Taupesnis puodas, kurį sukūrė raketų mokslininkas iš Oksfordo (Video)  (16)

Daktaras Thomasas Povey iš Oksfordo universiteto paskyrė tris savo karjeros metus tam, kad sukurtų taupesnį puodą, šilumą iš dugno perduodantį į šonines sieneles ir greičiau sušildantį jame esantį maistą, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors maisto gaminimas ir nėra sudėtingas mokslas, tačiau čia netrūksta iššūkių, su kuriais susidūrę net ir raketas kuriantys mokslininkai turi pasukti galvas. Daktaras Th.Povey iš Oksfordo universiteto, įprastai dirbantis su aušinimo sistemomis, skirtomis reaktyviniams varikliams, ėmėsi tobulinti daug buitiškesnį įrenginį – prikaistuvį. Mokslininkas sukūrė daug greičiau šilumą perduodanį puodą, kuriame maistas greičiau sušyla, tačiau tam sunaudojama apie 40 proc. mažiau energijos.

Th.Povey yra entuziastingas alpinistas, tad mintis apie tobulesnį puodą jam kilo būtent bandant sušildyti vandenį aukštai kalnuose, kas užima daug daugiau laiko dėl mažesnio slėgio. Svarbiausia problema – didelis kiekis energijos yra išeikvojamas pačiam puodui, o ne jo turiniui sušildyti. Mokslininkas sako, kad iš pradžių jis norėjo sukurti geresnį puodą keliautojams, tačiau vėliau suprato, kad tos pačios problemos iškyla ir kiekvienoje virtuvėje.

Iš lieto aliuminio pagamintas „Flare Pan“ puodas sienelių išorėje turi specialias briaunas, kurios nukreipia dujinės viryklės liepsną ne tik į puodo dugną, bet ir palei jo sieneles. Net jei puodas šildomas ir ant elektrinės kaitlentės, „Flare Pan“ briaunos šilumos srautus ilgiau išlaiko prie jo sienelių. Dėl tokios modernaus prikaistuvio aerodinamikos, maistas sušyla greičiau bei tolygiau ir sutaupoma energijos.

Th.Povey puodo briaunas sukūrė, remdamasis savo pagrindiniame darbe naudojamomis žiniomis – aerodinamika ir šilumos pasiskirstymas yra pagrindinės problemos, kurias sprendžia reaktyvinius variklius tobulinantis mokslininkas. Testuojant „Flare Pan“, infraraudonų spindulių kameromis buvo tiriamas šilumos srautų pasiskirstymas prie puodo sienelių. Oksfordo mokslininko išradimas jau buvo apdovanotas keliais inžinerijos prizais – puodą jau galima įsigyti Jungtinėje Karalystėje ir kainuoja apie 200 litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (16)