„Android“ sistema televizoriuje: revoliucija ar šnipštas?  (4)

Apie tai jau seniai buvo šnekama, ir pagaliau tai įvyko - rinkoje pasirodė pirmieji „išmanieji“ televizoriai („Smart TV“) su „Android“ operacine sistema. Pirmą kartą Europoje jie oficialiai buvo pristatyti šią vasarą vykusioje IFA parodoje Berlyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinkos analitikų nustebimui, pirmasis gamintojas, pristatantis televizorius su „Android“ platforma yra „Philips“ – ši kompanija nėra dominuojanti Amerikos ir Azijos rinkose, todėl patys televizoriai yra skirti tik pardavimui Europoje bei Rusijoje. Taip pat nemažai nusistebėjimo sukėlė ir „Philips“ sprendimas pristatyti „Android“ operacinę sistemą iškart trijuose 4K/UHD formato aukštesnės klasės televizoriuose (serijos – 7900/8900/9100), rašoma gamintojų pranešime spaudai.

Lig šiol „Philips“ niekada negarsėjo rinkoje kaip geriausiai atrodančių televizorių gamintoja ar turtingiausio turinio informacinės bazės tiekėja, tačiau „Android“ dėka naujųjų televizorių ekranų sąsaja („interfeisas“) atrodo pilna ir spalvinga. Taip pat „Philips“ „išmaniuosius“ televizorius kamavęs iššūkis dėl nedidelio greičio taip pat išspręstas įdiegus naujo tipo „Hex Core“ procesorius.

Televizorius valdomas dvipusiu pulteliu – iš vienos pusės tai įprastas valdymo pultas, iš kitos pusės – klaviatūra. Savaime suprantama, toks pultelis atlieka ir kompiuterio „pelės“ funkciją. Pultelis taip pat veikia ir kaip žymeklis, bei turi įmontuotą mikrofoną televizoriaus valdymui balsu. Net ir tiems neretiems atvejams, kai pultelis pasimeta, televizorių galima valdyti gestais – pats aparatas netrunka pažinti žiūrovo judesius ir leidžia be pultelio keisti perjungti kanalus ar reguliuoti garso stiprumą.

Įdomu ir tai, kad „Android“ aplikacijos yra pridėtos kaip papildomos, o ne keičiančios turimas „Philips“ „išmaniojo“ televizoriaus platformos aplikacijas, todėl kai kurios senos aplikacijos veikia netgi geriau nei „androidinės“, pavyzdžiui, ankstesnė „Skype“ aplikacija, sukurta specialiai televizoriui veikia nepalyginamai geriau nei standartinė „Android“ versija.

Žvelgiant į naujuosius „Philips“ televizorius aišku viena – televizinė „Android“ operacinė sistema nėra tiesiog telefoninių ir planšetinių kompiuterių „Android“ operacinės sistemos kopija. Iš televizoriaus nėra galimybių tiesiogiai pasiekti daugiau nei milijoną aplikacijų turinčios „Google Play“ programėlių parduotuvės („Philips“ teigimu, šiuo metu rinkoje tėra apie 200 “Google Play” aplikacijų, tinkamų televizoriui). Mat, dauguma „Google Play“ turimų aplikacijų, sukurtų telefonams ar planšetiniams kompiuteriams – turintiems „lietimui jautrius ekranus“ - tiesiog neveikia televizoriuje arba negali būti valdomos nuotolinio valdymo pulteliu (televizoriuje neveikiančias aplikacijas „Android“ filtrai stabdo automatiškai).

Svarbiausia tokio tipo televizoriuose yra „Spotify Connect“ (ši aplikacija išvis pirmą kartą pasirodė televizoriuje) ir „OnLive“ žaidimų sistemos. Pirmoji suteikia galimybę dalintis muzika iš visų namuose turimų įrenginių, o „OnLive“ suteikia galimybę žaisti televizoriuje (šiuo metu yra prieinama apie 200 pavadinimų žaidimų). Žaidimų turinys atkeliauja iš „Clouds“ („Debesų“) serverių „Onlive“ (pats televizorius veikia kaip monitorius, o duomenų apdirbimas ir grafikos atkūrimas vyksta „Onlive“ serveriuose).

„Išmanieji„ televizoriai tradiciškiai negali pasigirti didelės talpos atmintimis, tačiau „Philips“ pagaminti su 1,6 GB talpa aplikacijoms (USB atmintine televizoriaus atmintį galima išplėsti iki 64 GB).

Kol kas „Philips“ televizoriai veikia su 4.2.2. “Jelly Bean” „Android“ oepracine sistema (tai senesnė nei 4.4 „KitKat“ ir visai neseniai pasirodžiusi „Lollipop“ platforma). Gamintojai svarsto apie galimybę atnaujinti televizorius iki naujausios operacinės sistemos versijos, bet kol kas šie svarstymai dar netapo planais su aiškiomis datomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai (4)