Psichiatras apie nulio promilių ribą vairuotojams: tuomet diabeto prevencijai uždrauskim saldumynus ir tortus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Xdmin 2015-12-15 21:19
kiekvienam skirtingai tas 1 alaus suveikia, aisku pojutis kazkoks yra, bet na ne trasoje esame, kad kiekviena milisekunde butu svarbi, yra kas ir negere nelabai suprantu ka daro prie to vairo. Problema yra ta, kad paprastas zmogus jausis dar labiau suvarzytas, o tas kuris po 2 promiles pucia jo sitas istatymas realiai net nepaliecia. Kita vertus, sitas istatymas gali tureti ir priesinga efekta, jei po 1 alaus jau gres netekti teisiu, tai galiu gerti ir 2 alaus, vistiek bauda tai panasi.
Simplicity 2015-12-15 22:09
Tikrai nėra taip, kaip tu čia teigi. Pagal nerašytas taisykles, alkotesteriui nurašo iki 0.03 promilės. (Užtenka visokius FARUS ir REIDUS pasižiūrėt.) Jei pasigooglint, tai alkotesteriai iki 1 promilės klysta tik +/- 0.05%. Priėmus 0 promilių įstatymą mes turėsim situaciją, kai burną su LISTERIN išsiskalavę ir 0.05 promilės įpūtę piliečiai stumdysis narkologiniam, kad kraują priduotų, o tuo tarpu veikėjai su 1-2‰ kraujyje, pėsčiuosius perėjose traiškys. Mano akimis žiūrint, tai 0‰ įstatymas kovojant su girtomis avarijos yra tiek pat adekvatus, kiek būtų bandymas pažaboti stiprių narkotikų vartojimą uždraudžiant tabaką. Tikiu, kad 0.4‰ "girtumas" vairavimui jokios įtakos neturi, tačiau pridaro teisinių problemų nelaimės atveju. (Net ir lengvas girtumas rimtos avarijos metu yra sunkinanti aplinkybė.) Todėl tas 0.00‰ įstatymas yra tiek pat veiksmingas, kiek ir siūlymas riboti automobilių galią nepatyrusiems vairuotojams iki 0.06kW/kg- niekada neišsiblaivančių ir niekada neturėjusių vairuotojo pažymėjimo tokie įstatymai nuo pasirodymo visuomeniniuose keliuose nesulaikys. Štai, kad ir avarija Širvintose- niekada vairuotojo pažymėjimo neturėjęs "vairuotojas" pripūtė net 2.65‰. Perėjoje žmogų užmušęs J. Radzevičius pripūtė 2.53‰; dviratininką pražudęs P. Dimša- 1.67‰; pareigūnę Radviliškyje užmušęs vilkiko vairuotojas- 2.01‰. Ant kiek reikia būti naiviam, kad manytum jog visi šie žmonės būtų nesėdę prie vairo, jei leidžiama norma būtų ne 0.4‰, o 0.00‰? Mano asmenine nuomone, tokie ir panašūs įstatymai yra kuriami tik tam, kad būtų surinktos papildomos lėšos į deficitinį biudžetą.
punktyras 2015-12-15 22:10
Prietaiso paklaida visada skaičiuojama vairuotojo naudai. Paklaida, jei gerai pamenu, 0,2.
mobilunkas 2015-12-15 22:14
na jei teigiam, kad alkoholis letina reakcija ir delto zmogus blogai vairuoja, tai tikrinkim reakcija ir kas neturi geros reakcijos uzdraudziam vairuot- bus sazininga visu atzvilgiu- ar tu geres, ar narkotiku vartojes, ar neissimiegojes, ar sergantis. na o jei netycia tau 4 promiles , o tavo reakcija 200 milisekundziu, kam tau draust vairuot?
Nerealiai 2015-12-15 22:19
Na jei galvoj želė, tada taip. O kai prageri teises, važiuoji be teisių vis tiek jau nėra ką prarast... Automobilį tegul konfiskuoja, teisių darbui nereikia, svarbu bokalą alaus išgert. Kam tie įstatymai išvis reikalingi, padarom po 1,5 promilės leistiną normą (nes gi avarijos mirtinos tik nuo 2 promilių pagal kai kuriuos prasideda...), tegul žmonės atsipalaidavę gyvena ir situacija keliuose pasitaisys...
biggie 2015-12-15 22:23
Tikri faktai ant mano kailio: normalus, šiek tiek didesnio už nomalų kmi svorio, jokių ligų neturintis vyras, vakaro bėgyje suvartojau ~6 pintas alaus (nu dar buvo keletas šūvių brendžio), maždaug po vidurnakčio pradėjom bajeruoti ir tikrintis, kuris čia nedagėrė, mano alkotesterio parodymai buvo 1.82. Vidutinis girtumas. Kitą dieną, nedarius jokio pachmielo, nusiprausus, pavalgius pietus, jaučiantis visiškai normaliai, vėl bajeruodami pradėjom tikrintis, kuris čia gali teises padžiauti. Mano alkotesterio parodymai 0.23 Alkotesteris metrologiškai patikrintas. Tai po šventės šeštadienį pagal naują įstatymą siūloma namo važiuot sekmadienio naktį, ar gal pirmadienį ryte? O gal pirmadienį nedarbo diena pasidaryti? Labai logiškas įstatymas grėstų. Kaip Rusijoje mokesčiai: kiekvienas verslininkas gali būti patrauktas atsakomybėn, nes sąžiningai mokant mokesčius, jokio verslo daryti praktiškai neapsimoka. O baikerius ir taksistus tai užjaučiu. Su geru mocu gal net galima mėginti bėgti nuo policijos būtų, jei esi alaus padaręs. Jei jau nepasiseks - vistiek teises atims, o šansai atsiplėšt per saugų atstumą nuo kokio 1.9 dyzelio - nemenki.
Arns 2015-12-15 22:24
Dar romėnai sakė: "dura lex, sed lex". Nenori mokėti, laikykis įstatymo. Nureketuoti tavęs niekas negali.
Nerealiai 2015-12-15 22:32
Tai nebūtina 6 pintas gerti, užteks 4 ir galėsi sau ramus važiuoti kitą dieną. Bet jei šventės suprantamos tik litrais maukiant alų, dar pamaišant su kažkuo stipresniu, tai ką gi, tai ir belieka skųstis kokia neteisybė.
vanduo4 2015-12-15 22:35
- Senis kliedi nesamones. Tai gal priverstinis ėmimas į armiją yra žmogaus teisių pažeidimas? O gal greičio ribojimas pažeidžia profesionaliai ir greitai vairuojančiųjų teises? - Ponas psichiatre. Psichologija ir politika yra kaip praktika ir teorija. - Teoriškai tos teisės yra filosofinio lygmens - mūsų vaizduotė, bet praktiškai - situacija tokia, jog jos toleruoti daugiau nebegalima - dėl idiotų žūsta nekalti žmonės. - Čia panašiai kaip banke negalima vaikščioti su šalmu. Tai būtina saugantis nuo plėšikų. - Gyvenimas yra toks globalus, kad bendruomeninė atsakomybė už kitų veiksmus neišvengiama. Vardan bendro saugumo turi apriboti savo ambicijas viešojoje erdvėje. Bet privatus gyvenimas - na lakstyk tu lenktynių trasoje, gerk namuose - niekas nedraudžia.
biggie 2015-12-15 22:48
Tai kad ir 4 suvartojus parametrai nebūtinai skirsis. Nu bus ryte gal koks 0.16 Kas iš to? Teises vistiek džiausi. Galim tada ramiai visas kaimo turizmo sodybas uždaryt, jokių švenčių neorganizuot, jei jau jose negalima net alaus atsigert. O be šnapso šventes jūs gal patys švęskit. Man tai tos 0.4 leidžiamos netrukdo. Jei visi tik tiek tepūstų jokių problemų niekam nebūtų. Durnas populizmas trukdant gyvenimą paprastiems žmonėms. Jokių pliusų eismo saugume tikrai neduos.
Xdmin 2015-12-15 22:51
jei galvoj zele... pagal sita istatyma zmoniu su galvoj zele dar 50% populiacijos gausis. Ai bet koks skirtumas, geriau drauskim viska ir galvokim, kodel niekas nesikeicia, tik piktesni visi ir pazeidimu vis daugiau (tu msulkiu pazeidimu, kurie niekam neidomus, apart biudzeto surinkimui)
Arns 2015-12-15 23:04
Išsikvieskit taksi. Paskirkit ką nors vairuotoju. Tegu žmona ar koks kolega atvažiuoja po šventės išsivežti... Problemų 0. Pachmielingas ir po tūso neišsimiegojęs žmogus prie vairo pavojingas net jei neįpučia 0,4. Tiesiog vadovaujiesi priimta tvarka dėl 0,4. Tai irgi išvęstinis skaičius. Bus 0, po kelių metų visi įpras, kad šventes ir vairavimą reikia suderinti iki 0. Ir dėl tokių pažeidimų geriausia net ne baudos, o pvz darbo laiku priverstinis apsilankymas psichologo paskaitoje, apie gėrimo žalą (su pertraukom apie 6 valandas). Asmeninio laiko gaišimas, asmeninis atsiprašymas iš darbo dėl gėrimo problemų, galų gale atostogų dienos sunaudojimas smarkiai atpratintu norą pagėrus važinėti. Ribos kur tobulinti įstatymo veiksmingumą dar labai nepraplėstos
Nerealiai 2015-12-15 23:12
Na jei kaip sakai 50% su žele galvose, tai pilant želatiną toliau į galvas, tikrai jinai smegenimis nepavirs. Judėt teisinga kryptimi galbūt visą laiką yra sunkiau, nei plaukt pasroviui.
Simplicity 2015-12-15 23:41
Arns, dažniau tą patį REIDĄ pasižiūrėk. Pats mačiau bent porą atvejų, kai gerokai mažiau už 0.4‰ įpūtę vairuotojai bangas kėlė ir sakė važiuosiantys kraujo priduot, nes nei ryte, nei iš vakaro jokio alkoholio nebuvo vartoję. (Vienas vairuotojas net labai stipriai , kad ir šiandien gali susipilti litrą baltos, sėsti į neregistruotą ir nedraustą automobilį, apgadinti 20 gatvėj priparkuotų transporto priemonių ir apsivėmęs užmigti ant tarnybinės Škodos užpakalinės sėdynės. Ir ką jūs jam? Neegzistuojantį vairuotojo pažymėjimą atimsit? Baudą ir žalos atlyginimą iš neegzistuojančių pajamų išskaičiuosit? p.s. Jei visokie draudimai veiktų, tai Vilniaus čigonų taboras jau senų seniausiai būtų bankrutavęs, o girto nepilnamečio pasirodymas viešoj vietoj būtų ištransliuotas per visas medijas kaip didžiausias metų įvykis. p.p.s. Priimkim įstatymą, kad alkoholiniai gėrimai parduotuvių lentynose negali stovėti žemiau nei 250 cm aukštyje nuo grindų- kaip mat išspręsim alkoholizmo problemą.
Hmz 2015-12-16 00:01
Už svetimo turto sunaikinimą/sugadinimą ir didelės turtinės žalos padarymą šviečiasi baudžiakas iki 3 metų.
biggie 2015-12-16 00:11
"Išsikvieskit taksi. Paskirkit ką nors vairuotoju. Tegu žmona ar koks kolega atvažiuoja po šventės išsivežti... " MJoa. Taip ir matau visą eilę savanorių kurie negers per kokią gerą progą. Kolegos tik ir laukia, kada galės pasitarnauti ir sulakstyt kokius 150km tavęs paimt. Aišku, automobiliui parvaryti kiekvienas juk turi ir po traliuką. Paskambinkit taksi ir pasakykit, kad jūs už 70km kaimo turizmo sodyboj, esat biški pachmielingas su chebra ir būtų gerai kad atlėktų paimt. Įrašykit ir duokit paklausyt ką jums atsakys kiekvienas padorus taksistas. Net į priemiestį jie kad važiuotų, reikia pasistengt įtikinėjant. "Pachmielingas ir po tūso neišsimiegojęs žmogus prie vairo pavojingas net jei neįpučia 0,4." Jei po baliaus jautiesi visiškai normaliai, papusryčiauji, papietauji ir vistiek kraujyje yra 0.1 ar 0.2 promilės alkoholio, tai labai pavojingas. Recidyvistas. Už ką laisvai gali netekti teisės vairuoti. Ne protingiau tiesiog palikti 0.4? Be to pvz aš iki 0.4 tikrai nepavojingas. Jei būnu grybštelėjęs - priešingai, važiuoju atsargiau ir lėčiau nei įprastai(nė kiek neviršiju, ir net posūkius kaip per vairavimo egzą rodau!)Man mažiausiai reikia, kad tokiu atveju prie manęs pradėtų policajai kabinėtis. Kaip ir dauguma vairuotojų. "Bus 0, po kelių metų visi įpras, kad šventes ir vairavimą reikia suderinti iki 0." Tai gal kaip ir Šiaurės Korėjoj, elektrą įjunkim porai valandų per parą ir per valstybines šventes, visur iškabinkim prezidentės plakatus, pastatykim statulas, už pražangą - sunkiųjų darbų kokiam penkmečiui. Po kelių metų visi pripras. Juk ir Šiaurės Korėjoj žmonės gyvena. "Ir dėl tokių pažeidimų geriausia net ne baudos, o pvz darbo laiku priverstinis apsilankymas psichologo paskaitoje, apie gėrimo žalą (su pertraukom apie 6 valandas)." Kam čia smulkintis, siūlau kokius 5 metus priverstinių darbų darbo stovykloje. Nors ne. Geriau sušaudyt. Pageidautina granatsvaidžiu (transliuoti per LRT po Panoramos). "Kaimo turizmas pasirodo skirtas tik pagert? Šventėse liejasi upės alkoholio, o be jo žmonės nebemoka atsipalaiduoti ir bendrauti, tai čia viskas normalu?" Jūs neaiškinkite kaip žmonėms gyventi, jie nesakys kur jums eiti. "Manau tiek eismo saugumui teigiamos įtakos turės, tiek ir žmonės gal šiek tiek praregės su masiniu gėrimu." Eismo saugumui tai įtakos neturės. Nušvieskite, kaip 0 promilių privers praregėti budulį vairuojantį bulką už 200 eurų, turintį ant savęs pažeidimų istoriją, ilgesnę nei Lietuvos konstitucija. Aišku, už visus pažeidimus jis gal ir sumokėjęs kokį 20 eurų (ir, jei nepasisekė, pora savaičių gatvių pašlavimo).
Simplicity 2015-12-16 00:40
. p.s. Siūlau uždrausti NIKE ir ADIDAS sportinę aprangą bei trumpų plaukų šukuosenas- sumažės administracinių nusižengimų ir smurtinių nusikaltimų skaičius. Uždrauskim aštrius stalo įrankius- sumažės žmogžudysčių. Uždrauskim turėt mobiliuosius telefonus- nebeliks telefoninių sukčių.
trapecijus 2015-12-16 01:43
Teisingai! Net jei akinius nuo saulės esi užsidėjęs, tai apsauginis netik kad gali, bet ir privalo tokį pažeidėją nušaut! O mano subjektyvia nuomone ribos ir sveikas protas vis dėlto privalo egzistuoti.
trapecijus 2015-12-16 02:06
Trūkt už vadžių, vėl iš pradžių. Dažnai po įvykio išgirstam reportažo pradžią: ''Policijai gerai žinomas, jau 12 kartų neblaivus už vairo sulaikytas, niekada teisės vairuoti neturėjęs jaunuolis sukėlė avariją ir apgadino...'' ir t.t. Tokių naujas įstatymas nepakeis. Ar 0,4 promilės, ar 0,0, ar 0,2, ar 0,8. Tokie visada bent pusantros promilės pučia. Čia nukentės paprasti žmonės - gryžtanti pora iš restorano prie steiko pasiėmusi po taurę raudono vyno, 4 alaus penktadienio vakarą pasiėmęs darbininkas, kuris dar ryte norės nuvežti vaikus pas močiutę, ar šiaip įprastos vakarų Europos šeimos suaugusiejį praleidę vakarą su filmu ir dviem buteliais nebrangaus vyno. Mano dėdė yra kaskart prieš darbą tikrinamas (autobuso vairuotojas), paradoksalu, bet kai pats jaučia, kad iš po vakar gali įpūsti, normos (0,2) ryte nėra viršijęs. O kada visiškai kelias dienas ar savaitę nevartojęs, alkotesteris parodo iki 0,12 promilės. Metrologiškai patikrintas autobusų stoties alkotesteris.
Finalfour 2015-12-16 08:24
Arns, ka tu kalbi! Butent besilaikantys istatymo ir taip yra pi..ami per visus galus per tuos pataloginius girtuoklius ar pazeidejus. Su jais, besilaikanciais istatymo, situacija ir taip yra daugiau nei gera! Tu nori pasakyt, kad jei tarkime, hipotetiskai, nebutu situ degradu su 2-3 promilem ir uzmustu ju zmoniu, tai butu vis tiek drakoniskai grieztinami istatymai kad pazaboti dar labiau "besilaikancius istatymo"? Kartais protingai sneki, bet kartais kliedi. Dauguma butent isivysciusiu saliu turi0.5 ir i virsu....