Technologijų raidos prognozės 1964-aisiais: kas išsipildė, o kas buvo užmiršta? (Video)  (3)

1964-ųjų metų Niujorko pasaulinėje mugėje (The New York World's Fair) buvo pristatytos karščiausios tų laikų technologinės naujovės ir ateities technologijų prognozės. Kai kurie spėjimai išties pasitvirtino, tačiau nemaža dalis taip ir liko brėžiniuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus penkiasdešimčiai metų, kai kurios iš šių idėjų tapo įprastos mūsų gyvenime, pavyzdžiui, telefono vaizdo skambučiai ar informacijos ieškojimas kompiuteriuose. Tačiau spėjimai apie kolonijų Mėnulyje įsikūrimą ir lėktuvus, kaip kasdienio asmeninio transporto rūšį taip ir neišsipildė.

APIE KĄ JIE SUKLYDO?

Kolonijos mėnulyje, po vandeniu ir Antarktidoje

Įmonė „Futurama 2“ į mugę atvyko remiama „General Motors“ ir pristatė galimas pasaulio vizijas 60 metų į ateitį. Pasitelkę dizainerį Norman Bel Geddes į scenarijų jie įtraukė kolonijas Mėnulyje taip pat Antarktidoje, didžiulius povandeninius būstus ir mašiną, kuri miškų kirtimui naudoja lazerius ir po savęs palieka asfaltuotus kelius. Šioje vizijoje net buvo povandeninis poilsio kompleksas su Viešbučiu „Atlantis“ jūros dugne.

Ir nepamirškime lėktuvo-kuprinės, kurią dėvintis žmogus gali atsiplėšti nuo žemės ir skraidyti. Deja, ši judėjimo rūšis taip ir liko tik mokslinės fantastikos filmų transporto priemone.

Mugė, į kurią lankytojai vyko traukiniais, pasirodė esanti populiariausias parodų festivalis pasaulyje – norintiems į ją patekti dažnai tekdavo eilėse prastovėti net dvi valandas.

KĄ JIE NUSPĖJO TEISINGAI?

Vaizdo telefonai

„Bell System“ paviljone, inžinieriai pasakojo apie vaizdo telefono koncepciją. Pastaroji leido matyti žmones, su kuriais tuo metu kalbiesi. Tai atitinka tokias šiuolaikines programas, kaip „Skype“ ar „FaceTime“.

„Tuo metu ši technologija reikalavo didelių diegimo išlaidų ir tuometinė visuomenė tam buvo per daug formali“, – teigia Centrinės Floridos universiteto profesorė Lori Walters.

Toniniai telefonai

Kita susisiekimo technologijų koncepcija – toninis telefonas, buvo atsvara tradiciniam numerio rinkimui su besisukančiu disku. Nors telefono numerio rinkimo mygtukų pagalba pristatymas jau buvo įvykęs Sietlo pasaulinėje parodoje 1962 metais, tačiau Niujorko mugėje ši technologija pirmą kartą parodyta tokiai didelei auditorijai.

Kompiuteriai asmeniniam naudojimui

Mugė daug dėmesio skyrė kompiuteriams, kurie tuo metu buvo įsivaizduojami, kaip didžiulės spintos mirksinčių šviesų ir elektrodų, valdomų didelių korporacijų.

IBM paviljono lankytojai išvydo kompiuterinę sistemą, kuri priima kortelę su nurodyta data ir grąžina atgal kitą su tos dienos naujienomis. Na, o NCR paviljone kompiuteris sugebėjo atsakyti į mokslinius klausimus, ar pasidalinti receptais iš receptų knygos.

„Tai buvo raktas į žmonių artimesnę pažintį su kompiuteriu ir darbo su juo koncepcijos normalizavimas“, – pakomentavo Ryan Ritchey – režisierius, kuriantis dokumentinį filmą apie šią mugę.

Robotika

Kita technologija buvo pristatyta „Small world“ atrakcijos pagalba – tai robotų animacija, kurią parengė „Walt Disney“. Vienas iš šios „animatroninės“ parodos eksponatų robotas-prezidentas Abraomas Linkolnas, kuris judėjo, šypsojosi ir mirksėjo.

Nepriklausomai nuo to, ar šios mintys pilnai realizavosi, mugė atskleidė pasaulio technologinį potencialą ir įrodė, kad galima padaryti tai, kas, atrodo, buvo neįmanoma.

Ford Mustangas

Dvivietis sportinis automobilis su ilgu gaubtu ir trumpa galine dalimi pasaulinėje mugėje buvo oficialiai pristatytas Ford padalinio „Lee Iacocca“.

Ford prognozavo savo naujajam, 2368 dolerius kainuojančiam, modeliui „svajonių automobilio“ vardą ir tikėjosi parduoti apie 100 000 vienetų. Dar tais pačiais metais jų buvo parduota daugiau nei 400 000. „Mustang“ yra gaminami iki šiol, o iš viso šių automobilių jau parduota daugiau nei 9 milijonai.

Mugės, vykusios Kvynso Koronos parke, tema: „Taika per supratimą“. Tai buvo Amerikos pramonės šventės dalis, prieš tai dar vykusi 1939 bei 1853 metais. Ją vėl atgaivinti pavyko tik 1964-aisiais vienos JAV verslininkų grupės dėka. Už įėjimą teko pakloti 2 dolerius suaugusiam žmogui ir 1 dolerį vaikui. Vienas iš svarbiausių mokslo šventė objektų, traukusių minias lankytojų, buvo milžiniškas nerūdijančio plieno Žemės modelis „Unisphere“, kurio dydis siekė 12 aukštų.

Vaizdo reportažas apie mugę:

(18)
(1)
(2)

Komentarai (3)