Verta žinoti: kas nutiks automobiliui, jei degalinėje sumaišėte kurą - vietoj dyzelino įpylėte benzino?  (14)

Paskui automobilį degalų pylimo žarną vilkusi užmarši moteris eilinius vilniečius privertė kraipyti galvas, o žurnalistus paskatino imtis socialinio eksperimento. Tačiau išsiblaškę vairuotojai gerokai dažniau padaro kitą klaidą – sumaišo pistoletus ir į baką pripila ne tos rūšies degalų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-07 Verta žinoti: kas nutiks automobiliui, jei degalinėje sumaišėte kurą - vietoj dyzelino įpylėte benzino?  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pažymėjo draudimo bendrovės „If“ transporto žalų departamento vadovas Dominykas Trimonis, po gatves su pistoletu ar degalų pylimo žarna važinėjantys vairuotojai yra retas įvykis šalyje. Kompanijos pagalbos telefonu daug dažniau skambinama iš degalinių dėl kitos priežasties – įsipiltų ne tų degalų.

Socialinio tinklo paskyros „Žydriaus motorai“ savininkas, profesionalus variklių meistras Žydrūnas Janušauskas portalui lrytas.lt pasakojo, kad jam ne kartą teko valyti benziną su dyzelinu arba atvirkščiai sumaišiusių klientų automobilių degalų tiekimo sistemas.

Jeigu žmogus laiku susigriebia padaręs klaidą ir neužveda motoro – nuostoliai minimalūs. Tereikia išsiurbti baką ir pripildyti jį degalų, kuriuos naudoti nurodė gamintojas. Nuostoliai būna gerokai didesni, jei spėjama ir šiek tiek nuvažiuoti.

Pavojus dyzeliniams varikliams

Benzininiams varikliams pasivažinėjimas su dyzelinu didelės žalos nepadarys. Anot Ž.Janušausko, greičiausiai reikėtų keisti žvakes, degalų filtrą ir katalizatorių, taigi daugeliui modelių remonto kaina prasidėtų nuo 100 eurų.

Gerokai rimtesni nuotoliai dyzeliniams automobiliams. Sugadinami purkštukai ir siurblio sistema, todėl nuostoliai neišvengiamai bus dideli. Meistro skaičiavimais, Lietuvoje populiaraus iki 2005 m. gaminamo „Volkswagen Passat“ (B5) remontas kainuotų 400-500 eurų.

Naujesnės kartos dyzelinių modelių remonto kaina būtų dar didesnė ir siektų maždaug 800-900 eurų.

Suprasti, kad vietoje dyzelino į baką pripylėte benzino galima pagal pastebima išaugusį variklio darbo garsą. Ž.Janušauskas taip pat įvardino dėl priešlaikinių detonacijų girdimus „stuksenimus“ ir trumpam išaugančią galią.

„Iš pradžių trauka padidės, o paskui greitai ims mažėti. Galiausiai automobilis sustos. Jei supratote, kas nutiko, geriau iškart sustoti, o į servisą mašiną nutempti“, – patarė meistras.

Anot jo, per metus pasitaiko apie keliolika atvejų, kai techninės pagalbos ekipažas skuba padėti degalus sumaišiusiems vairuotojams.

Turi specialią įrangą

Priklausomai nuo to, ar vairuotojas tai, kad į baką įpylė ne tų degalų, pastebėjo prieš paleisdamas automobilio variklį ar jau važiuodamas, nuostolių dydis gali svyruoti nuo 50 eurų, kai užtenka specialia įranga tik išsiurbti netinkamus degalus, iki kelių šimtų ar net tūkstančių eurų, jei reikia sudėtingo degalų sistemos remonto.

Draudimo bendrovės klientams pagalbą kelyje teikiančios įmonės „Altas assistance“ operacijų vadovas Ignas Krasauskas sako, kad tokie atvejai, kai pagalba suteikiama degalus sumaišiusiems vairuotojams, nėra išimtiniai.

„Tokių nutikimų per metus suskaičiuojame daugiau nei pusantro šimto, net esame įsigiję specialią įrangą, kuria netinkamus degalus iš automobilio bako galime išsiurbti kelyje“, – teigia I.Krasauskas.

Vis dėlto, pasak specialisto, dažniausiai užmaršių vairuotojų automobilius tenka gabenti į servisą, nes sudėtinga degalus išsiurbti iš naujų transporto priemonių. Taip pat šios procedūros nebepakanka, kai sumaišius degalus paleidžiamas variklis.

„Paprastai vairuotojai sumaišo kolonėlės pistoletus, kai yra įpratę piltis vienus degalus, o laikinai pakeitus automobilį reikia papildyti kitų. Į tokias situacijas patekę vairuotojai kartais kaltina nuovargį. Pagalbos kelyje meistrai vis dažniau girdi, kad degalus vairuotojai sumaišo, nes automobilio baką pildo kalbėdami telefonu“, – sako pagalbą kelyje teikiančios bendrovės atstovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(176)
(23)
(152)

Komentarai (14)