JAV sukurtas kiaurai sienas matantis įrenginys (Video)  (0)

Masačiusetso Technologijos instituto (MIT) belaidžio ryšio technologijų specialistai pranešė sukūrę radijo ryšio įrenginį, kuris leidžia stebėti žmones kiaurai sienas ir fiksuoti jų kvėpavimą ir netgi pulsą. Apie tai informavo leidinys „MIT News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad „WiZ“ pavadintas įrenginys naudoja USRP radijo stotį N210 su kryptinių antenų masyvu. Jos siunčia zigzago pavidalo signalą, kurio dažnis kas 2,5 milisekundės keičiasi nuo 5,46 iki 7,25 GHz. Kiekvienos antenos spinduliuojamas signalas turi tam tikrą fazės poslinkį, kad juos būtų galima atskirti vieną nuo kito, sakoma pranešime.

„WiZ“ imtuvas fiksuoja šių signalų atspindžius nuo žmonių ir pagal vėlinimą apskaičiuoja atstumą iki jų. Spinduliuojamų radijo signalų galingumas neviršija 0,75 mW, o tai atitinka JAV Federalinės ryšių komisijos reikalavimus šiame dažnių spektre veikiančiai buitinei ryšių įrangai.

Pasak MIT atstovų, „WiZ“ gali atpažinti iki 4 žmonių tiesioginio matomumo zonoje arba iki 3, jeigu tarp įrenginio ir stebimų asmenų yra siena. Priklausomai nuo realių sąlygų pozicionavimo paklaida siekia nuo 6,5 iki 16,1 cm. Skelbiama, kad „WiZ“ ne tik gana tiksliai nustato už sienos esančių žmonių buvimo vietą, bet ir sugeba atpažinti nesudėtingus gestus, pavyzdžiui, ranka rodomą kryptį.

Be to, „WiZ“ fiksuoja žmogaus kvėpavimo judesius: 97 proc. visų eksperimentų, kurie vidutiniškai trukdavo po kelias minutes, „WiZ“ praleido ne daugiau nei po vieną stebimo žmogaus įkvėpimą ar iškvėpimą. Toks tikslumas yra labai naudingas, nes „WiZ“ sunkiai aptinka visiškai nejudančius žmones. Tokiu atveju juos identifikuoti padeda kvėpavimo metu vykstantis krūtinės ląstos judėjimas.

Teigiama, kad „WiZ“ ir į jį panašios sistemos gali praversti ne tik karinėje srityje, kai reikia priešą pamatyti kiaurai sieną, bet ir, pavyzdžiui, medicinoje, kuomet būtina stebėti pacientus nenaudojant kontaktinių jutiklių. Be to, silpna „WiZ“ apšvita suteikia galimybę naudoti jį ir kaip videoauklytę prižiūrint mažamečius.

„WiZ“ kūrėjai dabar siekia padidinti sistemos pozicionavimo tikslumą ir gaunamo atvaizdo raišką, sakoma pranešime.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(3)
(9)

Komentarai (0)