Žvilgsnis į milijardus kainavusį V. Putino karo kambarį (Video)  (7)

„Džentelmenai. Čia jokių kovų. Čia karo kambarys!“. Tai galėtų būti scena iš kultinės juostos „Daktaras Streindžlavas“ – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įžengia į naujutėlaitį dar dažais kvepiantį milijardus dolerių kainavusį šalies gynybos ministerijos gynybos kontrolės centrą, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinės gynybos kontrolės centras buvo pirmoji Rusijos prezidento stotelė, pareigūnams oficialiai patvirtinus, kad Rusijos keleivinio lėktuvo tragedija, pražudžiusi 224 žmones, buvo teroristinis išpuolis.

Kino teatro ekranus dydžiu primenančiuose ekranuose – tiesioginės transliacijos, kaip iš Rusijos karo bazių kyla ir virš Sirijos ratus suka šalies ilgo nuotolio raketų strateginiai bombonešiai.

Rusijos prezidentas šalies pajėgų vadovybei Sirijoje nurodė „užmegzti kontaktą su prancūzais ir dirbti su jais kaip su sąjungininkais“. Vienas iš pagrindinių dabartinių Rusijos strateginių tikslų – išsikovoti svarbų vaidmenį siūlomoje antiteroristinėje koalicijoje.

Nepaisant skambių pareiškimų, šiuo atveju svarbiausias yra naujojo Rusijos gynybos ministerijos Gynybos kontrolės centro pastatas.

Skelbiama, kad būtent iš jo bus koordinuojami kariniai veiksmai visame pasaulyje, įskaitant ir balistinių raketų paleidimus ir strateginės branduolinės ginkluotės dislokavimą.

Šis statinys kažkuo primena Pentagono naudojamą JAV karinių pajėgų vadovybės centrą, tačiau, kaip teigia Rusijos žiniasklaida, „Oficialu: Rusijos gynybos duomenų centras analogą Amerikoje perspjauna tris kartus“.

Centras, stovintis virš požeminių tunelių labirinto, įsikūręs kairiajame Maskvos upės krante, maždaug už 3 kilometrų nuo Raudonosios Aikštės. Centro statybos baigtos 2014 metais. Šis statinys – vienas iš ambicingiausių jau dešimtmetį trunkančių Rusijos ginkluotųjų pajėgų modernizacijos projektų.

Ekspertai suskaičiavo, kad jis kainavo šimtus milijardų dolerių. Prabrėžiama, kad centras jau davė naudos – konkrečiai kalbama apie Krymo operaciją ir neseniai iš Kaspijos jūros vykdytą sparnuotųjų raketų paleidimą.

Naujasis Rusijos nacionalinės gynybos centras apsirūpinęs ir sraigtasparnių nusileidimo aikštele, kurioje gali sutikti Rusijos turimus Mi-8 transportinius sraigtasparnius. Karo atveju šis centras virstų pagrindiniu šalies ryšių centru.

Vienas Rusijos armijos vadų jį prilygino Sovietų Sąjungos vadavietei Antrojo pasaulinio karo metais. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu teigia, kad šis centras – svarbus žingsnis, „kuriant bendrą informacinę erdvę, skirtą spręsti su šalies nacionaliniu saugumu susijusius klausimus“.

Ekspertai iš užsienio pabrėžia, kad tokiais ambicingais projektais Rusija siekia pagerinti šalies ginkluotųjų pajėgų įvaizdį visame pasaulyje – šiam tikslui puikiai tinka tokių naujienų nušvietimas žiniasklaidoje.

Centre surengta spaudos konferencija atrodė labai solidžiai: kariuomenės personalas buvo susodintas tvarkingomis eilėmis, aprūpinti ausinėmis, ant stalų padėti vandens buteliukai su Rusijos armijos simbolika. Renginį transliavo Rusijos valstybinis transliuotojas – filmuota net ir keturių kampų.

Pastaruosius 15 metų apie Rusijos prezidentą rašantis žurnalistas Andrejus Kolesnikovas skyrė dėmesio ir šiai temai.

„Kai prieš metus buvo pristatytas šis pastatas ir šis ypatingas kambarys, turiu pripažinti buvau kaip reikiant suglumęs. Taip, jis atrodo labai rimtai, labai solidžiai. Pentagonas greičiausiai apie tokį svajoja – jeigu tik nesapnuoja apie jį košmarų. Kodėl? Kam reikalingi nedideles futbolo aikštes primenantys ekranai su tribūna žiūrovams? Štai jums atsakymas. Nė vienos tuščios vietos. Žiūrovai buvo visi aukščiausi Rusijos karinių pajėgų vadai. Tarsi sėdėtų ant atsarginių suolelių ir būtų pasirengę bet kurią akimirką išbėgti į aikštę....“ – rašo žurnalistas.

„Mano širdis tikrai nebuvo kupina džiaugsmo ir nevirpėjo dėl šios karinės didybės. Bet plakė neramiai, tai tiesa“, – vėliau pridūrė žurnalistas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(27)
(-10)

Komentarai (7)