Tai bent preciziškumas! Japonų laikrodžiai tiksliai laiką rodys 16 mlrd. metų  (0)

Japonų mokslininkai sukonstravo porą laikrodžių, kurie, kaip skelbiama, yra tokie tikslūs, jog vėluotų arba skubėtų viena sekunde tik po 16 mlrd. metų nepertraukiamo veikimo – tai yra, po gerokai ilgesnio laiko negu jo yra praėję nuo Žemės planetos susidarymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kriogeniniai optinės gardelės laikrodžiai“ labiau primena ne įprastus sieninius laikrodžius, o didžiulius išnarstytus kompiuterius. Tačiau jie yra tokie tikslūs, kad dabartinės technologijos netgi negali išmatuoti jų veikimo paklaidos.

Tokijo universiteto profesoriaus Hidetoshi Katori vadovaujama tyrėjų grupė įsitikinusi, kad jų naudojama technologija daug pranašesnė negu taikoma atominiuose laikrodžiuose, kurie šiuo metu naudojami apibrėžiant sekundės etaloną.

Naujuosiuose laikrodžiuose specialių lazerių šviesa įkalina smarkiai atšaldytus stroncio atomus mažytėje optinėje gardelėje (Apie tai rašoma studijoje, kuri šį mėnesį buvo paskelbta žurnale „Nature Photonics“). Tuomet yra matuojami tų atomų virpesiai, atliekantys „atominės švytuoklės“ vaidmenį, nurodoma straipsnyje.

Tokios sistemos itin trapios – jos veikia tik itin dideliame šaltyje, maždaug -180 laipsnių Celsijaus temperatūroje, ir turi būti apsaugotos nuo pašalinių elektromagnetinių bangų poveikio. Tyrėjai mėnesį laikė šiuos laikrodžius įjungtus ir nustatė, kad jie vienas kito atžvilgiu vėluotų arba skubėtų viena sekunde tik po maždaug 16 mlrd. metų nepertraukiamo veikimo.

Taigi, šie prietaisai yra daug tikslesni negu cezio atominiai laikrodžiai, kurių virpesių dažnis dabar naudojamas sekundės trukmei apibrėžti. Cezio atominis laikrodis vėluotų arba skubėtų viena sekunde tik be paliovos veikdami maždaug 30 mln. metų, pažymėjo mokslininkai.

Naujoji technologija gali būti naudojama palydovinėse vietos nustatymo sistemose ir telekomunikacijų tinkluose, taip pat tapti pagrindu kitoms itin tikslaus laiko intervalų skaičiavimo reikalaujančioms technologijoms, sakoma tyrėjų pranešime.

„Padidinus tikslumą, labai tikimės, kad paspartės diskusijos dėl naujo sekundės apibrėžimo“, – pabrėžė jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(14)
(1)
(13)

Komentarai (0)