Startuoja „Windows 10“: kam diegtis, o kam geriau neskubėti?  (12)

„Microsoft“ pradeda platinti naujausią operacinę sistemą „Windows 10“. Legalių „Windows 7“ ir „Windows 8“ savininkai nuo liepos 29 d. gali savo sistemas atsinaujinti nemokamai, pasiūlymas galios metus. Vienintelis klausimas – ar verta?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas nėra toks paprastas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Panagrinėkime, kas turėtų kuo greičiau atsinaujinti, kam geriau šiek tiek luktelėti, o kam neverta nė pradėti?

Pirma grupė. Pasenusios operacinės sistemos

Svarbiausias liūdnas faktas – nemokamas atnaujinimas jums nepriklauso. Kitas faktas – jums jo ir nereikia. Vis dar naudojantys kompiuterius su „Windows XP“ operacine sistema išties turi kuo skubiau jos atsikratyti. Ypač jei toks kompiuteris jungiamas prie interneto. Ši sistema nebepalaikoma, ji nesaugi, tad atnaujinimas būtinas.

Deja, dabar jau tik gerai susipažinęs su jūsų kompiuterio „geležimi“ specialistas galėtų atsakyti, ar jis išvis palaikys „Windows 10“. Labai didelė tikimybė, kad pasenusi įranga nebeveiks. Taigi, jums lieka tik vienas atnaujinimas – mesti savo senieną lauk ir pirkti naują kompiuterį.

Tie keistuoliai, kurie dar naudoja „Windows Vista“… gali ją ir toliau naudoti. Nors ta operacinė sistema nebuvo vykusi ir yra visai susenusi, „Microsoft“ tęs jos palaikymą iki 2017 m. balandžio, tad kompiuteris bus bent jau saugesnis internete. Kadangi greičiausiai tai senas įrenginys, atsinaujinti teks tiesiog perkant naują kompiuterį, bet kol kas galite pirkinį atidėti.

Antra grupė. „Windows 7“ gerbėjai

Labai teisinga ir gana plati vartotojų grupė. Beveik visi normalūs asmeniniai kompiuteriai šiuo metu naudoja šią itin sėkmingą „Microsoft“ operacinę sistemą ir savininkus ji dažniausiai tenkina. Šie žmonės ignoravo „Windows 8“, nepatikliai žvelgė į drastiškai atnaujintą vartotojo sąsają ir nebuvo neteisūs. „Windows 7“ vis dar palaikoma ir nuolat atnaujinama sistema, veikia ji patikimai ir ilgai dar veiks.

Žodžiu, turime jums naujieną – jei esate tiesiog namų kompiuterio naudotojas, dabar drąsiai ir nemokamai galite įsidiegti jums priklausančią „Windows 10“! „Windows 10“ vartotojo sąsaja kur kas artimesnė „Windows 7“, tad nereikės nieko specialiai mokytis ar kaip nors persiorientuoti.

Kodėl, jei ir dabar viskas puiku? Nes čia pilna naujų paslaugų ir patogumų, be kurių nebegalima judėti į priekį. „Windows 10“ iš nelabai patikusių „Windows 8“ paveldėjo neįtikėtinai greitą sistemos užkrovimą, sujungiamas atminties grupes, geresnį darbą tinkle, sinchronizavimą per „OneDrive“, kuris leidžia savo ekraną užkrauti bet kuriame kompiuteryje, tik suvedus savo „Microsoft“ prisijungimo slaptažodį.

Išliko ir galimybė naudotis pradžios ekrano programėlėmis, parduotuve bei „Microsoft“ paslaugomis. Taigi, visi „Windows 8“ privalumai be erzinančių minusų.

Jei to nereikia, yra ir daugiau priežasčių atsinaujinti. Gausite tokias naujas funkcijas, kaip skaitmeninė asistentė „Cortana“, virtualūs darbalaukiai ir, svarbiausia, „DirectX 12“ grafinis API, be kurio nebus ateities žaidimų. Įdomu išbandyti ir visiškai naują interneto naršyklę „Edge“.

Taigi, atsinaujinti verta. Bet ne visiems. Tie, kas savo kompiuterį naudoja specifiniams darbams ir yra prie jo prijungę kokius nors sudėtingesnius išorinius įrenginius negu spausdintuvas, klaviatūra, pelė, kamera ar kietasis diskas, turėtų prieš atnaujindami sistemą tų įrenginių gamintojų svetainėse bent paieškoti informacijos, ar įrenginiui skirti programiniai valdikliai veiks „Windows 10“ aplinkoje.

Dauguma atvejų veikti turėtų, tačiau, pavyzdžiui, prijungę profesionalią garso kortą, satelitinį imtuvą kompiuteriui, naudojantys specifines trečių gamintojų įrenginių funkcijas (fotoaparatą kaip interneto kamerą, telefono ekrano atvaizdavimo programą ir t.t.) gali prarasti dalį funkcijų. Tad atsinaujinti ramia širdimi galėsite, kai tų įrenginių gamintojas patvirtins, kad valdiklis ar programa tinka „Windows 10“.

Trečia grupė. „Windows 8“ savininkai.

Šią operacinę sistemą daugiausia turi naujų kompiuterių savininkai, kurie juos pirko iškart su „Windows 8“ (jie nesidžiaugė) ir kompiuterių jutikliniais ekranais savininkai (jie kartais džiaugėsi). Nors „Microsoft“ gerokai padirbėjo gelbėdama šį savo sunkiai virškinamą patiekalą, čia nėra ko galvoti – atsinaujinti nemokamai būtina ir kuo greičiau. Visiškai nėra ko prarasti, gausite vien privalumus.

Ir čia dera pasitikrinti naudojantiems trečių, ypač nišinių, gamintojų valdiklius. Tiesa, jei pereidamas iš „Windows 7“ į „Windows 8“ tikrai turėjau tam tikrų problemų (nustojo veikti viena naudota VPN paslauga, pradėjo kvailioti profesionali garso korta), „Windows 10“ kol kas šiuo klausimu yra „Terra Incognita“.

„Microsoft“ teigia, kad pati sistema iš esmės išliko tokia pati, kaip „Windows 8“, tad absoliuti dauguma programų ir valdiklių turėtų veikti automatiškai. O jei „Windows 10“ nustatys, kad valdiklis skirtas senesnei sistemai, automatiškai aktyvuos suderinamumo funkciją ir viskas veiks.

Ketvirta grupė. Marios klasikos gerbėjų

Yra dar viena itin retai sutinkamų vartotojų grupė, kurie turėtų rimtai pagalvoti prieš diegdami „Windows 10“. Tai žmonės, mėgstantys ir nuolat naudojantys „Windows Media Center“ funkciją. „Windows 7“ ši namų kino programa su DVD grotuvu buvo įdiegta automatiškai, „Windows 8“ savininkai galėjo ją įsigyti atskirai, o „Windows 10“ jos nebėra ir net pirkę jos nebeturės.

Aišku, tai jokia problema – vis tiek beveik niekas ja nesinaudojo, be to, pilna nemokamų grotuvų (pavyzdžiui, VLC), kurie visa tai atlieka puikiai.

Yra dar viena grupė žmonių, kurie turėtų vengti „Windows 10“ kaip velnias kryžiaus. Tai žmonės, kuriems kompiuteris yra tik įrenginys žaisti seniems „Windows“ ekrano žaidimams. „Windows 10“ neberasime nei legendinio kortų pasjanso „Solitare“, nei minų lauko „Minsweeper“. Taigi, jei kompiuteris jums reikalingas tik tam ir niekam daugiau – jokiu būdu neatsinaujinkite!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(109)
(36)
(73)

Komentarai (12)