Energijos šaltinis iš alkoholio  (2)

Aalto universiteto (Suomija) kūrėjai sukūrė energetiškai efektyvios mikrokuro celės prototipą, kuris veikia alkoholio pagrindu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai biokurą naudoja automobilių varikliai, kuriems energiją teikia celėse generuojama elektra, praneša puslapis Extremetech.

Niekas vartotojams netrukdo šią elektrą panaudoti savo mobiliuose įrenginiuose, tuo tarpu aukštas energijos saugojimo tankis yra didelis privalumas, lyginant su ličio jonų baterijomis. Belieka tik sukurti daug mažesnes celes.

Gautos mikrocelės veikia alkoholio ir deguonies pagrindu, gaunamas galutinis produktas – tai elektra, vanduo ir anglies dvideginis. Tokios progresyvios baterijos taip pat gali panaudoti etanolį ir metanolį, tačiau pirmasis variantas yra palankesnis. Etanolį lengviau gauti, jis mažiau kenksmingas sveikatai, nei toksiškas metanolis.

Celės pagrindą sudaro aliuminio plokštelė, kuri yra 14 kv. mm ploto ir mažiau nei 1 mm storio. Šiuo atveju pasirinktas aliuminis vietoj silicio, kadangi taip galima sumažinti savikainą ir svorį, be to, ypač plonas pagrindas gautas, naudojant pikosekundinį lazerį.

Išėjimo įtampa sudaro 0,5 V, o naudojant vandenilį galima pasiekti ir 1 V. Keletą tokių celių galima panaudoti išmaniajame telefone, tačiau yra ir minusų – joms nuolat reikės reagentų. Be to, reikia prisiminti, kad tokiai baterijai reikės aukštos kokybės deguonies – užterštuose miestuose telefonas tiesiog gali neveikti.

Projekto autoriai pripažįsta, kad realus naujos technologijos pritaikymas neįvyks jau šiandien. Serijiniai naujo tipo baterijų modeliai galėtų pasirodyti per artimiausius 10 metų.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (2)