„Windows 10“ apžvalga: tai, ko visi laukė  (11)

Operacinė sistema „Windows 10“ yra paprasčiau ir aiškiau valdoma nei „Windows 8“, bet patogesnė ir žaismingesnė nei „Windows 7“. Ji tokia, kokios norėjo paprastų kompiuterių naudotojai. Tai „Microsoft“ įrodymas, kad ji sugeba klausytis vartotojų poreikių. Tai operacinė sistema, kurios nepabūgsiu diegti net tėvų kompiuteryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš dvejus metus išleisdama „Windows 8“ amerikiečių korporacija siekė vienu šūviu nušauti du zuikius: tą, kuris čiupinėja planšetės ekraną, ir kitą, iš rankos nepaleidžiantį klaviatūros su pele. Deja, nepataikė nei į vieną.

Dvi skirtingos aplinkos, du programų tipai, per kelias vietas išmėtyti nustatymai, dingęs „Start“ mygtukas ir daugybė smulkmenų, nuo kurių eiliniam vartotojui tik dar labiau sopa galvą, lėmė menką „Windows 8“ populiarumą. O nedideli pataisymai „Windows 8.1“ platformos į aukštumas neiškėlė – esmė liko ta pati. Nieko nuostabaus, kad, nutraukus „Windows XP“ palaikymą, jos naudotojai pamažu migruoja į ankstesnės kartos „Windows 7“.

Pristačiusi „Windows 10“ laukiančias naujoves „Microsoft“ tarsi pripažino, kad vartotojai geriausiai žino, ko patys nori. O tai, kas būreliui programuotojų atrodo inovatyvu ir naudinga, nebūtinai patiks milijonams eilinių naudotojų.

Paskutinis senuko pasispardymas

Pats ilgokai kaupiau drąsą pereiti prie „Windows 8“. Tiesa, labiau stabdė ne jos naujovės, o palaikomų programų trūkumas.

Prieš maždaug metus senukas „Dell Latitude e6500“ su „Windows 7“ ėmė vis dažniau spyriotis, ypač – dėl silpnokos vaizdo kortos, kuri vos patempia „Full HD“ raiškos vaizdo įrašus. Todėl nusprendžiau jam suteikti paskutinį šansą ir įsidiegiau „Windows 8“. Situacija šiek tiek pagerėjo, bet ne kardinaliai. Tad prieš kelis mėnesius išsirinkau naują kompiuterį, o šis liko dulkėti, kol suras naujus namus.

Kadangi prie „Windows 8“ spėjau įprasti, ir toliau ją naudoju. Žinote, kokia mano paslaptis? Ignoruoti „Start“ langą ir programėles!

Bet kai „Microsoft“ parodė „Windows 10“, nupūčiau dulkes nuo senuko ir į jį sugrūdau bandomąją versiją, kurią kompanija leidžia atsisiųsti kiekvienam, sutikusiam dalyvauti „Windows Insider“ programoje. Atsisiuntęs 3,8 GB dydžio failą pasigaminau diegimui pritaikytą USB ir, jį prijungęs, įjungiau kompiuterį. Keli mygtukų paspaudimai, apie 15 minučių virškinimo ir – nauja sistema įdiegta.

Atsižvelgiant į kompiuterio amžių (apie 6 metai) ir pajėgumą („Intel Core 2 Duo“ 2,53 GHz, 4 GB operatyviosios atminties, 250 GB kietasis diskas), diegimas truko stebėtinai trumpai – net „Windows 8“ krapštėsi ilgiau.

Iš esmės kompiuteris buvo pasiruošęs darbui – visos pagrindinės tvarkyklės (angl. driver) buvo įdiegtos. Kad veiktų sparčiau, savarankiškai įdiegiau „Nvidia“ vaizdo kortos tvarkyklę. Taigi žiūrim, ką turim.

Atgal prie ištakų

Pirmoji, geriausia žinia asmeninių kompiuterių savininkams – „Windows 10“ neliko keistojo „Start“ lango, tik visiems puikiai pažįstamas darbalaukio režimas. „Microsoft“ atsisveikino ir su kitomis valdymo ypatybėmis: dešinėje išnyrančiu valdymo meniu, programėlių išjungimu „tempiant“ langą žemyn, įjungtų programėlių paieška nuvedus pelę į kairį viršutinį kampą ir t.t. Viso to nebėra, tik senas geras darbalaukis, valdomas taip, kaip yra įpratę visi, kas naudojosi bet kuria ankstesne „Windows“ versija.

Kitaip sakant, jei pirmą kartą prisėdus prie „Windows 8“ reikėjo vieną-kitą dieną skirti mokymuisi ir pratinimuisi prie naujų funkcijų, su „Windows 10“ jausitės kaip grįžę į namus. Čia viskas gerokai aiškiau, paprasčiau, bet moderniau ir patogiau.

Trys naujovės patupdytos kairėje užduočių juostos pusėje. Tai – „Start“ mygtukas, paieška ir „Task view“ mygtukas. Nuo pastarojo ir pradėsiu.

Jį spustelėjus ekrane parodomos visos įjungtos programos ir aplikacijos, o apačioje pateikiama galimybė pridėti dar vieną darbastalį („OS X“ naudotojai ką tik patyrė „deja vu“ – taip, tai yra „Mission Control“ analogas). Virtualių darbastalių galima susikurti tiek, kiek telpa ekrano apačioje (man tilpo septyni). Nors abejoju, ar bus naudojančių daugiau nei tris. Man pačiam namuose ir vieno per akis. Nors mėgstantys žaidimus darbe rastų, kaip tokia naujove pasinaudoti...

Paieška, kaip ir „Windows 8“ sistemoje, padeda rasti reikiamus dalykus ne tik kompiuteryje (pvz., failus, programas, nustatymus ir t.t.), bet ir internete. Deja, ji išmokyta naudoti tik „Bing“ paieškos variklį, o jo pakeisti, pavyzdžiui, į „Google“ nevalia.

Beje, lygiai tą patį atliekantis paieškos laukelis yra ir grąžintame „Start“ meniu (apie jį – netrukus), tad kyla klausimas, kam to magneto reikia dar ir užduočių juostoje? Pašalinti jo, bent jau man, nepavyko.

„Start“ meniu – tas pats, tik kitoks

Na ir pagaliau – „Start“ meniu.

Dar prieš išleidžiant „Windows 8.1“ buvo pasirodę gandų apie sugrąžintą „Start“ mygtuką. Deja, nors mygtukas grįžo, jis neatliko to, ką turėtų – tik perkėlė į alternatyviąją, planšetėms skirtą aplinką. Kam to reikia, neįsivaizduoju. Juk toks mygtukas jau yra klaviatūroje.

„Windows 10“ grįžo ne tik „Start“ mygtukas, bet ir įprasta jo funkcija: pradžios meniu. Jis šiek tiek skiriasi nuo to, kurį matėme „Windows 7“ ar ankstesnėse versijose: greta navigacijos, nustatymų ir programų lauko atsirado galimybė „prisegti“ programėlių plyteles. Taip, tų pačių programėlių, kurias patogiau valdyti turint įrenginį su lietimui jautriu ekranu.

Žinoma, galima priklijuoti ir įprastų programų ar dokumentų aplankų plyteles. Jų čia galima lipdyti, kiek širdis geidžia: pritrūkus vietos prisegama nauja eilė, o šis meniu tęsiasi tolyn. Jį slankioti galima pelės ratuku arba judinant juostelę apačioje.

Prigrūdus daug įvairių plytelių ši lango dalis labai primena tą patį „Start“ langą, kuris gadina nervus „Windows 8“ naudotojams, tik čia nėra galimybės plytelių rūšiuoti.

„Start“ meniu taip pat atsirado vietos nustatymams, dažniausiai naudojamiems aplankams, jau minėtam paieškos laukeliui bei kompiuterio užmigdymo, išjungimo ar perkrovimo mygtukui.

Programėlės virto programomis

Ko gero, didžiausia programėlių (na tų, kurios planšetėms pritaikytos) problema „Windows 8“ sistemoje yra ta, kad jos įsijungia viso ekrano režimu. Net jei man kuri nors patinka, kaskart įsijungus langą reikia mažinti, perkelti į kurį nors šoną ir ieškoti to, ką darei anksčiau (dažniausiai tai būna tas pats darbalaukis).

Kodėl jos negali įsijungti kaip įprastos programos? Pasirodo, gali! Tokia geniali mintis išpildyta „Windows 10“ sistemoje. Čia jos įsijungia tokiuose pačiuose languose, kaip įprastos programos. Jas galima didinti, mažinti ir slankioti ekrane taip pat, kaip ir kitus langus. Bent jau kompiuteriams skirtoje versijoje įjungtų programėlių skaičius nėra ribojamas.

Palikta ir galimybė paleisti programėlę viso lango režime (tai patogiau, pavyzdžiui, žaidimams): tereikia paspausti tris taškus, esančius šalia piktogramos, ir pasirinkti „Full screen“. Čia pat yra ir dalijimosi (angl. share) funkcija, kuri pravers, pavyzdžiui, atradus įdomią naujieną ar klausantis geros dainos.

Kartu tobulėja bei plečiasi „Microsoft“ virtuali parduotuvė – joje galima rasti ne tik programėlių ar žaidimų, bet ir įprastų programų. Kitaip sakant, mažiau klaidžiojimo internete ir viskas vienoje vietoje.

Kaip ir „Windows 8“, naujoji operacinė sistema glaudžiai susieta su „Microsoft“ debesijos paslauga „OneDrive“: susiejus operacinę sistemą su savo profiliu, pasirinkti dokumentai gali būti automatiškai sinchronizuojami su nuotoliniu serveriu.

„Windows 10“ turi ir dar kelias malonias smulkmenas. Pavyzdžiui, visi kompiuterio nustatymai patogiai suguldyti vienoje vietoje, kuri taip ir pavadinta – „PC settings“. Ir nors ankstesnių versijų naudotojams gerai žinomą „Control Panel“ dar galima rasti, naudoti jį nebėra prasmės.

Kita netyčia atrasta naujovė – „Start“ meniu dešiniu pelės mygtuku paspaudus ant bet kokios programos, žaidimo ar programėlės galima ne tik ją valdyti, bet ir išinstaliuoti.

Pažaidžiau ir gana

„Microsoft“ kol kas leidžia išbandyti tik kompiuteriams skirtą „Windows 10“ versiją. Vėliau ši sistema bus pritaikyta ir kitiems įrenginiams – telefonams, planšetėms ir kt. Kaip ji atrodys ten paaiškės vėliau.

O kol kas belieka konstatuoti, kad „Windows 10“ sistemoje ištaisyta daugelis nepatogumų, kurių buvo privelta „Windows 8“. Bent jau asmeninių kompiuterių savininkams ji bus gerokai patogesnė ir paprastesnė.

Su bandomąja „Windows 10“ versija praleidau tik kelias dienas. Nors buvau pasiruošęs „lūžimams“, strigimams ir programų suderinamumo problemoms, viso to nebuvo.

Bet, kad ir kaip šios sistemos naujovės patiko, kol kas pagrindiniame kompiuteryje „Windows 10“ nediegsiu. Pagrindinė priežastis – privatumo stygius: „Microsoft“ seka kiekvieną bandomosios versijos naudotojų pelės judesį ir klaviatūros mygtuko paspaudimą.

Ir pati „Microsoft“ pabrėžia, kad ši sistema nėra skirta kasdieniam naudojimui, o turėtų būti naudojama tik išbandymo tikslais.

Oficialiai „Windows 10“ numatoma išleisti kitąmet. Anksčiau buvo pasirodę gandai, kad esami „Windows 8“ savininkai ją galės įsidiegti nemokamai, tačiau pati „Microsoft“ to nepatvirtino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(127)
(7)
(120)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: