Mokslininkai išmoko perduoti energiją Wi-Fi tinklais: ilgai lauktas proveržis „daiktų internetui“?  (6)

Vašingtono universiteto (JAV) inžinieriai sukūrė naują technologiją, kuri naudoja Wi-Fi maršrutizatorius energijos perdavimui nedideliu atstumu esantiems mažos galios elektros prietaisams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Wi-Fi maršrutizatorius – tai itin paplitęs interneto ryšio prietaisas, kurio įvairiausių modifikacijų pilna ir įmonių ar organizacijų biuruose, ir namuose.

Ši technologija, pavadinta PoWiFi (Power Wi-Fi – energijos perdavimas per Wi-Fi ryšio tinklą), gali tapti viena iš labiausiai novatoriškų ir jau netrukus pakeisti mažos galios elektros prietaisų maitinimo būdus bei atveriti naujas galimybes kurti įvairiausius autonominius jutiklius ir prietaisus, taip pat ir „Daiktų internetui“.

Į šią technologiją dėmesys buvo atkreiptas šiemet, kuomet Vašingtono universiteto mokslininkai internete paskelbė straipsnį, aprašantį, kaip Wi-Fi signalais jiems pavyko perduoti elektros energiją į temperatūros jutiklį, žemos skiriamosios gebos fotokamerą ir išmaniąją fizinės veiklos sekimo apyrankę.

Tyrėjams pirmą kartą pavyko pademonstruoti, kad standartiniais Wi-Fi įrenginiais energiją galima perduoti į kameras ir kitų prietaisų jutiklius. Be to, tai pavyko padaryti, nepabloginant Wi-Fi ryšio.

Didelis šio pasiekimo privalumas yra tas, kad Wi-Fi maršrutizatoriais yra labai paplitę, todėl praktiškai nereikėtų papildomų investicijų, o viena iš didžiausių autonominių jutiklių plitimo kliūčių – jų maitinimas. Jei tai daroma vietiniu maitinimo šaltiniu - akumuliatoriumi ar baterija, juos vis viena reikia pakrauti arba pakeisti. Jei maitinama iš elektros tinklo, naujų prietaisų diegimą riboja galimybės išvedžioti laidus, o dažnai ir pats maitinamas prietaisas būna gerokai mažesnis už elektros kyštuką.

PoWiFi technologija galėtų padėti sudaryti sąlygas plėtoti „Daiktų internetą“, kuomet maži jutikliai diegiami į įvairius kasdienius objektus, tokius kaip oro kondicionieriai, skalbimo mašinos, mobilieji įrenginiai, ir tie prietaisai gali bendrauti vienas su kitu bei internetu. Tačiau labai svarbus uždavinys yra paversti tuos jutiklius visai autonomiškais, kad nereiktų keisti jų maitinimo šaltinių ar jungti jų prie elektros tinklo.

Tyrėjai nustatė, kad Wi-Fi signalų galia yra pakankama, mažos galios prietaisams, ir optimizavo maršrutizatorių taip, kad jis siųstų impulsus tais ryšio kanalais, kurie tuo metu nėra naudojami. Jie tai pat pagamino jutiklius, kurie gali būti integruoti į prietaisus ir Wi-Fi radijo bangas vėl paverstų elektros energija.

Su tokio prietaiso prototipu eksperimentų metu pavyko maitinti nedidelės skiriamosios galios nespalvotą fotokamerą, esančią 5 metrų atstumu nuo maršrutizatoriaus – ji gaudavo pakankamai energijos, kad galėtų nufotografuoti ir išsaugoti vieną vaizdą per 35 minutes. Taip pat pavyko įkrauti išmaniosios apyrankės „Jawbone Up24“ akumuliatorių nuo nulio iki 41 procentų per 2,5 valandos.

Mokslininkai taip pat išbandė PoWiFi sistemą keliuose namuose, ir vartotojai nepastebėjo jokio ryšio suprastėjimo, tai įrodė, kad PoWiFi technologija gali sėkmingai siųsti energiją nuotoliniu būdu realiomis sąlygomis, nesumažinant tinklo našumo.

Nors pradinių eksperimentų metu buvo perduodama labai nedidelė energija, tačiau šios technologijos veikimo principas ir tai, kad Wi-Fi ryšys yra labai paplitęs, o jo moduliai yra masiškai gaminami ir nebrangūs, gali suteikti didelį postūmį „Daiktų internetui“.

Galutinė publikacija bus pristatyta gruodžio mėnesį konferencijoje CoNEXT 2015, skirtoje naujoms tinklų technologijoms. Konferencija vyks Heidelberge, Vokietijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(46)
(2)
(44)

Komentarai (6)