Naujas Kauno vairuotojų pomėgis – medžioti policijos patrulius  (3)

Kauno vairuotojai atrado naują pomėgį. Jie fotografuoja keliuose dirbančius policijos pareigūnus ir informacija apie tai, kuriose vietose stabdomi ir tikrinami vairuotojai, dalijasi socialiniuose tinkluose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar tokia veikla prisideda prie saugumo mieste? „Kur stovi policija Kaune“, – taip pavadinta socialinio tinklo „Facebook“ grupė jau vienija daugiau kaip 8,6 tūkst. narių.

Kauniečiai kas dieną publikuoja po kelis ar net keliolika pranešimų apie padėtį miesto keliuose. Labiausiai grupės dalyvius domina tai, kuriose Kauno vietose dirba policijos patruliai.

Ši į virtualią erdvę susibūrusių vairuotojų iniciatyva sekti policininkus vertinama nevienareikšmiai. Kyla klausimas: ar pateikiama informacija apie patrulių postus bei vykstančius reidus nesudaro sąlygų neblaiviems vairuotojams išsisukti?

Kauno policijos pareigūnai ramino – ši piliečių viešinama informacija jų darbui įtakos neturi.

Ragina laikytis taisyklių


„Via Baltica“ netoli „Megos“ 2 motociklai važinėja ir stabdo“, „Prie „Oazės“ ką tik sustojo“, „Nuo „Žemkės“ link „Megos“ su motociklais stovi, greitį „šaudo“, „Geležinkelio g., Žemuosiuose Šančiuose už pervažos atsargiai, ekipažas“.

Tai tik keli pranešimai, kuriais kasdien dalijasi kauniečių grupė socialiniame tinkle.

Ar gali būti, jog šios grupės tikslas – viešai skelbiant informaciją apie vietas, kuriose dirba policija, padėti nusižengėliams ir girtiems vairuotojams išvengti akistatos su pareigūnais?

„Kur stovi policija Kaune“ grupė viešai skelbiamose taisyklėse nurodo, kad jos nariams draudžiama įžeidinėti policijos pareigūnus, vartoti necenzūrinius žodžius, pamačius įtartiną pranešimą raginama pranešti administratoriui. Taip pat visi viešos grupės nariai raginami kelyje laikytis kelių eismo taisyklių.

Praėjusį antradienį grupės narius pasiekė informacija, kad jų veikla tapo žinoma policijai.

„Smagu, kad šia veikla domisi ir policijos pareigūnai, tačiau mūsų grupė neskirta vairuotojams, norintiems pažeidinėti taisykles, ir mes siūlome jų visiems laikytis. Atvirkščiai, džiaugiuosi dėl Kaune pagausėjusių reidų“, – teigė grupės administratoriumi prisistatęs kaunietis.

Naudojasi ir policininkai


„Manau, kad tokia vairuotojų veikla socialiniuose tinkluose ir mobiliesiems įrenginiams skirtose programėlėse – sveikintina, ji didina prevenciją. Pasirodžius informacijai apie vietą, kurioje dirba policija, patrulis gali nuvažiuoti kitur. Todėl vairuotojai turi būti dvigubai atidesni“, – „Laikinajai sostinei“ sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra.

Pareigūnas kauniečius perspėjo: aklai tikėti ir pasitikėti socialiuose tinkluose skelbiama informacija apie policijos darbo vietą nereikėtų. Jis minėjo konkretų atvejį, kai dirbant Kauno pakraštyje socialiniuose tinkluose pasirodė apie tai įspėjanti žinutė.

Netrukus pareigūnai sustabdė automobilį, kurį vairavęs jaunuolis buvo praradęs vairuotojo pažymėjimą. Jis puolė kaltinti išmanųjį telefoną laikiusią draugę, kad ši netiksliai nurodė, kur dirba policija.

„Tikimybė, kad kažkas, sužinojęs apie mūsų darbo vietą, ją apvažiuos, išlieka. Bet mūsų patikros vietos nuolatos keičiamos, galiausiai internautai patys susipainioja informacijos sraute“, – sakė Kelių policijos patrulių kuopos vadas.

„Laikinosios sostinės“ žiniomis, apie policijos postus informuojančią socialinio tinklo grupę įdėmiai stebi bei specialia programėle naudojasi ne vienas keliuose dirbantis pareigūnas. Kartą pasirodžius pranešimams apie įrengtą patikros postą, po kurio laiko vieno patrulių būrio vadas ironizuodamas paskelbė, kad pareigūnai jau persikėlė į kitą vietą. Paklaustas, kur jie apsistojo, atsakė itin lakoniškai: „Mes esame visur.“

Patruliai dirba viešai


Kauno apskrities policijos patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis antrino kolegai. Jo nuomone, socialiniuose tinkluose ir išmaniesiems įrenginiams skirtose programėlėse skelbiama informacija darbui jokios įtakos neturi.

„Pagrindinis mūsų tikslas – užtikrinti žmonių saugumą. Jeigu kauniečiai pamato dirbančius pareigūnus ir šia žinia pasidalija, tuo geriau visiems. Matydami, kiek mieste dirba patrulių, kad jie yra čia pat, žmonės jausis dar saugiau“, – tikino patrulių rinktinės vadas.

G.Gatulis pabrėžė, kad patruliai dirba viešai, kiekvienas gali prieiti ir paprašyti jų pagalbos.

Paklausus, ar piliečių pomėgis sekti pareigūnus nesukliudys nustatyti neblaivius vairuotojus, patrulių vadas ėmė dvejoti. Pasak jo, informaciją apie būsimus patikrinimus keliuose viešai skelbia policija, reidai keliuose jau tapo įprastu reiškiniu.

„Žmonės turi suvokti, jog sėsti prie vairo paragavus alkoholio negalima. Vasarą policijos darbas dar labiau suaktyvės, bus rengiami įvairūs patikrinimai tiek mieste, tiek jo prieigose“, – sakė G.Gatulis.

Budi motociklininkai


Policijos pareigūnai vis dažniau naudoja galingus motociklus. Jais patruliuoja keliuose, o pastatę šalikelėse matuoja greitį.

Pareigūnai naudojasi keturiais specialiomis spalvomis paženklintais, garso bei šviesos signalais aprūpintais motociklais.

Motociklai galingi, o juos vairuojantys patruliai – patyrę motociklininkai. Šios transporto priemonės manevringesnės, jomis lengviau prasibrauti pro automobilių grūstis.

Uniformuotiems motociklininkams lengviau sudrausminti greitį pamėgusius motociklų vairuotojus. Jie žino, kad yra techninių priemonių juos pavyti bei sustabdyti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Nerijus Povilaitis
(12)
(0)
(12)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: