų palydovų manevravimas vidurinioaukščio orbitoje gali ateityje kelti tiesioginę grėsmę aukštesnėmis orbitomis skriejantiems GPS sistemos palydovams.

Kinija 2007 m. atliko antipalydovinio ginklo bandymą, kai paleista balistinė raketa kosmose numušė vieną pasenusį kinų palydovą. Po smūgio jis subyrėjo į daugiau nei 3 000 fragmentų. Šios kosminės šiukšlės iki šiol kelia pavojų ne tik kitiems kosminiams aparatams, bet ir Tarptautinei kosminei stočiai, kurioje nuolat dirba įvairių šalių astronautai.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad antipalydovinių ginklų bandymus vykdo ne tik Kinija, bet ir JAV. Šios šalies kosminiai aparatai taip pat kartais atlieka manevrus, kuriais siekiama priartėti prie kitų palydovų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(0)
(1)

Komentarai (10)