Įspūdingos sumos: suskaičiavo kiek Rusijai kainuoja karas Sirijoje  (16)

Karinė operacija Sirijoje Rusijai, netgi skaičiuojant pačiais kukliausiais vertinimais, kainuoja 2,4 mln. dolerių per dieną, teigiama britų analizės centro „IHS Jane's“ ataskaitoje. Realiai šį skaičių reikėtų dauginti dvigubai, teigia jie.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis analitikų skaičiavimais, pradedant rugsėjo 30-ąją (Rusijos operacijos Sirijoje pradžia) Maskva išleido jau nuo 80 iki 115 mln. dolerių. Į šiuos kaštus įtraukta: bombardavimas, karinės technikos aptarnavimas, infrastruktūra ir personalas.

Palyginus su Rusijos gynybos biudžetu šiais metais – 3,1 trln. Rublių (50 mlrd. dolerių), ši suma neatrodo labai įspūdinga, pažymi leidinys. Tačiau analitikai perspėja, kad konfliktas Sirijoje gali užsitęsti ilgus metus, o išlaidos gali padidėti dėl galimų Rusijos nuostolių konflikte.

„IHS Jane's“ ataskaitose teigiama, kad vieno karo lėktuvo eksploatacija kainuoja 12 tūkst. dolerių vienai skrydžio valandai, vieno karinio sraigtasparnio – 3 tūkst. dolerių už valandą. Žinant dabartinį antskrydžių intensyvumą, kuriuos atlieka Rusija, lėktuvai ore išbūna vidutiniškai po 90 minučių, sraigtasparniai – apie 30 minučių. Analitikų skaičiavimu, Maskva kiekvieną parą aviacijos eksploatacijai išleidžia apie 710 tūkst. dolerių, dar 750 tūkst. leidžiama amunicijai.

Rusijos kariuomenė Sirijoje Maskvai kainuoja apie 440 tūkst. per dieną. Laivų išlaikymas Viduržemio jūroje dar 200 tūkst. dolerių. Logistikai, informacijos rinkimui, komunikacijai ir panašioms išlaidoms Maskva leidžia dar 250 tūkst. per dieną.

„Tai reiškia, kad minimaliai Rusijai operacijai Sirijoje išleidžia 2,4 mln. dolerių per dieną“, – teigiama leidinyje. Tačiau anot „IHS Jane's“ atstovų tikrosios išlaidos gali dvigubai viršyti šią sumą.

Anot leidinio duomenų, centro skaičiavimai neapima sparnuotųjų raketų paleidimo iš Kaspijos jūros. Anot analitikų, vienos tokios raketos paleidimas kainuoja 1,2 mln. dolerių.

Leidinys taip pat pažymi, kad kol kas nebuvo patvirtintų Rusijos netekčių Sirijoje atvejų. „Netekusi žmonių ir sustiprinusi savo dalyvavimą konflikte Rusija padidintų riziką prarasti dešimtimis milijonų vertinamos karinės technikos“, – teigiama laikraštyje.

Leidinys taip pat įvardijo praėjusią savaitę Turkijoje numušto bepiločio kainą. Anot „IHS Jane's“, drono netektis jo savininkui (Turkija teigė, kad tai buvo rusų gamybos įrengimas) kainuos apie 240 tūkst. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(62)
(8)
(53)

Komentarai (16)