Kai neužtenka vien tik „Aro“, į pagalbą ateina ATLAS (Video)  (0)

Kilus tikimybei, kad šalyje gali būti įvykdytas plataus masto teroristinis išpuolis, užkirsti tam kelią skubėtų ne tik elitinis policijos padalinys „Aras“. Pagalbos būtų galima tikėtis ir iš kitų stipriausių ES antiteroristinių padalinių, kuriuos vienija organizacija ATLAS. Kolegų iš ES pagalbos lietuviams dar neprireikė, bet „Aras“ jau pagelbėjo estams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios įvykių JAV, kai buvo įvykdytas vienas didžiausių žmonijos istorijoje teroro aktų, Europos Tarybos (ET) iniciatyva buvo įkurta organizacija ATLAS, suvienijusi ES šalių kovos su teroru padalinius. Kai 2004-aisiais Lietuva tapo ES nare, mūsų šalies antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ buvo priimta į ATLAS organizaciją atstovauti Lietuvai.

Pagrindinė ATLAS užduotis – keistis informacija apie naujausias technologijas, ekipuotes, taktinius sprendimus, inicijuoti ir organizuoti bendras pareigūnų pratybas bei padėti vieni kitiems likviduoti plataus masto teroristinius išpuolius.

„Taip pat buvo sukurtas saugus ir slaptas internetinis tinklas, kuris leidžia saugiai bendrauti vieniems su kitais, keistis informacija. Taigi bet kurią akimirką galime susisiekti su bet kuriuo antiteroristiniu padaliniu ES“, – portalui LRT.lt apie ATLAS veiklą pasakoja „Aro“ vadas vyriausiasis komisaras Viktoras Grabauskas.

Bene svarbiausia, anot V. Grabausko, kad šie padaliniai gali padėti vieni kitiems bet kurią akimirką realiose situacijose, jei vietos pajėgų vykdant antiteroristines operacijas neužtektų. 2008 metais buvo priimtas ES Tarybos sprendimas, dėl antiteroristinių padalinių pasitelkimo, kuriame buvo numatyta, kad ATLAS padaliniai gali padėti vieni kitiems krizinėse situacijose.

„Lietuvoje taip pat buvo inicijuoti kai kurių įstatymų pakeitimai, pakeistas Policijos veiklos įstatymas, mūsų nuostatai, todėl teisiškai dabar galime pasitelkti bet kurį antiteroristinį padalinį iš Europos, jei tik to prireiktų“, – sako elitinio policijos padalinio vadas.

Iki šiol tokios pagalbos „Arui“ neprireikė. Net ir per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai, vykusį Vilniuje, užteko savų pajėgumų.

„Viso pirmininkavimo metu daugiausiai dirbo Vadovybės apsaugos departamentas (VAD), kiti policijos padaliniai, o mūsų pagalbos reikėjo tik per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, kai į sostinę atvyko daugelio šalių vadovai. Tąkart dirbo mūsų kontrsnaiperiai, kontratakos grupės, išminuotojai. Paskaičiavome, kad mūsų pajėgų užteks, net jei bus vykdomas teroristinis aktas“, – apie pasiruošimą vienam svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių pasakoja V. Grabauskas.

Rinktinė „Aras“ taip pat pasiruošusi reikiamu metu padėti ATLAS nariams. Kone pirmieji tuo pasinaudojo kaimynai estai. Pastarieji pasikvietė Lietuvos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnus pagelbėti jiems per NATO viršūnių susitikimą.

„Jie paskaičiavo, kad savų pajėgų gali neužtekti, todėl pasikvietė mus jiems padėti, jei vyktų teroristinis aktas Estijoje. Viena grupė išvyko į Estiją, o kita buvo pasiruošusi Lietuvoje nedelsiant ten vykti“, – prisimena V. Grabauskas.

ATLAS veikla paremta atskirų EK finansuojamų projektų pagrindu. Kiekvieną projektą koordinuoja ATLAS sudarytos darbo grupės. Pasak V. Grabausko, anksčiau finansavimas buvo didesnis, o dabar jis yra sumažintas.

„Žinoma, finansavimas nėra pakankamas, vykstant į tam tikras komandiruotes ar pratybas kelionės išlaidas tenka padengti valstybei. [...] Organizacija turi kovoti dėl biudžeto, bet mes suprantame, kad yra ir kitų teisėsaugos institucijų, kurios turi savų organizacijų. Pinigų turi būti skiriama visiems. Anksčiau ATLAS gaudavo daugiau, dabar biudžetas yra sumažintas“, – skaičiuoja V. Grabauskas.

Šturmavo teroristų užgrobtą laivą

Didelio masto pratybas „Aras“ ir kitos antiteroristinių operacijų rinktinės turėjo praėjusių metų pavasarį per organizacijos pratybas „ATLAS COMMON CHALLENGE 2013“. Jų metu buvo treniruojamasi likviduoti plataus masto teroristinius išpuolius skirtingose ES vietose. Jose dalyvavo visi ATLAS organizacijai priklausantys antiteroristiniai padaliniai.

„Pagal pratybų legendą, viena įtakinga teroristinė grupuotė devyniose ES valstybėse užgrobė įkaitus ir iškėlė politinius reikalavimus. Buvo užgrobti įvairūs objektai: pastatai, laivai, transporto priemonės. Nuspręsta į visas įvykio vietas siųsti kaimyninių šalių padalinius, kurie priklauso ATLAS. Operacija buvo valdoma iš Briuselio“, – LRT.lt pasakoja „Aro“ vadas.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, kartu su Lenkijos BOA, Estijos „Komando K“ bei Latvijos „OMEGA“, šturmavo Baltijos jūroje, prie Latvijos krantų, teroristų užgrobtą laivą. „Mūsų užduotis buvo išvaduoti įkaitus užgrobtame laive. Tai buvo nelengva, nes pratybos vyko nepalankiu oru, jūroje buvo didelis bangavimas“, – sunkias pratybas, vykusias praėjusiais metais, prisimena V. Grabauskas.

Šturmo metu buvo pasitelkti Lietuvos, Latvijos bei Estijos sraigtasparniai, kurių iš viso pratybose buvo šeši. Lietuvai tuomet atstovavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM Aviacijos rinktinės sraigtasparnis „Eurocopter 135“, kuris ant užgrobto laivo desantavo vieną rinktinės „Aras“ šturmo grupę, o kita išsilaipino ant laivo iš rinktinės kovinio katerio, kurių iš viso per pratybas reikėjo keturių.

Keturių šalių pareigūnai sėkmingai atliko pavestą užduotį, o paimti įkaitai buvo išlaisvinti.

V. Grabauskas nelinkęs lyginti skirtingų šalių padalinių. Pasak jo, to paprasčiausiai negalima daryti, mat nėra lyginimo kriterijų. „Neįmanoma sukurti palyginimo kriterijų, nes kiekvienas padalinys turi ir stipriųjų, ir silpnųjų pusių. Galiu patikinti, kad mes tikrai nesame prastesni. Iš tikrųjų ATLAS organizacijoje turime tam tikrą pagarbą“, – teigia „Aro“ vadas.

Dalyvauja vykdant terorizmo prevenciją

Elitinio policijos padalinio vadas V. Grabauskas portalui LRT.lt pasakoja, jog rinktinė „Aras“ nuolat renka ir analizuoja informaciją apie terorizmo grėsmes.

„Mums aktuali informacija apie teroristinius aktus, grupuotes, kurios galėtų įvykdyti teroristinius aktus, o jei galėtų – kokie metodai galėtų būti taikomi. Tokiu atveju mes jau stengiamės būti pasiruošę netikėtumams“, – tvirtina V. Grabauskas.

Rinktinė „Aras“ taip pat ruošia įvairius antiteroristinius, tarpžinybinius planus, kurie taikomi visoms institucijoms. Be to, šis specialus policijos padalinys glaudžiai dirba su strateginiais objektais – oro uostais, jūrų uostu, atomine elektrine, padėdamas paruošti pirminio reagavimo planus.

„Taip pat apmokome jų personalą. Šioje srityje dirbame tikrai intensyviai“, – patikina V. Grabauskas.

Naujienų portalas LRT.lt šią savaitę jau rašė, kad pagrindinės antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ veiklos kryptys yra šios: antiteroristinių ir įkaitų išlaisvinimo operacijų Lietuvoje organizavimas, valdymas ir vykdymas; pavojingų nusikaltėlių sulaikymas; sprogmenų, kurie yra siejami su terorizmu ir kriminalu, paieška ir neutralizavimas. Elitinis policijos padalinys taip pat vykdo derybas krizių atvejais, kartais padeda užtikrinti labai svarbių asmenų apsaugą.

Kai kurios šalys ir antiteroristinių operacijų padaliniai, priklausantys ATLAS:

  • Estija KOMMANDO K
  • Vokietija GSG9 – SEK BWL
  • Latvija OMEGA
  • Lenkija BOA
  • Norvegija DELTA
  • Prancūzija GIGN – RAID
  • Slovėnija RED PANTHER
  • Švedija NI
  • Austrija EKO COBRA
  • Čekija URNA
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Vytenis Radžiūnas
(51)
(1)
(50)

Komentarai (0)