„Nokia“ atgimimas – grįžta į senas rankas, bet su nauja jėga  (10)

Pats laikas surikti: „Karalius mirė, tegyvuoja karalius!“ Brangus „Microsoft“ vakarėlis, kai kompanija linksminosi gamindama mobiliuosius telefonus, baigėsi. Išsinuomotas žaisliukas grįžta pas šeimininkus. Na, gerai, žaisliukas buvo pirktas ir grįžta pas kitus šeimininkus, tačiau faktas lieka faktu – „Nokia“ vardas netrukus vėl puoš naujų telefonų korpusus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomiausia, kad kurs juos tie patys žmonės, kurie tuo užsiėmė kadaise. O rinkodarai vadovaus buvęs „Piktųjų paukščiukų“ direktorius, 2015 m. pasitraukęs „Rovio“ vadovas, Pekka Rentalas.

„Nokia“ prakeiksmas

Tai, kuo „Microsoft“ virto mėginimas užsiimti telefonų gamyba, geriausiai apibūdina rusiškas žodis „chaltūra“. Visomis trimis jo prasmėmis – ir papildomo uždarbio viltis, ir prastas darbas, ir pakasynos (jei kam smalsu, „chaltūra“ Rusijoje kadaise būtent ir buvo vadinami gedulingi pietūs).

Angliškai tai turėtų vadintis „monkey business“. 2014 m. už 5,44 mlrd. eurų nusipirktą „Nokia“ telefonų verslą šią gegužę „Microsoft“ už 310 mln. eurų pardavė suomių ir kinų įkurtai kompanijai „FIH Mobile“.

Dveji metai aktyvios veiklos baigėsi tuo, kad buvo atleista 18000 ir netrukus bus atleisti 7800 darbuotojų, o per penkis milijardus eurų teko nurašyti į nuostolius. Bendras rezultatas – minus 7,1 mlrd. eurų.

Tiesa, išmaniųjų „Lumia“ telefonų savininkai gali nepanikuoti – „Microsoft“ toliau kurs „Windows 10 Mobile“ operacinę sistemą ir tęs šiuo metu parduodamų „Lumia“ telefonų priežiūrą. Žodžiu, nuostolių dar bus.

Taigi, kadaise virtęs vos ne bendriniu mobilųjį telefoną reiškiančiu žodžiu, „Nokia“ savo savininkams neša kažkokį prakeiksmą. Kaip jį įveikti mėgins naujieji?

Grįžimas namo

Išpirkusią „Nokia“ mobiliųjų telefonų (neišmanių) verslą iš „Microsoft“ kompaniją įkūrė kinų gamybos gigantas „Foxconn“ (tas pats, kuris surenka „iPhone“) ir suomių „HDM Global Oy“. Pastaroji užsiims naujų telefonų gerai žinomu vardu kūrimu, o „Foxconn“ juos gamins.

Įdomu tai, kad „HDM Global Oy“ vadovai – ilgamečiai „Nokia“ darbuotojai. Vadovauja Arto Nummelas, dirbęs „Nokia“  nuo 1994 m., o paskui vadovavęs „Microsoft Mobile“ padaliniams. Vienas iš savininkų  Jeanas-Francois Barilas  buvo „Nokia“ viceprezidentu nuo 1999 m.

Dabar rinkodaros vadovu pasikviestas buvęs „Piktųjų paukščiukų“ vadas Pekka Rantalas irgi dirbo „Nokia“ nuo 1994 iki 2011 m. Kokie konkretūs sparčiai besirengiančių „Nokia“ atgimimui vadovų planai, dar neaišku, tačiau vien neišmaniųjų telefonų gamyba jie tikrai nesitenkins.

„Siekiame sujungti vieną kultiškiausių pasaulyje mobiliųjų telefonų vardų su populiariausia išmaniųjų telefonų operacine sistema“, – prasitarė dabartinės „Nokia“ atstovai. Tad galime sakyti, kad pagaliau tikrai sulauksime „Nokia“ su „Android“.

Sūnus paklydėlis grįžo į tėvelių rankas ir, atrodo, jie labai rimtai linkę  iš jo išugdyti tą, kurio seniai tikėjomės. Nors dabartinė „Nokia“ turės tik vieną vietą šios kompanijos valdyboje, ji gavo ir veto teisę.

Išsikovojo ją tam, kad galėtų užtikrinti, jog nauji gaminami įrenginiai atitiks „Nokia“ vardu tikinčių pirkėjų viltis. Mūsų viltys – savaitė darbo vienu įkrovimu ir galimybė be jokio nuostolio telefonui žaisti juo futbolą bei kalti vinis.

O kodėl gi ne? Juk tai „Nokia“. Ir dar su „Piktųjų paukščiukų“ rinkodara.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(90)
(8)
(82)

Komentarai (10)