Ateinantys 5 metai energetikoje: daug gerų žinių apie saulės ir vėjo jėgaines  (4)

Per artimiausius penkerius metus atsinaujinančios energetikos jėgainės sudarys didžiausią dalį tarp visų naujai įrengiamų elektros energijos generavimo šaltinių, prognozuoja Tarptautinė energetikos agentūra (International Energy Agency, IEA). IEA duomenimis, pasaulyje 2015-2020 m. naujai įrengtų atsinaujinančios energetikos elektrinių bendra galia sieks 700 GW.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, nors naujų jėgainių bus įrengta daug, investicijos į atsinaujinančią energetiką per artimiausius penkerius metus sumažės apie 15 proc. ir 2020 m. sieks maždaug 230 mlrd. dolerių, prognozuoja IEA. Agentūros teigimu, mažiau investicijų reikės dėl stabiliai krentančios saulės ir vėjo jėgainių įrengimo kainos. Apie du trečdalius investicijų sumos, prognozuojama, bus skirta naujoms vėjo ir saulės jėgainėms.

Apie trečdalį naujai įrengtos elektros energijos generavimo galios sudarys sausumos vėjo jėgainių gaminama energija, panašiai tiek, tikimasi, bus įrengta ir saulės elektrinių. Maždaug penktadalis naujai įrengtos elektros energijos generavimo galios teks hidroelektrinėms.

Prognozuojama, kad 2020 m. kiek daugiau negu ketvirtadalis (26 proc.) pasaulyje suvartojamos atsinaujinančios elektros energijos bus pagaminta vėjo jėgainėse. Agentūra numato, kad švarios elektros energijos iš viso bus generuojama tiek, kad patenkintų bendrą Kinijos, Indijos ir Brazilijos elektros poreikį.

IEA tikisi, kad šios ataskaitos apie atsinaujinančios energetikos ateitį išvados, Stambule pristatytos IEA šalių narių energetikos ministrams, paskatins politikos formuotojus kurti stabilesnius mechanizmus atsinaujinančios energetikos paramai.

Tai, kad vis mažiau kainuoja įrengti naujas atsinaujinančios energetikos elektrinės, tiesiogiai susiję su augančiais masiniais užsakymais atskirų elektrinių dalių produkcijai gaminti ir mažėjančia šių dalių kaina. IEA duomenimis, vėjo jėgainių turbinų gamybos kaštai 2010-2015 m. sumažėjo trečdaliu, o per artimiausius penkerius metus sumažės dar 10 proc. Saulės elektrinių įrengimo kaštai per tą patį laikotarpį sumažėjo 60 proc., o per artimiausius penkerius metus sumažės dar 25 proc.

IEA teigimu, krentančios iškastinio kuro kainos neturėtų reikšmingai paveikti atsinaujinančios energetikos augimo. Agentūros teigimu, tokie atsinaujinančios energetikos plėtrą skatinantys veiksniai kaip kova su aplinkos tarša, anglies atsisakymas ir energijos šaltinių diversifikacija savo aktualumo nepraranda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (4)