„Islamo valstybės“ vyrai įbauginti – į kovą stojo kurdų moterys (Foto)  ()

Netoli Sindžaro kalno esančiame Kanašoro kaime Irake gyvena moterys, kurių bijo visi iki vieno „Islamo valstybės“ (ISIS) džihadistai. Čia apsistojusios jazidės ir kurdės iš Sirijos bei Turkijos paskyrė savo gyvenimą nugalėti ISIS kovotojus ir atimti iš jų bet kokią galimybę patekti į rojų, skelbia „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kurdų pilietinės gynybos pusiau sukarinta grupuotė (YBS) yra sudaryta iš daugelio karinių dalinių. Daliniai, kuriuos sudaro vien tik moterys yra vadinami „jin“ ir jie tapo nekonvenciniu ginklu prieš ISIS kovotojus, kurie yra giliai įsitikinę, kad nepateks į rojų, jei juos mūšio lauke nužudys moteris.

„Išprievartauti jazides buvo dalis ISIS plano. Jei sunaikini moteris, sunaikini kultūrą“, – tvirtino 22-metė kurdų kovotoja Haveen.

Haveen ir jos draugė Denis yra dvi iš daugelio moterų kovotojų, kurios išdidžiai dėvi savo žalias partizanų uniformas, kurios byloja, kad jos priklauso karinei kurdų grupuotei.

„Aš kovoju jau nuo seno. Kovojau pačiame fronte, bet mane sužeidė sprogmuo“, – atskleidė Haveen rodydama randą prie savo akies.

Jos draugė – energinga 30-metė iš Turkijos vardu Denis – pasakojo, kad moterys įkūrė bazę netoli Sindžaro kalno po to, kai ISIS užpuolė šį Irako regioną 2014 metų rugpjūtį, kad išnaikintų šimtus tūkstančių jazidų, kuriuos radikalai laiko stabmeldžiais.

Džihadistams užėmus šiaurės vakarų Irake esančia teritoriją, tūkstančiai buvo įkalinti, daugiausia jaunos merginos ir vaikai. Vyrai, vyresnės moterys ir negalėję nuo konflikto pabėgti žmonės buvo išskersti ir palaidoti masinėse kapavietėse.

„Po to, kas nutiko jazidėms yra labai svarbu sudaryti karinius dalinius vien tik iš moterų“, – paaiškino Denis.

Suteikia galimybę apsiginti

YBS yra Liaudies gynybos dalinių (YPG) atšaka, o pastaroji yra pusiau sukarintas Sirijos Kurdų demokratinės sąjungos partijos (PYD) sparnas. YPG yra viena labiausiai pajėgių grupuočių kovoje su džihadistais. Grupuotė apsiėmė apmokyti jazides kariauti, kad jos galėtų nugalėti į jų žemes įsiveržiančius ISIS kovotojus.

„Mums reikia palaikyti šias moteris ir padėti joms apsiginti, – aiškino Denis. – ISIS pagrobė tas moteris, kai jos tebuvo vaikai, nes norėjo sunaikinti jų savigarbą. Mes mokome jazides apsiginti, kad jos galėtų valdyti savo ateitį. Dėl to mes čia ir esame.“

Moterys kovotojos gyvena atskiruose pastatuose nuo vyrų, o romantiški santykiai tarp jų yra griežtai draudžiami.

„Mes nuo vyrų gyvename atskirai, bet tai tėra vienintelis skirtumas tarp mūsų, – nurodė Haveen. – Fronte mes visi esame tos pačios lyties.“

Moterų karinė bazė Kanašoro kaime yra pastatyta strategiškai geroje vietoje, o viduje ji yra išpuošta daugybės moterų-kankinių paveikslais bei ryškiaspalviais kilimais.

„Džihadistai mūsų labai bijo! Jei juos nužudome, jie negali patekti į rojų. Dažnai iš to juokiamės, – atviravo Haveen. – Kai juos pamatome, pradedame džiugiai klykauti, kad jie suprastų, jog mes artėjame. Tada ir pamatome, kaip jie tampa bailiais.“

Remiantis griežta ISIS islamo interpretacija, joks kovotojas, kurį nužudo moteris, negali patekti į rojų. Be abejonės, prieš džihadistus kovojančios moterys džiūgauja dėl šios šaltakraujų ekstremistų silpnybės.

„Man patinka, kad kai nužudome ISIS kovotojus, jie netenka savo rojaus. Aš net nežinau, kiek jų aš esu nužudžiusi, – tęsė Haveen. – Tačiau man to nėra gana. Aš nebūsiu laiminga tol, kol jie visi nebus mirę.“

Kerštas ir pyktis

Trys valandos kelio nuo Kanašoro yra vienas arabų kilmės kaimas, kurį prieš dvi savaites iš ISIS atkovojo kurdų kovotojai.

„Ištisas savaites laukėme kalnuose. Netekome 15 kovotojų – 14 vyrų ir vienos moters“, – aiškino jaunas partizanas Dilsanas.

YBS taip pat sugebėjo į savo gretas pritraukti daugybę jaunų kovotojų iš Sirijos.

„Aš atvykau, kad išvyčiau ISIS iš šių žemių, – kalbėjo 18-metė kovotoja Rozaline. – Atvykau dėl jazidžių. Aš mačiau, kaip džihadistai joms nukirto galvas Rojavoje. Mačiau tiek daug žiaurių dalykų. Nebenoriu daugiau niekados matyti egzekucijų ar žudymo.“

Rozaline metė medicinos studijas, kad galėtų tris mėnesius kartu su YPG rengtis mūšiui Sirijos kalnuose. Kai kalbėjosi su “The Independent“ žurnalistais, mergina pačiame fronte tebuvo praleidusi keturias dienas. Jos tikslas – atkeršyti už jazides.

„Privalau apginti jazides nuo tų gyvulių. Nekenčiu jų taip smarkiai, kad nebebijau nieko, – sakė Rozaline. – Kurdės dainuoja, kai vyksta į mūšį. Mes žinome, kad džihadistai yra bailiai.“

Kova dėl visų moterų

Nors kovotojos su entuziazmu šnekėjo apie tariamai pelnytą ISIS ekstremistų žudymą, džihadistai nesėdėjo sudėję rankas. Visai neseniai du sprogdintojai mirtininkai sugebėjo su sprogmenų pilnu automobiliu privažiuoti net iki pusės kilometro taško nuo Kanašoro bazės.

Taip pat niekados negalima žinoti, ar už jazides keršijantys partizanai neužmins ant sprogmenų, kuriuos džihadistai klastingai pakasė įvairiose vietose po smėliu.

„Jie atvyko sunaikinti mūsų bazės, bet vienas iš mūsų kovotojų juos nušovė“, – teigė viena Sirijos kovotoja Amara.

Netoliese Kanašoro kaimo yra dar viena kurdų bazė, kurioje kovotojai detaliai nagrinėjo naujausius puolimo planus. Neretai galima pamatyti, kaip kas nors rėkauja į mikrofoną apie grupės stiprybes ir trūkumus, kol informaciją įsisavina aplinkui susėdę partizanai.

Aplinkui Sindžaro kalną vis dar dabar kyšo nužudytų jazidų kaulai. Siekdama padėti jazidams, šias kapavietes aptverti pasižadėjo nevyriausybinė organizacija „Yazda“.

Taip pat netoliese esančiame Duhoko mieste Tarptautinė dingusių žmonių komisija (ICMP) ruošėsi ekshumuoti ISIS kovotojų aukų kūnus, kad būtų galima pradėti rengti bylą dėl to, kad džihadistai vykdė genocidą.

Didžiąją savo gyvenimo dalį kovojimui pašventusi Denis teigė, kad apginti jazides tėra pirmasis žingsnis grupuotės planuose apginti viso pasaulio moterų teises.

„Tu ir aš esame laisvi. Aš esu kovotoja, bet mano seserys visame pasaulyje kenčia dėl vyrų galios, – samprotavo Denis. – Mūsų kova yra kova dėl visų moterų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(52)
(1)
(51)

Komentarai ()