Malaizijos lėktuvas dingo aeronautinėje juodojoje skylėje? Artimieji prisiskambina dingusių keleivių telefonų numeriais  (42)

Atrodytų, modernios technologijos fiksuoja kiekvieną mūsų krustelėjimą, o keleivinis lėktuvas su 239 žmonėmis dingo ir, gali būti, visai ne į vandenį. Iš Kuala Lumpūro penktadienį pakilęs Malaizijos oro linijų lėktuvas "Boeing 777" vis dar nerastas. Specialistai svarsto įvairiausias teorijas: pradedant bombos susprogdinimu dideliame aukštyje, baigiant lainerio dingimu "aeronautinėje juodojoje skylėje". Dar tankesnis paslapties šydas šią istoriją apgaubė pasirodžius pranešimams, kad artimieji prisiskambina dingusių keleivių telefonų numeriais, nors į skambučius niekas neatsako.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-03-12 Malaizijos lėktuvas dingo aeronautinėje juodojoje skylėje? Artimieji prisiskambina dingusių keleivių telefonų numeriais  (42)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimieji prisiskambina dingusiųjų telefonų numeriais


"Telefonų baterijos neturėtų veikti, jei jos būtų po vandeniu, už ryšio zonos ribų ir išsekus jų energijos resursui, - samprotauja Karališkosios inžinerijos akademijos profesorius Viljamas Vebas (William Webb). – Tad apie trianguliacijos galimybę negali būti nė kalbos. Bet kodėl jie vis dėlto skamba? Kartais būna taip, kad geras signalas ragelyje girdimas prieš įsijungiant balso paštui."

Vis dėlto kai kurie artimieji tvirtina, kad dingusiųjų telefonų numeriais pavyksta prisiskambinti kada panorėjus. Telekomunikacijų specialistas Alanas Spenseris (Alan Spencer) teigia, kad jei telefonai skamba, galimybė, kad jie yra po vandeniu, kategoriškai atmestina. Ekspertas pridūrė, kad telefonai skamba "tik tada, kai yra įjungti, nėra vandenyje, jų baterijose yra energijos ir kai telefonai yra netoli mobilaus ryšio stoties". Tai reikštų, kad lėktuvas tokiu atveju turėjo nusileisti sausumoje, o ne jūroje. Ir santykinai netoli mobilaus ryšio bokštelio, o ne kur nors vidury džiunglių.

Keleivinio lainerio dingimą galima paaiškinti ir tyčiniu orlaivio komunikacijos instrumentų išjungimu. Inžinerijos ir technologijų instituto (IET) daktaras Martinas Tomasas (Martyn Thomas) mano, kad lėktuvo salone įvyko staigi slėgio dekompresija, todėl pilotai ir keleiviai galėjo netekti sąmonės. Dėl tos pačios priežasties galėjo išsijungti ir ryšio priemonės. Tokiu atveju, lėktuvas autopiloto režimu be žmogaus įsikišimo galėjo nuskristi apie 3,2 tūkst. km.

"Aeronautinė juodoji skylė"


Dar viena galimybė – orlaivį nelaimė ištiko vadinamojoje "aeronautinėje juodojoje skylėje". Anot aeronautikos specialisto, Karališkosios inžinerijos akademijos nario Stiuarto Džono (Stewart John), orlaivius virš gyvenamų sausumos rajonų stebi radarai. Bet kai lėktuvai skrenda virš atokių regionių (pvz., centrinės Rusijos dalys arba atokios Malaizijos džiunglės), vienintelis jų stebėjimo ir sekimo būdas yra informacijos siuntimas reguliariais intervalais. Jei po paskutinio ryšio seanso lėktuvas liko ore, jis gali būti nukritęs už šimtų kilometrų nuo tos vietos, kur ieškoma jo nuolaužų.

Vis dėlto šis ekspertas yra linkęs manyti, kad lėktuvą galėjo sunaikinti "sprogstamojo pobūdžio dekompresija" – lėktuve galėjo būti susprogdinta bomba. Jei būtų išmuštas stiklas ar išplėštos durys, pilotai su tokia situacija būtų susidoroję. Anot S. Džono, "katastrofa turėjo būti susijusi su lėktuvo sprogimu".

"Jei lėktuvui sugedo abu varikliai, pilotui būtų likę apie 20 minučių, o tai sklendžiant iš 10 km aukščio prilygsta maždaug 110-130 km nuotoliui", - pridūrė aeronautikos ekspertas.

Lėktuvas paslėptas "nematomumo" lauku?


Dar radikalesnė hipotezė siejama su modernaus elektroninio ginklo panaudojimo galimybe. Ši versija iškelta pasirodžius informacijai, kad dingusiu lėktuvu skrido mažiausiai 20 Teksaso valstijoje (JAV) veikiančios bendrovės "Freescale Semiconductor" darbuotojų. Visi jie buvo gynybinių elektroninių technologijų aukštos kvalifikacijos specialistai. Du šia versija siejama ir fantastinė galimybė, kad lėktuvas pradangintas pasitelkus "nematomumo" technologiją, kuri išlenkia spindulius aplink objektą (pvz., lėktuvą) ir paverčia jį nematomu. Iš radarų ekranų lėktuvas galėjo dingti ir naudojant kitas signalo slopinimo technologijas.

"Visai gali būti, kad Malaizijos oro linijų skrydį MH370 vykdęs lėktuvas realiai egzistuojančiomis specialiomis elektroninėmis technologijomis yra paslėptas nematomumo lauku, - rašo "Beforeitsnews.com". – Kaip tik tokio tipo technologijas tyrinėja ir tobulina bendrovė "Freescale Semiconductor", o dingusiu lėktuvu skrido net 20 šios kompanijos darbuotojų."

"Šie darbuotojai yra labai patyrę ir labai aukštos kvalifikacijos", - patvirtino minėtos bendrovės atstovas spaudai Mičas Hosas (Mitch Haws).
(62)
(2)
(25)

Komentarai (42)