Tūkstančiai „Facebook“ narių nusprendė nušalinti prezidentę  (26)

Prieš kelias dienas įkurtoje „Facebook“ grupėje Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė kaltinama karo kurstymu, tautos bauginimu, baimės sėjimu ir kitais būtais ar nebūtais dalykais. Sparčiai populiarėjančios grupės tikslas – surengti referendumą dėl D.Grybauskaitės nušalinimo. Tačiau panašu, kad iniciatyvos autoriai užmiršo paskaityti mūsų šalies Konstituciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mus jau puola! Bet ne Rusija, teroristai, o Grybauskaitės nusišnekėjimai!“ – rašo grupės „Referendumas dėl prezidentės nušalinimo“ atstovai, pateikdami nuorodą į straipsnį apie prezidentės interviu su BBC. Jame Lietuvos vadovė pareiškė, kad šalis „jau yra atakuojama“ ir kad karinė prievolė pakartotinai įvesta kaip atsakas į regionines grėsmes.

Minėtoje grupėje netrūksta ir aštresnių išsireiškimų: D.Grybauskaitė kaltinama karo su Rusija inicijavimu, vadinama „gyvate“ ir „psichozės kaltininke“.

Siekia neįmanomo

„Šios grupės tikslas surinkti pakankama narių skaičių šioje grupėje, pasiskirstyti, surinkti nelemtus 300 000 rinkimų teisę turinčių piliečių parašus, surengti referendumą ir nušalinti prezidentę! Juk žuvis pūva nuo galvos, kiek mes leisime pūti Lietuvai?“ – rašoma viename iš „Facebook“ paskelbtų pranešimų (kalba neredaguota).

Panašu, kad šios grupės įkūrėjams trūksta teisinių žinių, mat prezidento nušalinti skelbiant referendumą neįmanoma. Pagrindiniame šalies įstatyme, Konstitucijoje, nurodyti šeši atvejai, kai prezidento įgaliojimai nutrūksta, ir nė viename jų referendumas nėra minimas:

1. Pasibaigia laikas, kuriam jis buvo išrinktas;

2. Įvyksta pirmalaikiai Respublikos Prezidento rinkimai;

3. Atsistatydina iš pareigų;

4. Respublikos Prezidentas miršta;

5. Seimas jį pašalina iš pareigų apkaltos proceso tvarka;

6. Seimas, atsižvelgdamas į Konstitucinio Teismo išvadą, 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma priima nutarimą, kuriuo konstatuojama, kad Respublikos Prezidento sveikatos būklė neleidžia jam eiti savo pareigų.

Paprastai sakant, prezidentas gali būti nušalintas iš pareigų tik šiurkščiai pažeidęs Konstituciją arba sulaužęs priesaiką ir paaiškėjus, jog padarytas nusikaltimas. Šį klausimą sprendžia Seimas apkaltos proceso tvarka.

Sparčiai populiarėja

Tai, kad grupė siekia neįmanomo tikslo, „Facebook“ naršytojams nė motais: vos per kelias dienas prie grupės prisijungė daugiau nei 5 tūkst. gerbėjų. Tokią iniciatyvą palaikantys internautai keiksnoja prezidentę puslapio įrašuose ir ragina prisijungti draugus.

Tačiau netrūksta ir kritikų: šie šaiposi iš skelbiamų „sapalionių“, palaikytojus vadina „vatnikais“, propagandos skleidėjais ir džiaugiasi, kad sąmoningi žmonės ar, pavyzdžiui, darbdaviai nuo šiol galės lengvai patikrinti kitų žmonių protinius sugebėjimus – tai atskleis vienintelis „Patinka“. Grupės įkūrėjus erzinti bandė ir Algis Ramanauskas-Greitai.

Grupės įkūrėjai neatskleidžia, kas jie tokie. Į žurnalistų klausimus jie taip pat neatsako. Maža to, interneto vartotojai pastebi, kad didžiosios dalies šios grupės gerbėjų anketos – netikros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(77)
(36)
(41)

Komentarai (26)