Ką sumanė Microsoft: ar padės reformos ir Windows 10?  (8)

Ši vasara, gali būti, bus pati svarbiausia per Microsoft korporacijos pastaruosius dešimt – penkiolika metų. Kitą savaitę, liepos 29, pradedama pardavinėti operacinė sistema Windows 10, į kurią kompanija deda didžiules viltis. Tuo tarpu šią savaitę korporacija parodė blogiausius finansinius ketvirčio rezultatus per savo istoriją. Tuo pačiu, Microsoft vadovas Satya Nadella baigia korporacijos verslo restruktūrizaciją ir atleidžia dar darbuotojų (šį kartą 7800 žmonių).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-07-25 Ką sumanė Microsoft: ar padės reformos ir Windows 10?  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasiaiškinkime, kas vyksta su Microsoft ir kur link ji juda.

Kas nutiko su Microsoft finansiniais rodikliais?

Išties, ketvirtojo 2015 metų finansinio ketvirčio ataskaitoje rašoma, kad kompanija baigė jį su rekordiniu 3.2 mlrd $ grynuoju nuostoliu. Pagrindine to priežastimi tapo mobiliųjų įrenginių Nokia padalinio 7,5 mlrd $ aktyvų nurašymas, o taip pat su tuo susijusios 780 mln $ išlaidos restruktūrizacijai.

Tiesa, dėl Surface planšečių ir žaidimo konsolių Xbox pardavimo augimo, Microsoft ketvirčio pajamos ir pelnas vis vien buvo didesni, nei prognozavo analitikai. Neskaičiuojant nuostolių, susijusių su Nokia, ketvirtą ketvirtį Microsoft baigė su 6,4 mlrd $ pelnu. Tą patį praeitų metų periodą stambiausias programinės įrangos gamintojas baigė su 4,6 mlrd $ pelnu. Nors kompanija paskelbė tai likus dar porai dienų iki ataskaitos publikavimo, jos kotiravimas vis vien sumažėjo 4%.

Tuo tarpu pagrindinis paskiausio ketvirčio rezultatas tas, kad Microsoft pagaliau gali atsisveikinti su Nokia mobiliųjų įrenginių padaliniu, nešusiu vien nuostolius, ir susitelkę į generalinio direktoriaus Satya Nadella'os manymu, pagrindines kryptis, pradėti rodyti teigiamus rezultatus. Suomių mobiliųjų įrenginių gamintojo pirkimas įvyko 2013 metais, kai korporacijai dar vadovavo Steve'as Ballmeris, ir tai galiausiai tapo pagrindine jo atsistatydinimo priežastimi.

Sprendžiant pagal pirmą reakciją, akcininkai dabartinį kritimą sutiko ramiai. Jiems daug svarbiau likusi metų dalis: Windows 10 pardavimų rezultatai turi viską sustatyti į savo vietas.

Koks Nadella'os planas?

Nokia nurašymas ir su tuo susijusi vidinė pertvarka – stambaus kompanijos verslo plano dalis. Satya Nadella ne tik atleido iš viso daugiau nei 18 tūkstančių darbuotojų (tiesa, dauguma jų dirbo Nokia mobiliųjų įrenginių padalinyje) ir reorganizavo valdymo struktūrą, bet pakeitė strateginius korporacijos planus.

Apie savo programą Nadella nuodugniai papasakojo Wired sausio numeryje. Per pastarąjį dešimtmetį, kompanija, palengva užleisdama rinkos lyderio pozicijas, leido „aš irgi galiu“ stiliaus produktus. Po iPod pasirodymo buvo išleistas mp3 grotuvas Zune; planšetė Surface, vargu ar tapusi geresne už iPad; 2010 metais pradėtas pardavinėti telefonas Kin, specialiai skirtas socialiniams tinklams.

Mėgdžiojimo strategijos sėkmė buvo permaininga. Vartotojai ėmė masiškai pereiti prie mobiliųjų įrenginių, naudojančių iOS ir Android operacines sistemas. Microsoft taip pat išleido savo mobiliąją platformą – Windows Phone, bet ji nesugebėjo taip išpopuliarėti. 2014 metais pasaulinėje mobiliųjų operacinių sistemų rinkoje Microsoft dalis tebuvo ~4%.

Nadella'os manymu, problema ta, kad anksčiau Microsoft buvo apibūdinama kaip autonominių įrenginių ir paslaugų kompanija. Naujasis korporacijos vadovas keičia tai, į pirmą planą išvesdamas platforminį suderinamumą (net jeigu tai konkurentų platforma). Jau pirmieji žingsniai atrodė revoliuciniai. Nadella padarė Office programinę įrangą prieinamą planšetiniuose kompiuteriuose ir išmaniuosiuose Google ir Apple telefonuose, o taip pat išleido nemokamus Windows mažesnės, nei 9 coliai įstrižainės įrenginiams. Naujasis korporacijos vadovas užmezgė partneriškus santykius su kompanijomis, kurias Microsoft kažkada laikė priešais, ir nemažai laiko praleido su startuoliais, aiškindamasis , kaip veikia inovaciniai verslo modeliai.

Pagrindinis Nadella'os tikslas – užimti padorias, atitinkančias pasaulinį Microsoft lygį pozicijas mobiliojoje rinkoje. Korporacijos vadovas neseniai sąžiningai pripažino, kad kompanija neturi gerų flagmano klasės telefonų, bet jo nuomone, situacija vis dar ne beviltiška: „Keičiame savo požiūrį į telefonų rinką, nebežiūrime į telefonus kaip kažką atskiro“. Korporacijos mobiliosios strategijos dar paaiškės. Kol kas išleidimo ir gamybos požiūriu, šaltinių teigimu, Microsoft elgsis panašiai, kaip Apple su iPhone. Korporacija padalins visus išmaniuosius į tris skirtingas kainų kategorijas ir kasmet išleis „vieną arba du modelius“ kiekvienoje kategorijoje.

Ko laukti iš Windows 10?

Windows 10 – naujos tarpplatforminės strategijos įsikūnijimas. Ankstesnė sistemos versija, Windows 8, pasirodė nesėkminga. Ji negalėjo naudotojui suteikti vienodas darbo sąlygas stalo kompiuteriuose ir planšetėse bei gąsdino smarkiais naudotojo sąsajos sprendimais. Dėl to prie Windows 8 perėjo labai nedaug naudotojų: per porą metų ši OS sugebėjo užimti vos 13% rinkos. Lyg atlygindama moralinę žalą už ankstesniąją versiją, Microsoft paskelbė, kad Windows 8 licencijos turėtojai galės nemokamai diegtis dešimtąją versiją.

Pagal naująją koncepciją, Windows 10 turės tapti branduoliu, savotišku atskaitos tašku būsimiems kompanijos produktams ir faktiškai savo pirmtakės klaidų ištaisymu. Išleisdama naują OS, Microsoft siekia iš karto kelių tikslų – kompanijai būtina grąžinti naudotojų pasitikėjimą, ne tik sukūrus patogią naudojimo sąsają, bet ir visą pačių įvairiausių galinčių be jokių problemų bendrauti tarpusavyje įrenginių ekosistemą.

Naują OS Microsoft nekukliai vadina „labiausiai daugiafunkcine visų laikų platforma“, tuo teigdama, kad Windows 10 veiks visų tipų įrenginiuose, priskiriamuose daiktų internetui. Sukurta vieninga kūrimo platforma ir vieninga programėlių parduotuvė: todėl programuotojams nereikės daryti dviejų vienos programos versijų skirtingiems įrenginiams, kaip tai buvo Windows 8 ir Windows RT atveju.

Naudotojų lygmenyje naujovių daug, visos jos pristatytos dar sausį.Pavyzdžiui, asmeninių kompiuterių naudotojai gaus balsinį pagalbininką Cortana (Apple analogas Siri kol kas veikia tik mobiliuosiuose telefonuose). Be standartinių nuorodų, Cortana galės teikti ir personalizuotą pagalbą, rinkdama duomenis apie naudotoją, bendraudama su juo ir iš esmės tapdama jo asmeniniu asistentu. Microsoft taip pat pasirūpino ir nauja naršykle: ja taps Spartan [Microsoft Edge], žadantis pakeisti Internet Explorer. Naudojantis Spartanu, bus galima palikti pastabas lankomuose puslapiuose. Jas galima išsaugoti, o taip pat pasidalinti jomis su kitais naudotojais elektroniniu paštu ar socialiniuose tinkluoses. Sugrįš mygtukas „Start“. Pagaliau pradės veikti Continuum funkcija, daranti patogesnį naudojimąsi, leisdama persijungti tarp stalinio kompiuterio ir planšetinio kompiuterio režimų.

Piotras Birgeris. Žurnalo Slon apžvalgininkas

Paskutinė opcija, atrodo, įkūnija Nadella'os įsivaizdavimą apie idealų būsimą mobilųjį įrenginį. Naudodami Continuum, naudotojai galės paversti telefoną visaverčiu kompiuteriu, prijungdami jį prie išorinio monitoriaus, pelės ir klaviatūros. Jau šį rudenį galėsime išvysti Continuum veikimą naujame Microsoft flagmane, o vėliau, kitų metų pradžioje, naudotojų laukia „intelektualūs modeliai“, Nadella'os manymu, turintys pakeisti namų kompiuterius. Korporacijos vadovo įsitikinimu, ribos trinasi, ir jau greitai išmaniųjų telefonų rinkos, kurios Microsoft taip ir nepavyko užkariauti, kategorijų pasaulyje neliks: kompanijos uždirbs iš platformų, o ne iš įrenginių. Windows 10 pardavimai parodys, ar tokia ateičiai pasirengę vartotojai.


Петр Биргер
slon.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: