Britus į Egiptą skraidinusios oro linijos vos išvengė raketos  (0)

Jungtinei Karalystei nutraukus skrydžius į Šarm aš Šeichą netruko paaiškėti istorija, kuri galėjo baigtis tragiškai. Rugpjūčio mėnesį oro linijų „Thomson“ orlaivis skrisdamas virš šio Egipto kurorto vos išvengė į jį skriejusios raketos, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketa praskriejo 300 metrų nuo britų keleivius skaidinančio orlaivio. Kaip teigiama, ji buvo paleista per Egipto karinių pajėgų pratybas.

„Thomson“ lėktuvo pilotas pastebėjo į orlaivio pusę skriejančią raketą ir staigiai ėmėsi veiksmų.

Lėktuvo kursas buvo pakreiptas ir raketa praskriejo orlaivio nekliudydama.

Lėktuvo įgulai vėliau buvo siūloma pasilikti nakvoti Egipte, tačiau jie visi pasirinko grįžti į Jungtinę Karalystę.

Šalies Transporto departamento atstovai teigė, kad tai nebuvo planuota ataka.

„Mes tuo metu ištyrėme įvykį ir padarėme išvadą, kad tai nebuvo planuota ataka, bet Egipto karinių pajėgų pratybos“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės Transporto departamento atstovė.

Tokia žinia kelia nerimą, o ypač dabartinių įvykių kontekste. Nerimaujant dėl saugumo Šarm aš Šeicho ir kituose Egipto oro uostuose daugybė skrydžių iš ir į šalį buvo sustabdyti.

 Šarm aš Šeiche dabar tvyro sumaištis, kai tūkstančiai sunerimusių ir įpykusių britų, kurie tikėjosi parskristi namo, buvo išsiųsti į savo viešbučius, Egiptui užblokavus kai kuriuos kitus repatriacijos skrydžius.

„Manau, daugybei žmonių iškils klausimas, ar verta kada nors vėl vykti į Egiptą“, – sakė į Londoną parskridusi 34 metų Emma Turner, gyvenanti Pietryčių Anglijoje. 

Penktadienį aštuoniais reisais į Didžiąją Britaniją grąžinta apie 1,4 tūkst. turistų, kai buvo atšaukti skrydžių apribojimai, bet keleiviams buvo leista pasiimti tik salone telpantį bagažą.

H.Kamalis sakė, kad penktadienį buvo planuoti 29 reisai, bet išskrido tik aštuoni lėktuvai, nes oro uostas neįstengė susitvarkyti su didžiuliu palikto bagažo kiekiu.

Lėktuvo keleiviai nežinojo

„Thomson Airways“ lainerio pilotas manevru išvengė raketos smūgio ir saugiai nutupdė lėktuvą. Turistams apie tai nebuvo pranešta. 

„Pilotas buvo kabinoje ir pamatė raketą, artėjančią prie lėktuvo. Jis nurodė pasukti lėktuvą į kairę, kad išvengtų raketos, kuri buvo už maždaug 1 000 pėdų (300 metrų), – laikraštis citavo vieną neįvardytą šaltinį. – Kitas „Thomson“ lėktuvas taip pat skrido į (Šarm aš Šeichą) tuo pačiu metu ir matė tą raketą.“ 

„Įgula buvo informuota, kad raketa buvo paleista per Egipto kariuomenės pratybas, bet tai, kas įvyko sukėlė daug baimės. Dėl to incidento bendrovės darbuotojai nustėro“, – pridūrė šaltinis. 

Vienas „Thomson Airways“ atstovas sakė, kad bendrovė „gali patvirtinti įvykį, apie kurį pranešė reiso TOM 476 įgula rugpjūčio 23 dieną.“ 

„Nusileidus Šarm aš Šeiche buvo atliktas pirminis įvertinimas, ir apie tą įvykį buvo nedelsiant pranešta Jungtinės Karalystės DfT pagal nustatytą protokolą, – aiškino jis. – DfT atliko nuodugnų tyrimą kartu su kitais Jungtinės Karalystės vyriausybės ekspertais.“ 

„Išnagrinėjusi šio incidento detales, tyrimo komisija padarė išvadą, kad priežasčių nerimauti nėra ir kad saugu tęsti mūsų skrydžių į Šarm aš Šeichą programą“, – pridūrė „Thomson“ atstovas. 

Populiarus tarp britų

Britanija trečiadienį sustabdė skrydžius į Šarm aš Šeichą, kilus įtarimų, kad Rusijos lėktuvo katastrofos priežastis galėjo būti džihadistų padėta bomba. Maskva tokį patį sprendimą priėmė penktadienį. 

Šarm aš Šeichas yra populiarus tarp Britanijos ir Rusijos turistų. Šiame kurorte paprastai nuolat ilsisi apie 20 tūkst. Britanijos piliečių. 

Maskva šeštadienį pranešė, kad Egipte tebėra beveik 80 tūkst. Rusijos piliečių, bet jų neketinama skubiai evakuoti – turistai galės grįžti numatytu laiku. 

Tuo tarpu „Thomson Airways“ dabar skraidina į tėvynę britus, norinčius sugrįžti namo po Rusijos lainerio katastrofos. Pirmasis toks lėktuvas parskrido į Britaniją penktadienį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)