Kišeninis jutiklis pasakys, iš ko sudarytas maistas (Video)  (0)

Žinok, ką valgai – šis priesakas tikrai praverstų kiekvienam. Deja, dažnai etiketėje užrašyta informacija kelia abejones ir patikrinti jos nėra kaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią problemą žada išspręsti prieš kelias savaites Izraelio startuolio „Consumer Physics“ sukurtas kišeninis jutiklis „SCiO“, kuris gali nusakyti maiste esančio cukraus, alkoholio ir kalorijų kiekį.

Šis nedidelis, USB atmintinę primenantis skeneris naudoja spektrometrą, kuriuo jis nuskaito skenuojamo objekto „molekulinį atspaudą“. Prietaisas apšviečia tiriamą objektą artimaisiais infraraudonaisiais spinduliais, kurie sužadina jo molekules, ir užfiksuoja jų atsaką. Ši informacija pasiunčiama į išmaniajame telefone įdiegtą programėlę, kuri išanalizavusi šiuos duomenis, pateikia riebalų, baltymų ir angliavandenių kiekį miligrame.

Šiam jutikliui reikalinga technologija pramonėje naudojama jau seniai – tokie detektoriai nustato naftos kokybę, tiria nuotėkų ar pramoninių chemikalų sudėtį. „SCiO“ yra pirmasis buitinis nešiojamas spektrometras, žadantis iki šiol nematytas galimybes. Verta paminėti, kad kuriant šį detektorių prisidėjo specialistai iš tokių institucijų, kaip Masačusetso technologijų institutas bei Harvardo universitetas.

„SCiO“ sukūrusi bendrovė „Consumer Physics“ savo produktą pasiūlė finansuoti patiems vartotojams, kurie nori jį įsigyti. Tam buvo panaudota „Kickstarter“ svetainė ir kūrėjų prašoma suma buvo surinkta per 24 valandas.

Pasak „Consumer Physics“ direktoriaus Droro Sharono, „SCiO“ jutiklis skirtas ne tik maisto sudėčiai tirti. Ligoniai juo galėtų pasitikrinti vartojamų vaistų sudėtį, o klubuose besilankantys galėtų pasitikrinti, ar į jų gėrimus nepripilta stiprių migdomųjų ar narkotinių medžiagų.

Tiesa, D.Sharonas pripažįsta, kad jo sukurtas skeneris turi ribotą jautrumą – jis „užuodžia“ nuo 0,1% iki 1% medžiagų koncentraciją, todėl netinka alergiškiems žmonėms, norintiems nustatyti, ar maiste nėra alergenų, mat sukelti alerginei reakcijai užtenka ir daug mažesnių koncentracijų. Taip pat „SCiO“ uoslė stipriai susilpnėja, kai produktas yra įpakuotas.

Daktaras Bryanas Curtissas iš spektrometrijos sprendimus siūlančios įmonės sako, kad „Consumer Physics“ kurdami savo įrenginį padarė genialų sprendimą. „SCiO“ matuoja tik tiriamo objekto spektrą, o kalibravimą ir rezultatų apdorojimą atlieka speciali programa „debesyje“.

Įrenginio sėkmė „Kickstarter“ platformoje rodo, kad tokio tipo įrenginiai gali turėti didžiulę paklausą. Tą signalizuoja ir nesnaudžiantys konkurentai, pavyzdžiui, panašų detektorių ruošiasi išleisti kanadiečių bendrovė „TellSpec“ ir net lietuvių įmonė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)