JAV košmaras: Irakas grimzta į pilietinį karą  (26)

Panašu, kad praėjus trejiems metams po amerikiečių pajėgų išvedimo iš Irako, pildosi didžiausias Vašingtono košmaras – islamistai gali perimti valdžią Bagdade, o šalis ritasi į pilietinį karą, rašo amerikiečių portalas „USA Today“. Pastarųjų dienų įvykiai Irake verčia apžvelgti veiksnius, paskatinusius dabartinės padėties susidarymą Irake.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiitų dominuojamos Irako vyriausybės premjeras Nouri al Maliki įvedė autoritarinį valdymo stilių ir ilgą laiką ignoravo šalies religines ir etnines mažumas, pirmiausia sunitus.

Po amerikiečių pajėgų išvedimo premjeras pradėjo skirti į kariuomenės postus žmones pagal lojalumą, o ne pagal profesionalumą. Irako kariuomenė tapo neefektyvi ir neprofesionali. Be to, irakiečiai, ypač sunitai, kariuomenę pradėjo laikyti šiitų režimą ginančia institucija.

JAV prezidento Baracko Obamos administracijos kritikai teigia, kad chaoso Irake buvo galima išvengti po amerikiečių kariuomenės išvedimo palikus nedidelį kiekį pajėgų. Visiškas amerikiečių karių išvedimas turėjo tragiškų pasekmių Irakui, o kartu ir JAV interesams regione. Manoma, kad net mažos amerikiečių pajėgų dalies pasilikimas šalyje būtų sustabdęs plintantį chaosą.

Silpna ir gyventojų palaikymo neturinti Irako kariuomenė nėra pajėgi užkirsti kelią islamistų sukilėliams. Didžiausia ir įtakingiausia sukarinta džihadistų grupė nori sukurti Irako ir Levanto islamo valstybę. Ši organizacija buvo suformuota iš karto po amerikiečių pajėgų įvedimo į Iraką ir kovojo prieš amerikiečių karius bei jų sąjungininkus irakiečius. Pastaraisiais išpuoliais šios sukarintos sunitų grupuotės įrodė, kad yra visavertė karinė jėga, pajėgi kautis su Irako kariuomene.

Didėjantis chaosas naftos turtingame Irake ypač nenaudingas JAV, nes lemtų naftos kainų svyravimą ir po regioną besiplečiantį chaosą. JAV jau paspartino milijardų dolerių vertės ginklų ir karinės technikos pardavimą Irakui po sukilėlių išpuolių vakarų Irake šių metų pradžioje. Baltieji rūmai taip pat pranešė didinantys paramą ir prižadėjo vykdyti oro atakas, jei padėtis taps nevaldoma.

Vis dėlto, amerikiečiai kategoriškai atmetė galimybę į šalį vėl įvesti savo karius. Kai kurie amerikiečių politikai tvirtina, kad Vašingtonas pirmiausia turi spausti Bagdadą įvykdyti rimtas politines reformas. Politinės įtakos dalijimasis tarp visų Irako etninių ir religinių grupių yra būtina sąlyga šalies stabilumui ir didesnei gyventojų paramai Irako kariuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(16)
(12)

Komentarai (26)