Proveržis: išrastas naujas būdas saugoti elektros energiją – milžiniški povandeniniai balionai (Video)  (5)

Dabar vėjo ir saulės elektrinės prie pasaulio elektros energijos tiekimo grandinės prisideda kaip niekada gausiai, tačiau tradicinių elektros išteklių energija naudojama tuomet, kai trūksta atsinaujinančiųjų, pavyzdžiui, naktimis. Bet Kanados startuolis „Hydrostor“ rado naują būdą, kaip to išvengti – jis elektros energiją siūlo kaupti ir laikyti po vandeniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hydrostor“ elektros saugojimui naudoja balionus. Bendrovės teigimu, elektros energija po vandeniu gali išbūti bent du kartus daugiau nei talpiausiose šių dienų baterijose, be to, už mažesnę kainą.

Pirmoji gamykla atidaryta Ontarijo ežere netoli Toronto. Ežere įmontuotos kelios eilės balionų, kurios prijungtos prie elektrinės vamzdynu.

„Suslėgtas oras naudojamas jau 40 metų, – sako „Hydrostor“ vadovas Curtis VanWalleghemas. – Problema yra ne oras, o vietos, kur galima jį išsaugoti. Todėl šis energijos tausojimo būdas iki šiol ir nebuvo masiškai panaudotas.“

Balionai yra pagaminti iš tos pačios medžiagos, kuri naudojama nuskendusių laivų iškėlimui į paviršių. Sistemos viduryje yra suspaustas oras, o perteklinė energija konvertuojama į suspaustą orą naudojant specialią „Hydrostor“ technologiją. Proceso metu generuojama šiluma taip pat išlaikoma.

Kai reikia natūralus ežero spaudimas naudojamas tam, kad oras būtų išpumpuotas į sausumą. Šio proceso metu įjungiama turbina ir generuojama elektros energija.

Ontarijo ežere esantys balionai gali elektros energija aprūpinti 330 namų ir technologijos efektyvumą netolimoje ateityje ketinama dar labiau padidinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(55)
(2)
(53)

Komentarai (5)