Renkamės geriausią HD televizorių: svarbiausi parametrai ir modelių pavyzdžiai  (20)

Aukštos raiškos televizorių rinka sparčiai keičiasi tiek kainos, tiek technologijų atžvilgiu, rašo „PCMAG“. Naujų tipų ekranai su organiškomis, šviesą skleidžiančiomis diodų plokštėmis (OLED) ir Ultra HD rezoliucija yra prieinami visur. Beveik 130 cm įstrižainės televizorių, kuris anksčiau būtų kainavęs tūkstančius eurų, šiandien galima nusipirkti už mažiau nei 500 EUR. Jeigu norite aukštos kokybės televizoriaus turite daugiau pasirinkimų nei bet kada anksčiau. Žemiau rasite pagrindinius aspektus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis naują televizorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokio dydžio ekraną rinktis?

Platus HD televizorius esantis per arti yra tiek pat nepatogus, kiek mažos įstrižainės televizorius esantis toli, todėl siūlome negalvoti, kad didžiausias ekranas visada yra geriausias pasirinkimas. Egzistuoja pagrindinė taisyklė pagal kurią reikėtų rinktis TV įstrižainę - atstumas tarp televizorius ir jūsų sėdėjimo vietos. Įprastai, atstumtas tarp sofos ir televizoriaus turėtų būti 1.2 – 1,6 karto didesnis nei ekrano įstrižainė. Taigi jei televizorių žiūrėsite iš pusantro metro atstumo, jo įstrižainė turėtų siekti nuo 80 iki 130 cm (nuo 32 colių iki 55 colių).

Atsinaujinimo dažnis ir kontrasto santykis

Viena iš didžiausių problemų renkantis HD televizorių yra itin didelis specifikacijų skaičius. Norėdami supaprastinti jūsų pasirinkimą siūlome ignoruoti du dažniausiai minimus techninius parametrus – atsinaujinimo dažnį ir kontrasto santykį.

Atsinaujinimo dažnis yra greitis per kurį jūsų ekranas pakeičia vaizdą. Jis išreiškiamas hercais (60Hz, 120Hz, 240Hz, 480Hz, arba 600Hz). Populiaru manyti, kad kuo dažnesnis atsinaujinimas, tuo geresnis sukuriamas vaizdas. Visgi tai netiesa – nepaisant to, kad jūsų televizorius gali atsinaujinti greičiau, rodomas turinys yra gaminamas 60Hz dažniu ir dažniau atsinaujinant vaizdas nepasikeis. Dėl šios priežasties 60 Hz dažnis yra visiškai pakankamas filmams, o 120 Hz dažnio užteks kompiuteriniams žaidimams ir sporto įvykiams.

Kontrasto santykis parodo skirtumą parodo skirtumą tarp tamsiausios juodos ir šviesiausios baltos spalvų, kurias gali išgauti ekranas. Standartizuoto ir visuotinai priimtino būdo išmatuoti šį parametrą nėra, todėl Samsung skaičiai nėra tiesiogiai palyginami su Panasonic ar Sharp duomenimis. Kaip tikriausiai esate patyrę, gamintojai naudoja skirtingas apskaičiavimo technikas, kad išgautų kuo aukštesnį skaičių ir galėtų prekę padaryti brangesnę. Siūlome ignoruoti visus šūkius apie kontrasto santykį siekiantį milijonus ar begalybę, geriausi HD televizoriai įprastai šį santykį skaičiuoja tik dešimtimis tūkstančių.

1080p ar 4K?

Kalbėdami apie HD televizorių rezoliuciją anksčiau rinkdavomės tarp 720 ir 1080 pikselių raiškos.  Tiesa, prekyboje ir dabar yra tiek 720p raiškos televizorių, tiek ir 1080p raiškos. Šiandien, 1080p liko vienintelis pasirinkimas. Kaip ir pingančių LED televizorių atveju, 720p tapo nebereikalinga. Net itin pigūs HD televizoriai palaiko 1080 pikselių raišką, todėl naudoti 720p tiesiog nelogiška.

4k raiška, dar vadinama ultra HD arba (UHD) vis dar nėra patraukli rinkai. Ultra HD televizorius geba parodyti daugiau nei 8 milijonus pikselių ne mažesne nei 3,840 x 2160 rezoliucija. Turime pripažinti, kad šie televizoriai tapo daug pigesni, o prieinamą variantą galite rasti už mažiau nei 2000 eurų. Visgi 4k raiška netransliuoja joks kanalas, o internete tokios formato turinio taip pat nėra daug ir užteks tik itin aukštos kokybei išbandymui.

 
LED ar plazminis ekranas?

Plazminiai televizoriai buvo pirmieji plokščiaekraniai modeliai, kai buvo pristatyti prieš daugiau nei dešimtmetį. Visgi atsižvelgiant į LCD ir LED televizorių evoliuciją per kelerius praėjusius metus, dauguma gamintojų jų visai negamina. Tai reiškia, kad jūsų pasirinkimas dažniausiai susidarys iš LED apšvietimu grįstų LCD televizorių, vien tik LED technologiją naudojančių televizorių ar daug kartų brangesnių TV su OLED ekranais.

LCD ir LED televizoriai jau ilgai laiką atskiriami, nors abu naudoja LCD plokštes. LCD plokštės pačios nešviečia, jas reikia apšviesti. LCD aukštos raiškos televizoriai naudoja šaltų katodų frolescentines lempas apšvietimui iš galinės pusės. Tokia technologija tampa vis mažiau populiari ir net pigūs HD televizoriai naudoja LED apšvietimą. LED apšvietimas suteikia daugiau šviesos ir naudoja mažiau elektros nei kitos technologijos.

Yra ir kitų skirtumų skirtinguose TV dizainuose. LED HD televizoriai gali būti apšviesti iš šonų ar galinės pusės. Iš galo apšviečiami HD televizoriai naudoja daug LED lempučių tiesiai už plokštės, tokiu būdu padarydami ekraną plonesnį ir apšviesdami ekraną proporcingiau. Itin geros apšvietimo šoninės apšvietimo sistemos vaizdą padaro raiškesnį, tačiau gamintojai lemputes koncentruoja vis mažesniame plote, todėl skirtumą pastebėti sunku. Visgi nepriklausomai nuo technologijos, LED televizoriaus plonumas ir ryškumas bus beveik proporcingas jos kainos lygiui.

OLED (organišką šviesą atspindinčių diodų) ekranai yra nauja HD televizorių technologija. Kiekvienas diodas sukuria spalvą ir apšviečia vaizdą, kuris savo kokybe pranoksta net LED apšviečiamus LCD ekranus. Visgi norintieji naujos technologijos turės išleisti gerokai daugiau nei kelis tūkstančius eurų už naują televizorių.

Taigi, išskyrus beveik negaminamus plazminius televizorius, LED yra vienintelis įperkamas variantas.

Ar jums tikrai reikia 3D?

Prierašas 3D prie televizorių vis dar reiškia, kad už televizorių reikės mokėti gerokai brangiau. HD televizoriai gali palaikyti aktyvų 3D, kuriam reikalingi baterijomis maitinami akiniai su aktyviais lęšiais arba pasyvų 3D, kuriam naudojami poliarizuoti filtrai. Pasyvusis variantas buvo daug ekonomiškesnis variantas, bet šiandien 3D palaikantys televizoriai komplekte jau turi ir aktyviam 3D pritaikytus akinius. Visgi statistika rodo, kad dauguma 3D televizorių savininkų technologiją panaudoja tik kelis kartus po televizoriaus įsigijimo. Dėl šios priežasties siūlome atsisakyti idėjos pirkti televizorių su 3D technologija ir išvengti aukštesnės kainos.

Išsirinkite tinkamas jungtis

Idealus HD televizorius turėtų palaikyti tinkamą video jungčių skaičių ne tik dabar, bet ir artimiausioje ateityje. Svarbiausia jungtis yra HDMI, kuri palaiko visas pagrindines skaitmeninio vaizdo formas įskaitant Blu-ray, žaidimų konsoles, kameras, telefonus, planšetinius kompiuterius ir kompiuterius. Dauguma televizorių turi 3 ar 4 HDMI jungtis, nors kai kurie gali turėti tik du. Ši jungtis yra geriausias būdas perduoti 1080p vaizdą iš jūsų prietaiso į ekraną nenaudojant papildomų perjungimų ir neabejojame, kad tai bus pagrindinis, jei ne vienintelis būdas, kurį naudosite. Jeigu ketinate naudoti 4K raiškos ekraną, įsitikinkite, kad bent viena HDMI jungtis yra HDMI 2.0. Tai standartas, kuris palaiko 4k vaizdą 60 kadrų per sekundę dažniu. Senesnės HDMI jungtys palaiko 4k geriausiu atveju 30 kadrų per sekundę dažniu.

Kalbant apie kabelius, nebent turite milžinišką namų kino sistemą ir jums reikalinga padengti didesnį nei 8 metrų atstumą, kainos ir prekių ženklai neturi įtakos jų kokybei. Brangūs kabeliai ir nežinomų gamintojų gaminami produktai signalą perduoda vienodai. Brangesnieji kabeliai gali būti pagaminti iš brangesnės medžiagos, bet šis skirtumas jums nesuteiks jokio technologinio pranašumo. Nerekomenduojame pirkti HDMI kabelių parduotuvėse ir siūlome ignoruoti prekybininkų perspėjimus apie „nesaugų perdavimą“ ar „virusus“, kuriuos gali sukelti pigūs kabeliai. Pats pigiausias kabelis rastas internete jums tiks taip pat, kaip ir bet kelis kart brangesnis firminis produktas.

Garso sistema

HD televizoriai turi integruotas kolonėles, kurios veikia pakankamai gerai, kad išeitų suprasti dialogą. Visgi mėgstantiems kokybišką garsą integruotos kolonėlės gali būti nuviliančios. Gerokai pagerinti savo filmų ar žaidimų garso kokybę galite įsigydami kolonėlių sistemą, pavyzdžiui Soundbar tipo ar skirtingų garso takelių namo kino sistemą.

Jeigu neturite daug vietos ar jus riboja biudžetas, Soundbar yra geriausias variantas. Tai ilgos plonos kolonėlės po ar virš televizoriaus. Jas paprasta įkomponuoti, o jų kaina yra gerokai mažesnė nei namų kino sistemų. Soundbar neišskiria garso takelių pakankamai, kad tiksliai atkartotų garso efektus, bet jos itin tinkamos sukurti garso lauką aplink jus.

Taigi, apibendrinant, jeigu neturite daug noro ir laiko gilintis į visas charakteristikas ir neturite specifinių poreikių, „PCMAG“ rekomenduoja rinktis 80 cm - 130 cm įstrižainės, 60-200 Hz dažnio, 1080 p raiškos, LED ekrano, be 3D funkcijos ir su 3-4 HMDI jungtimis televizorių. Šias charakteristikas atitinkantys pavyzdiniai televizoriai

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Leonas Kondrašovas
(188)
(67)
(121)

Komentarai (20)