Įstatymų „skylės“ leis girtiems vairuotojams išvengti kalėjimo  (1)

Mažiau nei po mėnesio įsigalios dar pernai priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos bei Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK), numatantys pokyčius drausminant išgėrusius vairuotojus. Už didesnį nei 1,5 promilės girtumą vairuotojams grės baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 1 metų. Tačiau įstatymas – skylėtas, ir nežinia, ar bus suspėta jį pataisyti iki įsigaliojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 1-ąją įsigaliosiančiame ANK numatyta, kad vairuotojui, atsisakiusiam tikrintis blaivumą alkotesteriu, automatiškai bus priskiriamas lengvas girtumo laipsnis. Jis skiriamas už 0,4 – 1,5 alkoholio promilės dalis kraujyje.

Išeina taip, kad girtam vairuotojui bus verta apskritai atsisakyti matuotis blaivumą alkoholio matuokliu – tuomet jam bus priskirtas lengvas girtumo laipsnis ir skirta 300-450 eurų bauda. Jeigu jis pasitikrins savo blaivumą ir „pripūs“ daugiau nei 1,5 promilės, nuobauda grės kur kas didesnė.

Šiandien galioja kita nuostata – už atsisakymą tikrintis blaivumą arba alkoholio vartojimą po eismo įvykio vairuotojui automatiškai priskiriamas sunkus girtumo laipsnis. Tai įkainojama 579-868 eurų bauda arba 10-30 parų arešto bei 2-3 metų trukmės vairuotojo pažymėjimo atėmimu.

Vairavimas išgėrus į Baudžiamąjį kodeksą (BK) buvo įtrauktas ir 2000-2003 metais, tačiau šis punktas iš jo išbrauktas konstatavus, jog tokia veika nėra akivaizdžiai nusikalstama.

Prie vairavimo išgėrus kriminalizavimo grįžta dar pernai vasarą – birželio 25-ąją buvo patvirtintos Baudžiamojo kodekso pataisos, kurio 281-o straipsnio 7 dalis skamba taip: „Tas, kas vairavo kelių transporto priemonę arba mokė praktinio vairavimo būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“. Ši pataisa, kartu su naujai priimamu ANK, įsigalioja šių metų balandžio 1-ąją.

Teisininkai neslepia, kad įstatymo pataisa atvėrė spragą ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas apie jos taisymą kalbėjo dar praėjusį rudenį, tačiau realūs darbai dar neprasidėjo.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai savo atsakyme lakoniškai teigė, kad pataisos bus rengiamos artimiausiu metu, tačiau nekonkretizavo, kada tai įvyks. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)