JAV prie sienos prirėmė Intel: galingiausias pasaulyje superkompiuteris Kinijoje? To negali būti!  (0)

Šiuo metu galingiausiu pasaulyje superkompiuteriu laikomas Kinijoje eksploatuojamas Tianhe-2, kurio sparta siekia 33,86 PFLOPs. Tačiau panašu, kad kinų dominavimu nepatenkinta JAV Vyriausybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Energetikos ministerija pavedė kompanijai Intel pagaminti superkompiuterį, kuris produktyvumo lygis siektų net 180 PFLOPs. Apie tai rašoma Intel pranešime spaudai.

Naujasis superkompiuterio kompleksas vadinsis „Aurora“, jį kompanija Intel kurs kartu su Cray. Iš esmės, kalbama apie naujos kartos Cray superkompiuterį, nors Intel tapo tiesioginiu užsakymo vykdytoju, o to nebuvo jau 20 metų.

Darbai įvertinti maždaug $200 mln. (apie 180 mln. EUR). Pranešama, kad Aurora pagrindą sudarys ne tik Intel Xeon procesoriai, tačiau ir Xeon Phi, kurie savo naujoje reinkarnacijoje iš tikrųjų pavirto iš skaičiavimų spartintuvų į procesorius.

Tikimasi, kad superkompiuteriai Aurora pradės veikti 2018 m. Tiesa, jau 2016 m. bus sukurtas naujos kartos 8,5 PFLOP spartos „jaunėlis“ Theta. Galima spėti, kad tai bus pilotinis projektas, siekiant praktiškai išbandyti naują Intel serverių platformą, kurioje Xeon Phi bus skirtas daug didesnis vaidmuo.

Be pagrindinių užduočių – karinių ir mokslinių tyrimų – naujasis superkompiuteris padės tirti genomą, projektuos turbinas, spręs kitas civilines užduotis. Tiek Theta, tiek ir Aurora bus perduoti JAV Energetikos ministerijos valdomai Argono nacionalinei laboratorijai.

JAV uždraudė Intel modernizuoti galingiausią Kinijos superkompiuterį

Ir jeigu kalbama apie nacionalinį saugumą, visos priemonės tinkamos. Agentūra BBC praneša, kad JAV vyriausybė uždraudė eksportuoti 80 tūkst. Intel Xeon procesorių, kurie buvo skirti Tianhe-2 modernizavimui. Atsisakymas buvo motyvuotas tuo, jog minėta kinų sistema gali būti naudojama skaičiavimams, kurie gali būti panaudoti atominio ginklo sukūrimui.

Reikia pažymėti, kad po modernizacijos kinų superkompiuteris galėtų pasiekti 110 PFLOPs spartą. Tačiau dabar ne tik teks trypčioti vietoje, tačiau nebus galima kovoti su Aurora ir jos 180 PFLOPs skaičiavimų galia.

Intel atstovai be didesnių emocijų pareiškė, kad paklus JAV Vyriausybės sprendimui. Savo ruožtu, Kinijai dabar teks ieškoti, kuo pakeisti reikiamus komponentus arba kaip juos gauti aplinkiniais keliais.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(35)
(2)
(33)

Komentarai (0)