Kokie dar tankai ar tanketės? Idealus spec. pajėgų transportas karo zonoje (Video)  (1)

Dviratė transporto priemonė karo zonoje kartais gali būti pati tinkamiausia, pasakoja LRT TELEVIZIJOS laida „Karinės paslaptys“. Dar viena perspektyvi karinė priemonė – kulkosvaidžiais aprūpini bagiai. „Mažos ir greitos transporto priemonės, kurios geriau įveikia bekelę nei tradiciniai dideli visureigiai, gali būti naudojami įvairiose kariuomenės srityse“, – pasakojama laidoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp visų apie „Aitvarą“ (Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgos) sklandančių legendų geriausiai žinoma apie lietuvių motociklininkus – barzdotus lietuvius, kurie laksto iš Talibano atimtais motociklais. Ši legenda atspindi tik dalį tiesos.

Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai skrajoja galingais krosiniais motociklais KTM ir „Yamaha“, žinomais iš tokių garsių pasaulio lenktynių, kaip „Dakaras“. Motociklininkai „Aitvaro“ eskadrone atsirado vėlyvą 2007 metų rudenį, kai lietuviai pastebėjo, kad Zabulo provincijoje priešas nebebijo priartėti ir surengti artimąsias pasalas.

„Aitvaras“ pakeitė taktiką – motociklininkai pradėjo lydėti patrulių tarnybos metu, taip apsaugodami visureigius nuo užpuolimų. Motociklininkai ne tik pastebėdavo priešus, bet ir juos pasivydavo bei neutralizuodavo“, – apie situacijas, kuomet dviratė transporto priemonė tampa nepamainoma karo zonoje pasakoja laida „Karinės paslaptys“. 

Į pagalbą motociklams – bagiai

„Aitvaro“ motociklininkams atliekant užduotis, vėliau juos pradėjo lydėti bagiai. Jie buvo sukurti specialiai „Aitvaro“ užsakymu, panaudojant civilinės paskirties bagius. Sustiprinta jų važiuoklė, o jos elementai ir variklio detalės iš apačios apsaugoti metalo skydais.

Bagiais galima transportuoti du karius ir papildomas degalų bei šaudmenų atsargas. Šios keturratės priemonės pagamintos taip, kad tilptų į sraigtasparnį „Chinook“. Bagiais kariai gali bekele lydėti motociklininkus ir prireikus juos aprūpinti. Motociklininkai kartu su bagiais gali efektyviai pasivyti įtartiną automobilį, jį užblokuoti ir patikrinti.

Bagiams pritaikyti kulkosvaidžiai, tad Specialiųjų operacijų pajėgose jie jau atlieka ne tik kovinio aprūpinimo funkciją. Tai lengva, labai greita ir judri transporto priemonė, galinti suteikti kovinę paramą, priedangą ugnimi.

Nors kariuomenėje, be Specialiųjų operacijų pajėgų, tėra labai mažai padalinių, naudojančių itin greito puolimo mažomis grupėmis taktiką, bagiai su kulkosvaidžiais yra perspektyvi karinė priemonė. Tokio ar panašaus pobūdžio bagiai gali rasti savo vietą kariuomenėje ir ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(54)
(4)
(50)

Komentarai (1)