JAV košmaras: Irakas grimzta į pilietinį karą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manciukaz 2014-06-17 12:57
Pareina namo usa samdiniai gave malku nuo asado
aurimokas 2014-06-17 13:38
USA per mažai demokratijos liudytojų (panašiai kaip Jehovos liudytojai, vaikštantys po namus) nusiuntė į Iraką. Reikia daugiau demokratijos nugabent. Siūlau gabenti demokratiškuosius tankus, laisvės bombonešius ir pagalvoti apie laisvosios rinkos ir kapitalizmo branduolio galvučių skraidinimą į šią "Teroristų ir sukilėlių" irštvą.
Arns 2014-06-17 13:43
To ir galima buvo tikėtis, Irakas yra dar viena valstybė, kurios sienos nubrėžtos kaip norėta gražiau, ne kaip visuomenė tą supranta. Kol buvo diktatūra, ar bent kietesnė valdžia, tol destabilizavimas buvo sunkesnis, tačiau jau dabar matosi, kad visi plėšia į savo pusę šią valstybę. Tik laiko klausimas, ar jos kaimynės nepabandys "paskatinti" savų galutinai perimti kontrolę. Beje, šįkart JAV iškyla rimta dilema, nes jų remiama Irako vyriausybė, dominuojama šiitų, kaip paramos iš musulmonų pasaulio, galėtu sulaukti tik iš Irano. O nemažai sukilėlių bei šiaip norinčių persidalinti valdžią - sunitai, kuriuos aktyviai remia Saudo Arabija, kuri dažnai būdavo šioks toks mini JAV forpostas reikaluose su arabais regione...
Broniusg 2014-06-17 14:38
Solidarizuojuosi su pirmais dviem komentatoriais! Grėsmė JAV kai kas kitoj žemės rutulio pusėj nusiperdžia.
lucy 2014-06-17 15:24
Man atrodo tuoj Irakas pradės atominiu ginklu visiem grasint ar porą bokštų JAV numuš ir vėl reikės JAV ten tvarką daryti.
agatas1000 2014-06-17 15:26
O aš siūlau Lietuvai ir kitoms valstybėlėms neverkti, jei JAV neatbėga gelbėti. Dabar čia pas mūsų visi drąsūs, bet tik kai kokia bėda, tuoj lekia JAV skųstis.
sigun 2014-06-17 15:30
Kokie dar samdiniai? Koks dar asadas? Vaikuti, ar kartais valstybių nemaišai? Kol Irake buvo NATO pajėgos pasitaikydavo sprogdinimų turguose, mečetėse, prie valstybinių įstaigų, bet gyvenimas daug maž tvarkėsi. Dabar ten chaosas. Ir jis tik didės.
Arns 2014-06-17 15:48
tačiau tokios pajėgos per brangios, ir net turtingiausios valstybės tik kelius metus pajėgtu išlaikyti. Akivaizdu jog kiti darbai nepadaryti, ir valstybėje kils chaosas dėl visko. Net trumpat vėl įvestos pajėgos sugebėtu tik atmušti šį bandymą keisti, bet nė minties apie visų problemų išsprendimą.
dody-lody 2014-06-17 16:47
https://www.youtube.com/watch?v=hXnis5C1vUY
vanduo4 2014-06-17 16:50
- Ziurek jau ir cia komunistiniu ziurkiu priviso. Stumia savo totalitarine propaganda; - Kazkuo si situacija primena Ukraina 0 keli simtai kovotoju kovoja pries milijonine armija. Aisku prireiks laiko kol armija persigrupuos, bet veliau viskas bus kaip Ukrainos rytuose - 300 zuvusiu kovotoju, 1 armijos kareivis. - Bet cia zmones labiau religiskai motyvuoti ir nebijo del savo ysitikinimu mirti. Akivaizdu, kad reformos butinos, bet nemanau, kad vidurio Azijos problemos butu issprestos kitu religiniu grupiu nuslopinimu (izraelis daugybe metu sprendzia sia problema ir niekaip). Tam reikia sienu perdalijimo, kad pagaliau atskiros religines grupuotes turetu savo teritorijas ir ten tvarkytusi; - Ir butent cia as yzvelgiu JAV genialuma Pasaulio politikoje. NATO anksciau ar veliau turejo plestis, kad apsaugotu Demokratines ideologijos pletra Pasaulyje nuo visokiu rezimu. Akivaizdu, kad rezimai, prarade ytakos zonas, gali pasipriesinti fiziskai. Ukrainos atveju, pries Demokratijos pletra Pasaulyje, Rusija butu suvienijusi Iraka, Afganistana, Siaures Afrika, Sirija ir kt. Juos remtu ginklais kaip Vietname ir taip isvengtu tiesioginio konflikto su JAV. Zodziu Islamo pasaulis + Rusija pries Vakaru Pasauly; - Bet siuo atveju, tam Amerika uzbego uz akiu: a) Afganistano rezimas palauztas; b) Irake kovoja gerai paruosti keli simtai kovotoju pries milijonine Irako armija; c) Siaures Afrikoje padarytas demokratinis luzis; - Zodziu, kad ir kaip noretu Rusija sukelti Pasauline suirute, jie tegali sukelti vietines reiksmes karinius konfliktus, kuriuos turetu buti pajegus numalsinti vietines saugumo pajegos. Belieka Ukrainos problema. Ar Rusija isdrys tiesiogiai yvesti armija y Ukraina ir ka darys NATO? Akivaizdu, kad Ukraina pati savarankiskai su Rusijos invazija nesusitvarkys; - Beje dar vienas ydomus momentas. Jeigu Sunitai gautu autonomija nuo Irako, nemanau, kad jie noretu uzimti visa Iraka. Bet Sunitai pretenduoja ir y daly Sirijos, o cia jau Rusijos interesai. Zodziu Sunitu puolimas Irkae kazkuo primena kovotoju puolima rytu Ukrainoje; - Taip, kad Sunitu sukilimas nera kazkokia tai tragedija, tai tolimesnis religinis vystymasis, kuris buvo uzgniauztas valdant Huseinui. Dabar Sunitai nori savo zemiu, o juos remia Saudo Arabija. Butu naivu tiketi, kad Saudo Arabija tai daro bet JAV pritarimo. Tad tai daugiau primena evoliucija Islamo salyse nei kazkokia tragedija; - Nepavyko Sirijos konflikto isspresti Vakaru pasauliui derybomis, tai turetu isspresti Islamo pasaulis ginklu. - Tikekimes, kad jie gaus tai ko nori ir ismoks bendradarbiauti su kitomis religinemis ir politinemis grupemis derybomis,o ne ginklu.
Fikcija 2014-06-17 18:09
vanduo4 ar esi kada domejasis kiek zmoniu zudavo kasdien Sadamo valdymo metu ir kiek po amerikos ivestos demokratijos? Niekur dar pasauli is gentines santvarkos niekas is kart nepersoko i kapitalistine/demokratine. Ir paskutinis faktas Irakas buvo USA uzpultas vienasaliskai ale ieskant mistinio masinio naikinimo ginklo cia apie 2 kara kalbu , o okupantu kaip zinome niekas nemyli.
Arns 2014-06-17 18:16
vanduo4, kada tavo samprotavimai nors iš dalies pasitvirtino? Kad pripaišai netaisyklingos rašybos "paklodžių", kurias net baisu pradėti skaityti, dar nereiškia jog kažką svarbaus įžvelgei. , o ne kokio musulmonų pasaulio. Būtent todėl pasaulis taip ir sunerimęs (na nebent naujienos tik iš lt šaltinių, kuriems be Ukrainos ir Š. Korėjos, kitko nelabai ir vyksta), nes supranta, kad nuo ko prasidėjo kova su terorizmu, tik dar labiau sustiprėjusias jų pajėgas išvystu regione.
andriulis 2014-06-17 18:42
Pastebėjau delfyje padaugėjo komuniagų komentarų. Matomai pirmadienį atlyginimą pervedė.
ZmogZ 2014-06-18 00:10
http://www.youtube.com/watch?v=rtuk08E09cw kam įdomu detalus pristatymas apie Iraką, o tokie "straipsniai" būtų juokingi jei nebūtų masinių žudynių maskavimas sausais žodžiais. Užtektų, kad bent jau leistų patiems gintis.
ware 2014-06-18 01:08
Pirmą kartą girdžiu, kad Irake buvo Nato. Nato buvo/yra Afganistane, Irake buvo tik JAV. Man šitas sukilimas kažkaip atrodo, kad rišasi su Putino žodžiais, jog sankcijos Rusijai gali atsiliepti ir Vakarams.
vanduo4 2014-06-18 02:28
- Kaip matau, tu komentuoji tik tam, kad papriestarauti ir nesvarbu kaip. Tai gali buti ir net ne y tema - svarbu papriestaraut; - Beje, tavo manymu kiekviena situacija yra unikali ir jos niekaip negalima sulyginti pagal desningumus? Galiu pasakyti kodel. Todel, kad tavo smegenys jau isplautos ir tu jau nebeturi sugebejimo yzvelgti desningumu, kurie netgi visiskai skirtingose srityse yra tokie patys; - Bet del vieno tavo issakyto fakto esu patenkintas - "Rusija neturi ytakos siaures Afrikoje bei vidurio azijos islamo salyse". Tai mane nuramino, kadangi tas Irako konfliktas kelia daug klausimu - kaip gi tie sukileliai taip greitai sugebejo pasiruosti puolimui. Kas juos paruose? Gal tie patys Amerikieciai, pamate, kad dabartine valdzia neketina daryti jokiu nuolaidu kitoms religinems pakraipoms, o zengia Talibano keliu; Visgi nuobodi su tavimi diskusija - komentaruose jokiu yzvalgu, vien tik nelogisko emocijos. Sakai, kad totalitariniuose rezimuo neymanoma yvesti demokratijos? Na dar paziuresim. Kazkaip manau, kad Irako religiniu konfliktu spredimas padiktuotu salygas, kaip reikia spresti tokio tipo kofliktus visame regione ir ne tik.
vanduo4 2014-06-18 03:01
- Na sita video nereiketu vertinti kaip visapusiskai objektyvaus dokumento, tai tik vienpusiskai pateikta statistika. Kodel? Pvz.: Irakieciu apklausos rodo, kad ju pragyvenimas pablogejo ir kad jie maziau pasitiki valdzia. Ar tai galima vertinti kaip realia situacija Irake po Koalicijos invazijos? NE. Kodel? Pvz.: Lietuvoje 40 Totoriu kaimo gyventojai po Rusijos invazijos y Ukraina, mano kad Rusija pasielge teisingai ir noretu prisijungti prie Rusijos, kadangi Tarybu Sajungoje gyventi buvo geriau. Ar galima tokius zmones pavadinti blaiviai mastanciais? O gal jie del informacijos trukumo tiesiog nesugeba mastyti globaliai? Butent taip ir yra Irake. Dauguma is ju nemoka net rasyti ar skaityti. Tas video pareikta statistika byloje tik apie Irako socialine situacija, bet ne Karines Invazijos pasekmes. Demokratijos suvokimas taip greitai neysisavinamas; - Ar reikejo invazijos? Siuolaikiniame Pasaulyje, radikalusis Islamas - tai vienintele Pasaulyje politine/religine pakraipa, nelinkusi su niekuo deretis kitaip, nei ginklu (arba viskas, arba nieko). Bet Pasaulyje prekyba pleciasi. Ginkla gali tiesiog atsispausdinti namuose. Kas bus paskui, jeigu vakaruose sukurtos technologijos pateks radikaliems rezimams y rankas. Jokiu derybu, o tik karas. Tad atsakymas paprastas - Koalcijos pajegos turejo kazka daryti, kad pralauzti radikalizmo syda ir ynesti bent kokias kitokiu paziuru pletros galimybes. O rezultatai rodo, kad islamo pasaulio zmones, paragave demokratijos vaisiu, jie ju nori. Bet deja tie vaisiai pasieke dar ne visus. Panasiai kaip "40 totoriu" kaimo gyventojus Lietuvoje. Jie ir patys nezino ko jie nori, tad valdzia turi imtis iniciatyvos. Svarbu, kad ta iniciatyva butu pagrysta ir pragmatiska; - Zudyti negerai, bet kai matai, kad kaimynas savo kieme prie tavo tvoros krauna radioaktyvias atliekas, ir sako kad savo kieme jis daro tai ka nori - turi imtis iniciatyvos ir yrodyti, kad jo veiksmai labai ytakoja tavo gyvenimo kokybe. Ir jis tai turi gerbti arba isnykti. Taip jau yra.
manciukaz 2014-06-18 08:21
Tiek Libijos tiek Sirijos tiek Irako klausimu esmė išlieka ta pati, nuversti sau nepalanku diktaroriu/rėžima, pirmiausia pasitelkiant media ale koks jis blogas, sukeliant neramumus viduje, remiant ivairias grupuotes ginklais... ir pasodinti savo valdžia... ka mums parodė irako atvėjis, kad tiesioginė intervencija paprasčiausiai per brangi, daug pigiau naudoti Libijos/sirijos shema, tačiau atsitiko nenumatytas dalykas, ta pasodinta valdžia irake nebesugeba išsilaikyti..ka darys jav?
sub 2014-06-18 08:54
Komentuoji kad tik atsišaudyt į nepatogius klausimus, ar iš tikro tavo tokia nuomonė? Man Ukrainos konfliktas, t.y. tik Maidanas buvo nepasitenkinimas valdžia ir jos vertimas iš posto, o tolesni Rusijos žingniai po Ukrainos buvusio prezidento nuvertimo parodė - kad būtent ir buvo "akivaizdus bandymas užgrobti valdžią" siekiant įkurti Ukrainos Federacinę respubliką. Prašau paneik. Nes patys rusai apie tai šneka: kad mes ginam rusakalbius Ukrainos piliečius nuo vakarų, siekiame federacinės Ukrainos valstybės.
ZmogZ 2014-06-18 11:01
Pirmiausia patarčiau sužinoti ką reiškia objektyvu/subjektyvu. Objektyvu - nereiškia 100% tikslu.