Naujojo Rusijos tanko kūrėjų pagyros: sukūrėmė tai, ko nepavyko niekam  (14)

Naujojo Rusijos tanko „Armata“ kūrėjai tikina sukūrę pirmąjį pasaulyje nematomą tanką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip interviu „Moscow news radio“ sakė „Uralvagonzavod“ atstovai, naujojo rusų supertanko „Armata“ konstruktoriai tikina sukūrę pirmąjį pasaulyje nesusekamą tanką. T-14 karo mašina esą aprūpinta aukštųjų technologijų įranga, padedančia išvengti priešo radarų ir taikinio rodiklių. Tanką nuo sekimo prietaisų apsaugo giliai šarvuose sumontuotas prietaisas, klaidinantis priešo pajėgų sekimo įrangą, rašo „The Daily Mail“. „Iš esmės sukonstravome nesusekamą tanką“, – patikino Viačeslavas Kalitovas iš „Uralvagonzavod“. Jis atskleidė, kad T-14 panaudotos technologijos paslaptis – specialūs dažai ir medžiagos, dėl kurių tankui pavyksta išvengti radarų. Rusijos kariuomenės vadai naująjį tanko modelį pristatė šių metų gegužės mėn. vykusiame Pergalės dienai paminėti skirtame parade. Rusų teigimu, šis tankas, aprūpintas galingu ginklu, nuotolinio valdymo bokšteliu, ir apsauga nuo priešo sviedinių, Vakarų atitikmenis lenkia 20 metų. Tanke esą sukonstruota ir vadinamoji sunkioji žudymo sistema – sprogstančios plokštelės ant tanko korpuso, kurios sprogsta išorėje priešais atskriejančius šaudmenis. Kad tanko įgula būtų dar saugesnė, viduje yra agreguotas sluoksnis, kuris skiria įgulą nuo šautuvų ir amunicijos skyriaus. Teoriškai po šūvio į tanko amuniciją įgula turėtų likti gyva. Nors „Uralvagonzavod“ nėrėsi iš kailio, reklamuodama savo naująjį tanką (pirmą tanką, sukurtą Rusijoje po Sovietų Sąjungos žlugimo), dar nepradėta masinė šių tankų gamyba. Pirma „Armata“ tankų partija pateikta išbandyti šiemet, įsigijimo sutartys bus sudarytos vėliau, o masinę gamybą tikimasi pradėti 2017 ar 2018 m. Šalies Prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo nupirkti Rusijos kariuomenei iki 2 300 naujų tankų. Primename, kad gegužės 7 dieną per generalinę Pergalės dienai skirto karinio parado repeticiją vienas iš „Armata“ tankų sugedo ir Raudonojoje aikštėje paprasčiausiai sustojo – tiesiai priešais Mauzoliejų, tiesiai prieš Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu nosį. Vėliau vairuotojui bandytojui tanką pavyko užvesti, jis pats išriedėjo iš Raudonosios aikštės. Tada „Uralvagonzavod“ bandė visus įtikinti, kad tanko techninė būklė tiesiog puiki, o incidentas įvyko dėl vairuotojo kompetencijos stokos. Iš karto po šio nemalonaus incidento Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, atsakingas už karinę pramonę ir raketinius bei kosmoso kompleksus, dėl gėdingo incidento apkaltino „mechaniko vairuotojo kompetencijos valdyti šį tanką trūkumą“, o gegužės pabaigoje pareiškė, kad „incidentas įvyko ne dėl technikos gedimo, o tiesiog sutrikus technikos ir žmogaus bendradarbiavimui – paspaudė ne tą mygtuką“.

Birželio mėnesį Kinijos ginklų gamintoja „Norinco“ sukritikavo naująją rusų ketvirtos kartos kovos mašiną ir įvardijo priežastį, dėl kurios „Uralvagonzavod“ sukonstruotas tankas patyrė nesklandumų per generalinę 70-osioms pergalės Antrajame pasauliniame kare metinėms skirto parado repeticiją.

„Norinco“ tikina, kad „Armata“ pagrindiniam kinų trečiosios kartos koviniam tankui VT-4 (MBT-3000) nusileidžia toli gražu ne vienoje parametrų kategorijoje. „Uralvagonzavod“ konkurentės Kinijoje „Norinco“ atstovai teigia, kad pastarosios gaminama produkcija lenkia „Armata“ tanką manevringumu, automatinių sistemų kokybe, ugnies valdymo sistemomis ir mažesne kaina, rašo „China Daily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(17)
(5)

Komentarai (14)